Reek

Boerderijwinkel De Streekhoeve in Reek breidt uit

'Verser kan bijna niet'

Door Lieke Vogels

REEK - Het assortiment van De Streekhoeve van Joost van Casteren en Angela Potjes wordt weer uitgebreid. Tegenwoordig vind je in hun boerderijwinkel aan de Heijtmorgen 25 in Reek ook eieren van hun eigen kippen en vanaf augustus wordt daar vers kwaliteitsvlees van hun Berkshire varkens aan toegevoegd. Ook is de honing nu afkomstig van hun eigen bijenvolk. “Kortom, verser kan bijna niet”, aldus het trotse ondernemerspaar.

De uitbreidingsplannen komen ter sprake als zoon Dex naar de basisschool gaat. Nu ook hun jongste telg minder thuis zal zijn, krijgt Angela de ruimte om iets nieuws op te pakken. "Ik wilde graag kippen gaan houden die volop uitloopruimte hebben en waarvan ik de eieren ‘direct na de leg’ al in onze winkel kan verkopen", vertelt ze. "Een supervers ei dus, dat door de leefomstandigheden van de kippen en de kleinschaligheid als een nieuw en wat exclusiever product naast onze andere eieren kan worden verkocht."

Kippencaravan
Omdat Joost en Angela graag willen laten zien waar hun producten vandaan komen, wordt voor de uitbreidingsplannen het land tegenover de boerderij gekocht. Sinds kort staat daar midden op het weiland een heuse ‘kippencaravan’. Dit mobiel kippenbedrijf is speciaal voor De Streekhoeve gebouwd en steekt behoorlijk innovatief in elkaar. Zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit waardoor de continue aanvoer van vers drinkwater wordt geregeld en de voorraad voer automatisch wordt aangevuld. Een mestband zorgt ervoor dat de kippen constant een schoon onderkomen houden. Wekelijks krijgt de mobiele stal een nieuwe plek op het weiland. Hierdoor hebben de kippen, van het ras Lohmann, steeds een andere uitloopruimte en bestaat er minder kans op ziektes onder de dieren. Angela: “We hebben zelf meegedacht over de inrichting en het is daarom een uniek kippenbedrijf geworden.”

Berkshire varkens
Wie via het wandelpad op het weiland een stukje verder loopt, kan verder nog kennismaken met de Berkshire varkens die in het bosperceel scharrelen. Joost vertelt dat ze voor dit ras hebben gekozen omdat deze varkens goed buiten kunnen leven en redelijk rustig van aard zijn. “Dat vonden we belangrijk voor bezoekers, maar ook voor onze jongens die graag bij de varkens rondlopen", licht hij toe. "Daarnaast geeft dit ras een heel mals en sappig stuk vlees. Een echt kwaliteitsproduct varkensvlees dat past bij de filosofie van onze boerderijwinkel.”
“De varkens krijgen dan ook de tijd en de rust om te groeien”, vult Angela aan. “Daar trekken we zo'n elf à twaalf maanden voor uit. In die periode kunnen ze hier volop bewegen, relaxen en wroeten. Daarna worden de vleespakketten van onze Berkshire varkens in onze winkel verkocht. Belangstellenden kunnen zich hier dan voor inschrijven.”

Bijenvolk
Een imker heeft een aantal bijenkasten in het weiland geplaatst. "De mogelijkheid voor een eigen bijenvolk kwam per toeval op ons pad, maar brengt wel mooi aantal dingen samen", vindt Joost. "Wij zaaien als bedrijf al een aantal jaar bloemen- en kruidenkavels in voor het verbeteren en beschermen van de biodiversiteit van het landschap. Hier kunnen de bijen hun nectar vandaan halen. Dus over een tijd komt ook de honing van ons eigen bedrijf. Daarnaast vertellen ook de bijenkasten weer een zichtbaar verhaal over het lokaal product van onze winkel."

Kijkje nemen
Of je nu het Reeks ommetje loopt of over de Heijtmorgen fietst of rijdt, iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen bij de dieren van De Streekhoeve. De kippen lopen vanwege de ophokplicht (door de regels rondom de vogelgriep, red.) nu nog niet buiten, maar dat gaat vermoedelijk snel veranderen. In de boerderijwinkel worden naast de genoemde producten ook diverse seizoensproducten, rundvlees van eigen vee en producten van collega boeren verkocht.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties