Reek

Zondag 14 oktober feestdag

Reek heeft al 200 jaar eigen wapen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De Hoge Raad van Adel verleende 14 oktober 1818 de gemeente Reek een eigen wapen: het bekende geel-wit-blauwe schild met de letters RRR. De bevolking van het dorp viel deze eer ten deel vanwege het dappere gedrag dat zij vertoonden tegen het einde van de Franse bezetting in 1814. Zondag 14 oktober, exact 200 jaar na dato, wordt stilgestaan bij dit heuglijke feit.

Toen het Franse garnizoen zich nog in Grave bevond en belegerd werd, vielen de Reekenaren, die zich in de Landstorm hadden verenigd onder leiding van burgemeester Van Erp, verwoed aan. Ook de toenmalige pastoor Borret trok heldhaftig mee ten strijde. De inwoners van Reek, met de Landstorm voorop, waren de eersten om in het zicht van de vijand de Nederlandse vlag omhoog te steken en Franse uitvallen af te slaan. De Nederlandse troepen werden door Reek krijgshaftig ondersteund, ondanks doden en gewonden.
Deze strijd rond Grave, waar het nationale leger ondersteund werd door manschappen van de plaatselijke Landstorm (waarvan alleen uit Reek al 120 manschappen), is tamelijk hevig geweest. Er zijn rond de 180 man gesneuveld in zes dagen tijd, van wie dertig van de eigen partij. Daar zouden ze tegenwoordig een dag van nationale rouw voor uitroepen.

Trouw aan kerk en koning
Het is dan ook begrijpelijk dat deze heldhaftige strijd een jaar later aanleiding was voor de burgemeester van Reek om een gemeentewapen aan te vragen, waarin nadrukkelijk de trouw van Reek aan kerk en koning gesymboliseerd zou worden. Bij besluit van 16 juli 1817 is de gemeente Reek bevestigd in het gebruik van het door haar aangevraagde wapen: zijnde een schild diagonaal verdeeld, het eerste van goud, het tweede van lazuur (koningsblauw) beladen met een barre van zilver waarop de letters RRR in sabel zijn geplaatst. Op 14 oktober 1818 verleende de Hooge Raad van Adel de gemeente Reek dit wapen definitief.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties