Reek

Zaterdag 13 en zondag 14 juli in H.

Reek als bedevaartsoord: Sint Donatus

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De jaarlijkse viering van Sint Donatus in Reek vindt plaats op zaterdag 13 en zondag 14 juli in de parochiekerk H. Antonius Abt. Al 240 jaar wordt de beschermheilige vereerd. Het jaar 1779 is het begin van de Donatusviering in Reek. Als in dat jaar een hevige brand woedt, veroorzaakt door bliksemvuur, wordt een groot gedeelte van het dorp in as gelegd. De kerk verzocht en verkreeg door tussenkomst van de Paters Kapucijnen van het nabijgelegen klooster in Velp, een relikwie van de H. Donatus. In plechtige optocht, onder zang en muziek, werd de heilige relikwie naar de kerk van Reek gebracht.

In datzelfde jaar richtte men ook de broederschap van de H. Donatus op. Pastoor Tibosch heeft toen een ledenlijst opgesteld van alle leden van de broederschap, die nog steeds in het parochiearchief bewaard wordt. In die tijd was Reek voornamelijk een boerengehucht. De boeren vroegen dan ook om bescherming van hun gewassen. Het was voor velen een bron van inkomsten. Aangezien ze geen invloed hadden op het weer, zochten ze bescherming bij elkaar in de kerk en door een kaarsje op te steken bij relikwie van de H. Donatus.

Milieu
In de huidige tijd staan we meer stil bij het milieu, hoe we daarmee omgaan en hoe we met zijn allen daarvoor bescherming vragen bij de H. Donatus. Het is nog steeds nodig om mensen bewust te laten worden hoe ze met de natuur om moeten gaan, en deze beschermheilige biedt de kans om hier even bij stil te staan.

Vieringen
Er wordt op drie momenten stilgestaan bij Sint Donatus. Zaterdag 13 juli om 19 uur met een eucharistieviering. Zondag 14 juli is er om 11 nog een eucharistieviering en om 14.30 uur het Donatuslof. Voor en na de vieringen is er de gelegenheid te kijken naar een kleine expositie over H. Donatus en de verering door de jaren heen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties