Reek

Zestienjarige Loïs Bens maakt debuut voor Onderling Kunstgenot Reek

'Voor een toneelstuk kruip je in de huid van iemand anders'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Binnenkort staat Onderling Kunstgenot uit Reek weer op de planken met een nieuwe voorstelling. Onder regie van Minke van Hoof brengt de toneelclub Super. Het stuk gaat over de verwikkelingen van een lokale supermarkt. Tussen de vertrouwde toneelspelers duikt ook een nieuw gezicht op: de zestienjarige Loïs Bens maakt haar debuut. “Het is leuk om met creatieve dingen bezig te zijn.”

De cast en crew van Onderling Kunstgenot.

Eigenlijk is het geen grote verrassing te noemen dat Loïs haar toneeldebuut maakt. Twee jaar geleden had ze tijdens een van de jubileumvoorstellingen van Onderling Kunstgenot al een kleine figurantenrol. “Dat waren drie zinnen ofzo”, lacht ze. “Mama (Gonny van Boxtel, red.) heeft ook lang toneelgespeeld. Ik zeurde altijd of ik mee mocht. Dan hielp ik backstage met de make-up en grime. Het was fijn om erbij te zijn.”

Rol
De bal komt uiteindelijk aan het rollen door Loïs' voormalige buurvrouw Mientje Derks. “Ze vroeg of ik het nog steeds leuk zou vinden om mee te spelen”, zegt ze. “Daarna heb ik er lange tijd niets van gehoord, totdat ik op een zondag aan het werk was en José Govers tegen me zei: 'We hebben een rol voor jou bij toneel. Kom je morgenavond ook naar de repetitie?' Dat was even onverwacht, maar wel heel leuk. Uiteraard ben ik gegaan.”
Een beetje spannend was het wel, geeft Loïs toe. “Iedereen is veel ouder. Dat is geen probleem, maar het was wel even wennen. De sfeer is heel gezellig. Als enige nieuweling kan ik veel leren van de anderen. De eerste bijeenkomst hebben we het stuk doorgelezen. Na afloop mocht je je favoriete rol doorgeven aan Minke. Voor mij was er eigenlijk maar één mogelijkheid: het jongste personage. Het is een erg leuke rol om te spelen.”

Podiumervaring
Het podium is geen onbekend terrein voor Loïs. Vorig jaar deed ze mee aan de pronkzitting. Daarnaast is ze zangeres van Purple & Blue, de jeugdband van muziekvereniging Semper Crescendo. “Dan sta ik als mezelf op het podium”, vertelt ze. “Voor een toneelstuk kruip je in de huid van iemand anders. Dat is even wennen. Er zit natuurlijk ook een stukje van mezelf in. Ik ben heel benieuwd hoe mensen het vinden.”

Komisch stuk
Super is een komisch stuk over de verwikkelingen van een lokale supermarkt. De boel komt behoorlijk op scherp te staan als er van hogerhand wordt beslist dat er een nieuwe manager moet komen. “Het verhaal speelt in een buurtsuper”, licht Loïs toe. “Het is tijd voor de nieuwe generatie, maar het stokje overdragen gaat niet probleemloos. Het is drama met veel humor. Er zijn voldoende ongemakkelijke momenten om lekker te lachen.”

Kaartverkoop
De voorstelling Super is drie keer te zien: vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 maart om 20 uur in Het Wapen van Reek. De voorverkoop is reeds gestart. Kaarten à 8 euro per stuk zijn te bestellen bij Diny Zegers via 06-22838181 en dzegers@hwcbv.com. Het is ook mogelijk om op de avond zelf aan de kassa nog een kaartje te kopen.

De 16-jarige Loïs Bens uit Reek.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties