Reek

Gertie Theunissen nieuwe opbouwwerker Zorgcoöperatie Reek

'Trek elke dag iets positiefs aan, dat past altijd'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De zoektocht van Zorgcoöperatie Reek heeft even geduurd, maar eindelijk heeft de organisatie een nieuwe wijkverpleegkundige annex gezondheidsopbouwwerker gevonden. Gertie Theunissen is vrijdag 1 februari in deze rol van start gegaan. Ze gaat werken volgens de Positieve Gezondheid. Daarbij staat de mens centraal en wordt gekeken naar wat je nog wél kunt.

Gertie is zeker niet onbekend in Reek. Ongeveer 35 jaar was ze een van de vaste gezichten bij de huisarts als praktijkondersteuner en assistente. Ze was op zoek naar een extra uitdaging; de rol van gezondheidsopbouwwerker in het dorp waar ze zoveel mensen kent, stond haar wel aan. “De functie is mij op het lijf geschreven”, stelt ze. “Toen ik hoorde dat José (Hanenberg, red.) ging vertrekken, heb ik al eens naar de functie geïnformeerd. Het past helemaal bij mij, samen met de mensen opbouwen, ik werd erdoor gegrepen.”
Nu ze van start is gegaan, is het zaak dat Gertie haar netwerk opbouwt. “Gelukkig ken ik Reek en de mensen al”, zegt ze. “Ik heb al een heel aardig beeld van de zorg en welzijn in het dorp. Verder heb ik een grote steun aan Toos Franken en Helma Vermeer, die samen met groot succes de rol van opbouwwerker in Reek tijdelijk hebben vervuld toen er niemand anders beschikbaar was. We werken nauw samen. Nu gaan we er met z'n drieën voor. Heel fijn.”

De mens centraal
Voor alle inwoners van Reek wil Gertie een prettig dagelijks leven. “Ik ben beschikbaar voor iedereen”, vertelt ze. “Het is mijn persoonlijke doel om jong en oud meer te verbinden. Er mag meer aandacht zijn voor alle leeftijden, niet alleen ouderen. Dertigers, veertigers en vijftigers hebben veel ballen hoog te houden en worstelen zo met hun eigen problemen. Hen wil ik ook ondersteunen. Samen met de mensen denk ik in kansen en uitdagingen. Trek elke dag iets positiefs aan, dat past altijd. Daarom ga ik hard aan de slag met Positieve Gezondheid. Dat is een andere kijk op het leven. Je denkt niet in beperkingen maar in mogelijkheden. Wat kun je nog wél?”
Bij Positieve Gezondheid staat de mens centraal, niet de ziekte of beperking. Gertie: “Je kunt je aanpassen aan de veranderingen in het leven (veerkracht). Je kent vast wel iemand met een lichamelijke of geestelijke beperking die zich toch goed voelt. Of een ouder iemand die zich prima weet te redden, ondanks ouderdomsproblemen. Belangrijk is dat je zelf blijft beslissen waar je iets aan wil of kunt doen (eigen regie voeren).”

Jouw gezondheid
Het spinnenweb van de Positieve Gezondheid kent zes onderdelen: lichamelijk, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. “Elk onderdeel is uitgewerkt in een aantal punten die je helpen om bewust te worden van hoe het echt met je gaat”, legt Gertie uit. “De onderdelen zijn zeker niet compleet, dus vul gerust voor jezelf aan. Je geeft bij elk punt een rapportcijfer van één tot tien. Na het invullen kun je een lijn van punt naar punt trekken; jouw eigen spinnenweb. Dit geeft een beeld van hoe je je eigen gezondheid ziet op dat moment.”


 

Wijkverpleegkundige/opbouwwerker Gertie Theunissen is te bereiken via 06-11038370 en gertie.zorgcooperatiereek@gmail.com

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties