Reek

Concerten, expositie en feestavond

Vier 75 jaar Vrijheid in Schaijk en Reek

Door Frank van Dorst

SCHAIJK/REEK - Van 14 tot en met 19 september vieren Schaijk en Reek 75 jaar vrijheid met een flink aantal activiteiten. 75 jaar leven in vrijheid zonder oorlog of bezetting is een feit dat gevierd mag worden. Kijk eens terug in de geschiedenis, dan kom je tot de ontdekking dat dat best lang is. Vandaar ‘Vier’ 75 jaar Vrijheid’. ‘Vier het met ons mee’, vraagt een speciaal comité met vertegenwoordigers van Stichting Vier Vrijheid Schaijk, Heemkundekring Schaijk-Reek en de muziekverenigingen Concordia uit Schaijk en Semper Crescendo uit Reek.

Op 19 september 1944 werden Schaijk en Reek bevrijd door de militaire operatie ‘Market Garden’. Hier in de directe omgeving is niet zo hard gevochten, maar de vrede kwam niet zomaar. De Amerikanen, Canadezen en Engelsen (‘de Geallieerden’) vielen op 6 juni, genaamd D-Day, de Duitse bezetters aan in Frankrijk door met groot materieel met schepen en vliegtuigen te landen aan de Normandische kust. Heel langzaam werd Frankrijk heroverd. Parijs was op 25 augustus bevrijd en begin september trokken de geallieerden België binnen. Met Operatie Market Garden wilden men snel doorstoten naar het noorden van Nederland, het Nederland van ‘boven de rivieren’.

Op 19 september trokken de geallieerden door de Corridorweg (huidige naam, gegeven ter herinnering aan deze oorlog) in Reek, richting Grave en verder naar Arnhem. Helaas stokte Operatie Market Garden bij Arnhem. Het bleek ‘een brug te ver’. Noord-Nederland werd daardoor pas op 5 mei 1945 bevrijd. Het einde van de Tweede Wereldoorlog, de overgave van de Duitsers wereldbreed, was pas op 2 september 1945, na het bombardement met atoombommen van Hiroshima en Nagasaki in Japan. De strijd om de vrijheid heeft maar liefst 16 maanden geduurd.

Concerten, expositie en feestavond
Jaarlijks hebben we ‘dodenherdenking’ en een ‘bevrijdingsdag’ (5 mei). Want die vrijheid mag gevierd worden. Het comité heeft voor dit speciale jaar (75 jaar geleden) een mooi programma opgesteld voor jong en oud. Van 14 tot en met 19 september zijn er concerten (zaterdagavond 14 september in Het Wapen van Reek en zondagmiddag 15 september in De Phoenix in Schaijk), is er een expositie in De Komme (het gebouw van de Heemkundekring) en zijn er speciale activiteiten voor de kinderen van de basisscholen van Schaijk en Reek. Verder is er een ontbijt waar ouderen die de oorlog en bevrijding nog hebben meegemaakt, samen met de kinderen van groepen 7 en 8 van de basisscholen in gesprek gaan en zijn er kransleggingen uit eerbetoon voor hen die zijn gesneuveld in de oorlog. Om het geheel af te sluiten is er op donderdagavond 19 september een feestavond op het plein voor De Phoenix in Schaijk.

|Doorsturen

Pipo de clown

2019-08-26 15:09:44

Nu nog schaijk naar Oss en Reek een aldi en naar Uden en klaar 

Nico Degen

2019-08-26 23:29:39

Is het niet veel beter om samen met het mooie Uden een nieuwe gemeente te stichten, zodat we mede kunnen bepalen hoe die er uit gaat zien. In Oss hebben we helemaal niets in te brengen. Overigens zijn clowns een bijna uitgestorven beroep, op een paar na dan.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties