Reek

Biggenband met warm kruikje

Reekse student Stijn van Kuppenveld ontwikkelt hulpmiddel voor pasgeboren biggetjes

Door Sergio Boutkan

REEK - De overgang van moeders buik naar de grote buitenwereld is best groot. Sommige biggetjes hebben daarom de eerste uren na hun geboorte wat extra zorg en aandacht nodig van de boer. Voor een goede en gezonde start is er varkenshouders bijvoorbeeld alles aan gelegen om pasgeboren biggetjes goed op temperatuur te brengen en te houden. Want des te eerder een verkleumde big de energie heeft om de voedzame biest vol vitaminen, mineralen en antistoffen te drinken, des te beter het is.

Om varkenshouders te helpen, ontwikkelden zes studenten van de opleidingen Wellness, Mechanisatie & Techniek en Veehouderij van Helicon MBO ‘s-Hertogenbosch de praktische en diervriendelijke Biggenband voor biggen die vlak na hun geboorte wel wat extra warmte kunnen gebruiken.

'Gezondheid en welzijn van elke big telt'
“De gezondheid en welzijn van elke big telt”, vindt MBO-student en boerenzoon Stijn van Kuppenveld uit Reek. "De Biggenband is een diervriendelijk, innovatief én praktisch hulpmiddel voor biggen die vlak na hun geboorte wel wat extra warmte kunnen gebruiken voor een goede en gezonde start. De jonge dieren voelen zich na hun geboorte snel behaaglijk waardoor ze beter drinken bij hun moeder. Dat komt de gezondheid en het welzijn van de biggen ten goede.”

Warmtepads
De warmtepads die de studenten zelf kennen van wintersport, gebruikten ze als inspiratiebron. De band is gemaakt van comfortabel textiel met klittenband en past precies tussen de voor- en achterpootjes om het lijfje van een big. In de band past een warmtepad met een vloeistof en een metalen deeltje. De warmtepad warmt op tot 41°C door er in te knijpen. De band geeft daarna een uur lang een aangename temperatuur af en glijdt vanzelf van de big, als die actief wordt. De Biggenband is gemaakt van duurzaam materiaal, kan worden gewassen en is dus hygiënisch in gebruik. De warmtebron in de band is volgens Van Kuppenveld talloze keren te herladen door de pad drie minuten te verwarmen in warm water.

Wintersport als inspiratiebron
De eerste reacties van varkenshouders op het idee van de studenten zijn erg positief. Van Kuppenveld en zijn kompanen laten de Biggenband nu door een aantal boeren testen in de praktijk. Daarna brengen de studenten de Biggenband op de markt. Hij kost nog geen tien euro per stuk. De vorderingen van de studenten en de testboeren zijn te volgen via Facebook: 'De Warme Big'. De pads zijn binnenkort ook online te bestellen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties