Reek

Tablet voor ouderen Compaan biedt afleiding en contact

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - De Compaan is een hulpmiddel voor ouderen die het lastig vinden om met een gewone computer of tablet te werken. Ervaring met computers is niet nodig; iedereen kan met de Compaan overweg. Je kunt berichten uitwisselen, eenvoudig foto's en video's van familie ontvangen en beeldbellen met mensen over de hele wereld.

In Reek is Johannes Oortmann voor een proefperiode met de Compaan aan de slag gegaan. “Tijdens een wandeling in de periode van de lockdown kwam ik Johannes tegen”, vertelt preventiewerker Gertie Theunissen. “Hij gaf aan dat het toch wel erg rustig was door corona. Zo kwamen we op de Compaan. Na wat uitleg ging hij de uitdaging aan.”

Ervaringen
Inmiddels is een aantal maanden verstreken. Johannes zit elke dag minstens acht keer achter de Compaan. “Dat begint 's ochtends als ik opsta”, vertelt hij. “Dan kijk ik in de agenda wat erop het programma staat, bijvoorbeeld of er iemand jarig is. Het nieuws lees ik uit de beschikbare kranten. Spelletjes zijn niet zo aan mij besteed, maar door dagelijks de geheugentraining te doen, blijven mijn hersenen toch actief bezig.”
Beeldbellen is eenvoudig met de Compaan. “Met één druk op de knop bellen ik met mijn broers en zussen die in Emmen wonen”, vervolgt Johannes. “Het mooie is dat ze dan nog kan zien ook. Dat is heel erg fijn. Verder heb ik al vele foto’s op de Compaan staan. Onlangs kreeg ik van mijn zus nog oude familiefoto's toegestuurd. Erg bijzonder en heel fijn dat zoiets kan.” Via internet luistert hij elke dag naar de radio en muziek. Ook buienradar wordt dagelijks bekeken om te controleren of er regen komt, zodat hij niet nat wordt tijdens zijn dagelijkse wandeling.

Bedreven in gebruik
In het begin was Johannes erg sceptisch. “Nu begin ik al aardig bedreven te raken in het gebruik van de Compaan”, lacht hij. “Ik raad deze speciale seniorentablet zeker aan, want het is leuk en het geeft een goede afleiding.”
Inmiddels heeft Johannes een eigen Compaan. “Het hulpmiddel is speciaal voor ouderen ontworpen”, licht Gertie toe. “Je kunt eigenlijk niets verkeerd doen. Je werkt in een veilige omgeving en er is altijd iemand telefonisch bereikbaar om je te helpen. Het is heel gebruiksvriendelijk en zeker de moeite van het proberen waard.”

Belangstelling?
Gertie: “Denk je nu: dat zou iets voor mij zijn! Dan heb je geluk. Om er kennis mee te maken mogen inwoners van de gemeente Landerd de Compaan drie maanden kosteloos uitproberen. Vanuit de zorgcoöperaties zijn er vrijwillige instructeurs om je te helpen. Zij komen aan huis de Compaan uitleggen. Aan jou, maar ook aan je mantelzorger(s) en/of kennissen. Zij zijn immers degene met wie je contact gaat maken.”
Er zijn twee seniorentablets per kern beschikbaar om te rouleren. Na de kosteloze periode van drie maanden krijgen gebruikers een keuze. Ze kunnen de Compaan overnemen voor een prijs van 299 euro. Daarbij neem je nog een abonnement voor de dienstverlening. Afhankelijk van je wensen is die tussen de 12,95 en 22,95 euro. Denk je na de proefperiode: toch niets voor mij? Dan mag je de Compaan kosteloos aan de zorgcoöperatie teruggeven. “We laten er dan graag iemand anders kennis mee maken”, zegt Gertie. Interesse? Neem dan contact op met je eigen zorgcoöperatie.

|Doorsturen