Reek

Viering 200 jaar wapen van Reek op zondag 14 oktober

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Reek kent al tweehonderd jaar een eigen wapen. Zondag 14 oktober staan activiteiten in en om gemeenschapshuis Het Wapen van Reek in het teken van dit bijzondere historische feit in de lange geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. 

Op 14 oktober 1818 verleent de Hoge Raad van Adel Reek het wapen met de letters RRR. Die letters staan voor Reek Religione Regi, wat staat voor Reek voor godsdienst en vorst. Burgemeester Jan Baptist van Erp had in 1818 de Hoge Raad van Adel weten te overtuigen van de moed van de Reekse manschappen van de Landstorm tijdens de beëindiging van de bezetting van Grave door de Fransen. Het Reekse wapen met de drie letters was de beloning voor getoonde inzet en moed.

Vossenjacht
Het gemeenschapshuis opent zondag 14 oktober haar deuren om 13 uur. Er is een tentoonstelling waar de Reekse verhalen uit de Franse tijd tot leven komen. Daarnaast begint vanaf 14 uur een vossenjacht, waarbij de vossen allemaal figuren zijn uit deze bijzondere periode uit de Reekse geschiedenis. Deelnemende groepen aan de vossenjacht starten met korte tussenpozen na elkaar om via een wandeling door het dorp deze markante personen uit het verleden te ontmoeten. Alle deelnemers kunnen als hedendaagse Landstormers opnieuw beloond worden met 'Het Wapen van Reek'. Een van de locaties waar je de historische figuren treft, is Onder Ons, de nieuwe horecagelegenheid in het Boerenbondsgebouw. Daar staat de hele maand oktober in het teken van Frankrijk. Iedereen die liefhebber is van Franse gerechten en Franse wijn, kan er terecht.
Belangstellenden voor de vossenjacht kunnen zich op de dag zelf tot 14 uur aanmelden in het dorpshuis. Wie zeker wil zijn van deelname, kan zich tot en met 13 oktober opgeven via info@onderonsinreek.nl of 0486-831349. 

Vlag uitsteken
Alle inwoners van Reek worden opgeroepen om zondag 14 oktober de vlag uit te steken voor een extra feestelijk tintje tijdens de herdenking van deze bijzondere dag in onze vaderlandse geschiedenis. Bij slecht weer kan iedereen zich wapenen met een paraplu; een Reekse Landstormer laat zich nu eenmaal onder geen enkele omstandigheid klein krijgen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties