Reek

Test je kennis tijdens een gezellige avond

Reekse Quiz op vrijdag 25 mei

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Teams gaan vrijdag 25 mei voor de vijfde keer op rij de strijd met elkaar aan tijdens de Reekse Quiz. De deelnemers beantwoorden vragen, lossen puzzels op en voeren opdrachten uit met als doel zo hoog mogelijk te eindigen in de ranking. Voor het eerste lustrum haalt de organisatie alles uit de kast om er weer een uitdagende maar bovenal gezellige avond van te maken. En wie jarig is, trakteert...

Kan Rosmolen Rules hun titel prolongeren?

De Reekse Quiz is een initiatief van de evenementencommissie van Het Wapen. Het plan is destijds aangezwengeld door Frans Verstegen, Chris School en Ferry van Melis. “Het idee was om een soortgelijke quiz te houden als in Berghem en Heesch”, blikt Frans terug, “maar omdat wij activiteiten organiseren vanuit het dorpshuis, wilden we niet dat de mensen alleen hier kwamen om het opdrachtenboekje op te halen en in te leveren. De variant van een pubquiz vonden we te karig. We hebben het voornemen even laten sudderen. Zo is het format ontstaan zoals we dat nu kennen: deels in Het Wapen en deels thuis. De rest is geschiedenis.”

Vragen en opdrachten
De commissie komt al snel tot de conclusie dat het organiseren van een quiz en het maken van een quiz twee verschillende takken van sport zijn. Frans: “We zijn gaan nadenken wie we daarvoor konden vragen”, weet hij nog. “Daarbij is bewust gekeken naar personen van verschillende leeftijden met diverse achtergronden. Zo zijn we uitgekomen bij Anton van Boxtel, Theo Hendriks en Paul Verstegen. Verder sloten Chris en ik aan. Met die ploeg hebben we de eerste quiz bedacht.”
Het tweede jaar doen de commissieleden zelf een stapje terug om zich volledig op de organisatie te richten. Minette van Bergen komt erbij om het vragenteam te versterken. Sindsdien is dat viertal verantwoordelijk voor de vragen. “Het groepje werkt volledig autonoom”, legt Frans uit. “Wij hebben geen kennis van de inhoud. Dat willen we ook niet. Het enige waar wij over meedenken, zijn de creatieve opdrachten. Dit jaar belooft dat weer iets bijzonders te worden, meer kan ik er niet over zeggen. Alleen nog misschien dit: wie jarig is, trakteert...”

Zaalrondes
Frans is blij om te zien hoe goed de Reekse Quiz in het dorp ontvangen wordt. “De afgelopen jaren hebben we een mooie ontwikkeling doorgemaakt”, vindt hij. “Het is elke keer weer spannend, vooral die allereerste keer. De derde editie was vrij pittig. Die balans is vorig jaar hersteld. Op die voet hopen we dit jaar door te gaan.”
De opzet is hetzelfde als andere jaren. De Reekse Quiz start om klokslag 19 uur in Het Wapen. De zaal gaat een kwartier eerder al open. Teams mogen een afvaardiging sturen van acht personen. Teams krijgen twee rondes voor de kiezen: Reekse Quiz en Algemeen. Dit zijn vragen die direct beantwoord dienen te worden, zonder gebruik van (elektronische) hulpmiddelen.

Thuisopdrachten
Daarna ontvangt elke groep een vragenboekje met thuisopdrachten. Hierin staan zeven categorieën: Reekse roddels, Geschiedenis van de mensheid, Sport, De wereld rond, Spelen met taal, De hort op en Doe-opdrachten. Om hiervoor de antwoorden te vinden, mogen teams alle hulpmiddelen inzetten die ze kunnen bedenken. “We hebben geprobeerd om de quiz interessant te maken voor de hele familie”, zegt Frans. “Iedereen kan meedoen, zelfs kinderen. Het lol-element is heel belangrijk. Dat kun je zeker weer verwachten.”
Bij terugkomst in Het Wapen staat de ronde Actualiteit op het programma. Als de tien vragen gesteld zijn, krijgen de teams een paar minuten de team om van samenstelling te wisselen als dat nodig is. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je voor de ronde Entertainment in je beste opstelling voor de dag komt. Voor de overige teamleden is de quiz live te volgen in de foyer.

Bonuspunten
Om het eerste lustrum een feestelijk tintje te geven, zijn er vrijdag 25 mei voor het eerst in de geschiedenis van de Reekse Quiz bonuspunten te verdienen. “We vragen elk team om verkleed te komen, duidelijk herkenbaar als team”, vertelt Frans. “Dat is de makkelijkste manier om alvast wat punten te scoren. Na afloop is er een afterparty. Dan maken we de tussenstand van de zaalrondes bekend.”

Kermismatinee
Het feest wordt zondag 27 mei dunnetjes overgedaan. Om 13.30 uur gaat de kermis open, een uurtje later begint de gezellige matinee. Gezelligheid gegarandeerd. Gedurende de middag wordt de winnaar van de Reekse Quiz bekendgemaakt. Om kans te maken, moet je gewoon meedoen. Haal een formulier in Het Wapen van Reek of download hem op www.hetwapenvanreek.nl. Deelname kost 20 euro per team. Lever het ingevulde biljet met het inschrijfgeld in bij het dorpshuis.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties