Reek

Toekomst van Landerd nader bekeken - INGEZONDEN

Door Ad Princen

Gemeente Landerd heeft Bureau Necker van Naem advies gevraagd over de keuze van Landerd voor een fusie met Uden. Op 22 december is hun rapport ‘Regionale toekomstbestendigheid eventuele fusiegemeente Landerd-Uden’ gepresenteerd. Wat valt daarin op?

  • De oorspronkelijke keuze voor een Maashorstgemeente bestaande uit Landerd, Uden en (een gedeelte van) Bernheze was gebaseerd op drijfzand.
  • Het zogenaamde referendum voldeed niet aan de eisen van een referendum omdat het gebaseerd was op meerdere keuzes zoals: niet herindelen, kiezen voor de gedroomde Maashorstgemeente, kiezen voor de gemeente Oss etc.
  • Een fusie van Landerd en Uden levert weinig op omdat het een middelgrote gemeente wordt met Uden als stedelijk centrum en landelijk Landerd krijgt dan het profiel Wonen en Recreatie. De slagkracht zal gering zijn. De nieuwe gemeente kan niet concurreren met Oss en gemeente Meierijstad.
  • Bovendien heeft Uden bijna geen ervaring met hoe om te gaan met dorpen.
  • De gemeenten Bernheze en Oss zien niet zoveel perspectief in de Maashorst (subsidies houden ook een keer op) en de eerder gewenste Maashorstgemeente van Uden, Bernheze en Landerd zal er dan ook nooit komen.
  • Bernheze zal een toekomstige keuze altijd baseren op de oriëntatie van zijn inwoners (dorpen).
  • De raad heeft in het verleden gesteld in het geval van herindelen het beste te kiezen voor zijn burgers maar bureau Necker van Naem krijgt de opdracht zich te beperken tot Uden zodat er dus niks te vergelijken valt.

Al met al leidt het rapport maar naar één verborgen conclusie: vraag eerst eens aan je inwoners wat zij willen?!

En om ze daarbij te helpen zou het dienstig zijn als Bureau Necker van Naem alsnog de opdracht krijgt om de criteria van het rapport ook los te laten op Oss. Zo wordt elke inwoner van Landerd goed geïnformeerd en kan iedereen vervolgens zijn eigen keus maken. De uitslag per dorp wordt daarmee bepalend.

Ad Princen, Reek

|Doorsturen

anton coolen

2017-12-29 19:17:27

Na een Nico en een Theo nu een Ad.

Allemaal lieden die dezelfde wens hebben. "Raadpleeg de bevolking. De drie personen geven hun mening omdat zij zeer bevlogen zijn en betrokken bij de gemeenschap. Ieder vanuit een andere invalshoek.

Daarnaast doen deze lieden een oproep op basis van argumenten. Of U die wel of niet deelt is vers twee.

Behoudens "Zeeland Vooruit" heeft nog geen enkele partij zich uitgesproken over hoe de weg bewandeld gaat worden.

Dit geeft hoop.

Maashorst Vooruit, lees uiteraard: Zeeland Vooruit, een nieuwe club die blijkbaar alleen opkomt voor Zeeland. Dit is uiteraard legitiem maar te betreuren voor het merendeel van de bevolking van Landerd.

PS: Heer Princen, hartelijk dank voor Uw duidelijke en eerlijke betoog.

Blijf gezond.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties