Reek

Van Hertenpark naar Heijtmorgen

Vijf oude lindes verplant binnen Reek

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - In Reek wordt momenteel voortvarend gewerkt aan het opknappen van het hertenpark aan de Brouwershof. Al het struikgewas is verwijderd. Ook moesten vijf leilindes van ongeveer veertig jaar oud plaatsmaken voor de nieuwe plannen. De lokale gemeenschap vond het zonde als deze zomaar gekapt zouden worden en heeft zich hard gemaakt om er een andere bestemming voor te vinden. Dat is gelukt. Nu pronken de zes meter hoge bomen in de Heijtmorgen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door IBN en Ploegmakers. “In de offerte is op aandringen van de werkgroep opgenomen dat de bomen verplaatst zouden worden”, vertelt werkvoorbereider Frans Verstegen. “Dat is vooral de verdienste van Mark van Gils, hij was de drijvende kracht om de bomen te behouden. De gemeente was welwillend, we hadden alleen nog geen specifieke bestemming. Het doel was om de bomen een andere plek te geven in Reek of Landerd.”
De locatiekeuze is vervolgens een voorstel van projectleider Henk van den Hoogen. “Verplaats de bomen naar de Heijtmorgen dacht ik”, geeft hij aan. “Door de jaren heen is er in die straat een aantal bomen verdwenen door ziektes of doordat ze omver gereden zijn. Daardoor zijn gaten ontstaan. Dit was de ideale gelegenheid om de laanstructuur te herstellen.”

'Transport'
Het verplanten is goed voorbereid. “We hebben eerst gekeken hoe dik de wortelpruik is”, legt Van den Hoogen uit. “Daarbij constateerden we dat het acceptabel was om zo'n tachtig centimeter rond de stam uit te graven. Dat hebben we donderdag 15 februari gedaan. De wortels zijn netjes doorgeknipt om beschadigingen te voorkomen. Vervolgens is de kluit goed ingepakt zodat hij tijdens het transport niet uit elkaar zou vallen. Een dag later zijn de drie ton wegende bomen naar de Heijtmorgen vervoerd om ze daar weer te planten.”
De verplanting van de vijf bomen is heel goed gegaan. “Bij voldoende water is de kans op succes heel groot”, weet Van den Hoogen. “Van tevoren zijn de lindes flink gesnoeid zodat ze om minder water vragen. Dat bevordert het proces. Het zijn bomen uit dezelfde familie met nagenoeg dezelfde knothoogte. Het verschil valt bijna niet op, zeker niet als ze straks in bloei staan.”

Van den Hoogen is zeer tevreden over de verplanting. “Het is fijn dat we deze prachtige oude bomen een nieuwe bestemming hebben kunnen geven”, vindt hij. “Schaijk en Zeeland kwamen de laatste tijd in het nieuws omdat er in het centrum bomen weggehaald waren. Achteraf is het dan makkelijk klagen, maar als je er echt iets aan wil doen dan moet je er aan de voorkant bij zijn.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties