Reek

Smitskoor zingt 23 november in Reekse kerk

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Het Smitskoor luistert zaterdag 23 november de eucharistieviering op in de St. Anthonius Abt-kerk van Reek. Dit mannenkoor, opgericht in 2000, kent zestien leden. Het repertoire bestaat voor een groot deel uit de zogeheten Reekse Missen, die rond 1834 door pastoor Smits gecomponeerd werden. Als muzikale broer van de beroemde orgelbouwfamilie Smits, schreef hij een zestal missen die pas in het begin van deze eeuw werden gevonden in de archieven van Tilburg.

Het is altijd weer een hele bijzondere ervaring om deze authentieke koormuziek in de kerk van Reek te kunnen beluisteren. Een plek waar ze ook de eerste keer in de jaren dertig van de negentiende eeuw ten gehore werden gebracht. Het Smitskoor stelt zich ten doel om dit belangrijke culturele erfgoed voor Reek te behouden.
Tijdens de eucharistieviering worden delen van de Reekse missen gezongen. Tevens een aantal prachtige liederen van toen vooraanstaande musici zoals Perosi en Rossini. Beiden tijdgenoten van pastoor Smits. Vooral het Ecce Panis Angelorum en het Ave Verum waren destijds hoogstaande en heel populaire liederen die met name werden gezongen door mannenkoren.

Het Smitskoor staat onder de bezielende leiding van René Aarden, pastoor van Grave en omstreken. Organist is Ben Dikkers uit Velp. Het koor repeteert iedere dinsdag van 20 tot 21 uur in Het Wapen van Reek. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties