Reek

RPP Landerd stelt vragen over brug Grave

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De RPP laat in een brief aan het Landerdse college van B en W weten dat het geschrokken is van het besluit om de John S. Thompsonbrug in Grave per 29 juli te sluiten voor zwaar verkeer, waaronder de lijndiensten van Arriva. De politieke partij baalt van het gegeven dat onder meer de bushalte in Reek daardoor komt te vervallen. De RPP stelt vragen aan het college en doet daarbij een oproep om gezamenlijk en op heel korte termijn tot een oplossing te komen.

Woensdag 29 juli werd bekend dat de John S. Thompsonbrug vanaf die dag niet langer toegankelijk was voor verkeer zwaarder dan tien ton. Dat heeft de maken met de constructie van de brug die uit 1928 stamt. Om de veiligheid te waarborgen moeten te zware voertuigen voor onbepaalde tijd omrijden. Daar valt ook het openbaar vervoer onder. "Wij snappen het belang van een veilige brug", zegt fractievoorzitter Harold van den Broek namens de RPP. "We hebben minder begrip voor de wijze en de snelheid waarop dit besluit van Rijkswaterstaat en Arriva gecommuniceerd is. Plus het feit dat er geen enkel reëel alternatief wordt geboden voor onze burgers, zoals bijvoorbeeld de inzet van kleinere bussen. Arriva stelt dat de vertraging door de omleiding via de A50 voor Lijn 99 slechts vijf minuten toeneemt. Daarbij vergeet de maatschappij voor het gemak even dat de gemiddelde extra reistijd van de burger of student vanuit Schaijk en Reek naar Voederheil in Zeeland ruim een half uur of langer gaat worden. Dit is een slechte ontwikkeling voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze regio. Hier moeten dringend goede oplossingen komen."

Om schot in de zaak te krijgen stelde de RPP een aantal vragen aan het Landerdse college van B en W:

  • Is het College op de hoogte gebracht van dit besluit door Rijkswaterstaat om de brug bij Grave af te sluiten voor verkeer zwaarder dan 10 ton?
  • Is het College bekend en geïnformeerd door busonderneming Arriva met het besluit om de dienstregeling lijn 99 te verleggen waarmee o.a. de halte in Reek komen te vervallen?
  • Welke consequentie heeft dit voor de studentenlijn 608 van Nijmegen naar Den Bosch?
  • Wat gaat er gebeuren met de lijndienst 96 van Grave naar Oss?
  • Wij willen van het College op heel korte termijn weten met welke oplossingen Arriva gaat komen voor onze burgers en studenten uit Reek en Schaijk die afhankelijk zijn van het OV om naar Uden, Wijchen, Nijmegen en Eindhoven te kunnen voor studie/school en werk.
  • Wij roepen het College op om per direct in overleg te treden met provincie Noord-Brabant als congestiehouder voor het openbaar vervoer om op korte termijn dit probleem onder hun aandacht te krijgen en mede op te lossen.
  • Is er overleg met de gemeente Grave, zo niet bent u voornemens om dit gezamenlijk op te pakken?
|Doorsturen

Quintin van Zuijlen

2020-08-01 13:28:20

Betreft concrete oplossingen lijkt mij dat een halte in Reek noodzakelijk is, danwel via een extra omleiding van de dorpenweg af over de Rijksweg N324, Mgr. Borretstraat en Mgr Suijsstraat/Schaijkseweg zodat bestaande haltes Mgr. Suijsstraat en eventueel Langstraat dienst kunnen doen, of een tijdelijke halte op de Dorpenweg, waar ik denk dat bij de rotonde aan de noordzijde wel plaats zou kunnen zijn voor een halte van het model Voederheil. Daarnaast lijk mij een buurtbus van Reek tot Alverna voor reizigers met bestemmingen of startpunten op dit gedeelte van het traject noodzakelijk. Bij gebrek aan een halte in Reek zou deze doorgetrokken moeten worden tot Voederheil, maar ik heb een vermoeden dat het aantal reizigers vanuit Schaijk en Reek aanzienlijk is en niet met Buurtbussen op te vangen.

De OV situatie in Landerd als geheel en Schaijk in bijzonder is al ondermatig en deze mag absoluut niet verder degraderen. Ik hoop daarom dat andere partijen hierin de RPP bijstaan en wellicht kan dit reden zijn om eindelijk de OV situatie in Landerd op peil te brengen.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties