Reek

Reek keert terug naar tijd van Napoleon

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Reek keerde zondag 14 oktober ruim tweehonderd jaar terug in de tijd. Naar de periode van Napoleon Bonaparte. De dappere dorpsinwoners verenigden zich toen in een Landstorm en verjoegen in 1814 de Franse troepen uit Grave. Dit resulteerde vier jaar later, op 14 oktober 1818 om precies te zijn, in de toekenning van een eigen wapenschild. Toenmalige burgemeester Jan Baptist van Erp heeft hier heel erg op aangedrongen bij de Hoge Raad van Adel.

De geschiedenis herhaalde zich zondagmiddag. Meerdere historische personages waren in het dorp aanwezig, zoals koning Lodewijk Napoleon, Marie Antoinette met haar hofdame, luitenant-kolonel Snoeck en overste Lavalette in de Graafse vesting. Denk verder nog aan lokale figuren als burgemeester Van Erp, maar ook pastoor Borret en de familie Boeracker. Allen speelden zij een belangrijke rol in dit stukje Reekse historie. Door middel van kleine toneelstukjes, interacties en puzzeltjes werd het verhaal verteld met als slotstuk het verjagen van de Fransen uit Grave. Deelnemers van de Landstormroute waanden zich even terug in de tijd en leerden zo de geschiedenis van Reek beter kennen.

'Fier en parmantig'
Marnix Bakermans, burgemeester van Landerd, heeft het laatste woord tijdens de slotceremonie. Hij ziet parallellen tussen het Reek van tweehonderd jaar geleden en het Reek van nu. “De inwoners van het dorp knokken waarvoor ze in geloven”, stelt hij. “Vroeger tegen de Fransen, nu onder meer voor een eigen supermarkt in het dorp. Die strijdlust is kenmerkend. Dat zat er tweehonderd jaar geleden al in en nu nog steeds. De dorpsbewoners zijn fier en parmantig, daar mogen ze met recht trots op zijn.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties