Reek

Voorstellingen in weekend van 29, 30 en 31 maart

Toneelvereniging Onderling Kunstgenot Reek brengt Ons Mam

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Toneelvereniging Onderling Kunstgenot uit Reek is al maanden aan het repeteren voor de aankomende voorstellingen. Dit jaar hebben de leden bewust gekozen voor een kleinere cast. Een van de redenen is dat men wat verder uitgediepte karakters wil spelen. Tekstschrijfster Michelle van Daalhoff heeft zich uitgeleefd in een nauwelijks van echt te onderscheiden verhaal.

“Het laten schrijven van eigen stukken is voor ons altijd spannend”, vertelt speler en bestuurslid Loek Willems. “De enige richting die we geven, is wat voor soort stuk het moet gaan worden, en welke tijdsgeest. Daarna is het aan Michelle en onze regisseuse Minke van Hoof om een thema en de personages te bedenken. Voor ons als spelers is het altijd spannend om het script in handen te krijgen. Op basis van een paar karakteromschrijvingen doen we improvisatietoneel als soort auditie en lezen we de tekst. Daarna volgt nog een spannend moment: wie krijgt welke rol, maar ook wie kan er helaas niet mee spelen. Dat is niet altijd even leuk, maar ook als iemand geen rol heeft probeert diegene rondom de voorstellingen een bijdrage te leveren.”
De regisseuse vindt het fijn om met Onderling Kunstgenot te werken. “Omdat het stuk nog nooit eerder is gespeeld en de tekst een soort kleurplaat is, moeten de emoties en karakters nog min of meer ontwikkeld worden”, legt Minke uit. “Ik leg mijn eigen idee neer over een personage en de sfeer van een scène, waarna de groep dit aanvult. Het is een groeiproces dat de groep zich eigen heeft gemaakt met ruimte voor ieders inbreng. Ze weten een stuk altijd verrassend in te kleuren met spontaan ontstane humor. Voor mij is het grootste compliment dat onze tekstschrijfster afgelopen twee jaar smakelijk heeft moeten lachen om het eindresultaat. We zijn goed op weg en dus verwacht ik die lachsalvo's dit jaar ook weer.”

Het verhaal
Ons Mam is een komisch stuk met herkenbare verwikkelingen van een groot gezin. Als in het gezin Van Doorne moeder komt te overlijden, blijven de acht kinderen over met de spullen van ma. Na de crematie volgt de schoonmaak van het ouderlijk huis, waarbij waardevolle en dierbare erfstukken onderling verdeeld gaan worden. Acht totaal verschillende broers en zussen proberen hun weg te vinden om dit op een zo eerlijk mogelijke manier te doen. Dit alles gaat gepaard met het ophalen van fijne herinneringen, maar hier en daar blijkt ook nog oud zeer te zitten. Een broer uit Australië en zus uit Frankrijk komen over nadat ze een tijd uit beeld geweest zijn. Dit gaat niet zonder de nodige verwijten van de rest. Ook de lokale broers en zussen dragen allemaal hun onhebbelijkheden met zich mee. Als buitenstaanders zich er mee gaan bemoeien, dreigen zaken behoorlijk uit de hand te lopen. Wordt het water bij de wijn doen of doet een bakje koffie wonderen om de rijen gesloten te houden?

Kaartverkoop
Dit jaar speelt Onderling Kunstgenot drie avondvoorstellingen op 29, 30 en 31 maart om 20 uur. De kaartverkoop is vrijdag 8 maart van start gegaab. Ze zijn te bestellen bij Diny Zegers via 06-22838181 en dzegers@hwcbv.com. Een kaartje kost 8 euro. Wanneer een show niet uitverkocht is, kun je op de avond zelf aan de dagkassa ook nog een ticket kopen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties