Reek

Provincie hanteert regels met strakke hand

Onzekerheid over vuurwerkspektakel Reek Explodeert

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Het is nog niet zeker of het jaarlijkse vuurwerkspektakel Reek Explodeert doorgaat. Hoewel alle partijen zeggen het initiatief een warm hart toe te dragen, doen Gedeputeerde Staten (GS) en de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) moeilijk over de verleende vergunning. Omdat de huidige wet- en regelgeving geen duidelijkheid verschaft, moet er een rechter aan te pas komen om tot een beslissing te komen. De rechtszaak diende dinsdag 18 december in Den Bosch.

Het Vuurwerkbesluit uit 2000 maakt onderscheid in twee zaken: particulier vuurwerk en professionele ontsteking. Particulieren mogen in bezit zijn van 25 kilo vuurwerk en het tijdens de afgesproken periode rond oud op nieuw afsteken. Wil je een grote show geven? Dan mag dat het met een vergunning het hele jaar door, maar dan moet je dit laten doen door een gecertificeerde professional met een bijbehorend kostenplaatje.
Dit past niet in de begroting van Reek Explodeert. Daarom is samen met de gemeente Landerd gekeken naar een lokale oplossing op maat. “Het is een evenement vanuit Reek, door en voor de maatschappij”, voert de jurist van Landerd aan. “Ons college van B en W heeft hierin een eigen afweging gemaakt waarbij de veiligheid van de eigen burgers centraal staat. Het maatschappelijk belang is groot hier.”

Veiligheid
De provincie denkt daar anders over. Vooral de veiligheid van de opslag van het vuurwerk in aanloop naar het evenement komt aan de orde. De woordvoerders van de OMWB proberen met eigen waarnemingen, aannames en suggesties een onveilig klimaat te schetsen. Ze houden strikt vast aan de regels. “Dat is wat we in Nederland hebben afgesproken en waar wij op handhaven”, zegt Van Ginhoven namens de omgevingsdienst. “Het is essentieel dat er een deskundige aanwezig is. Vuurwerk dat particulieren op straat afsteken voldoet aan de regels. Daar is een afgewogen besluit over genomen. Dat is belangrijk voor ons. Wat er tijdens Reek Explodeert gebeurt is nooit getoetst. Volgens de regels kan het niet, dus dan moeten wij handhaven.”
Initiatiefnemer Maurits Raijmakers hoort het met groeiende verbazing aan. “Dat acht buurmannen allemaal naast elkaar op een paar vierkante meter kilo's vuurwerk de lucht in knallen is dus wel veilig, maar gezamenlijk als dorp -waarbij de toeschouwers op gepaste afstand staan- het nieuwe jaar inluiden kan dus niet door de beugel”, vraagt hij verbaasd.

'Vier keer vlekkeloos'
Nadat de rechter alle verhalen heeft gehoord, gaat ze op zoek naar een middenweg. “Het evenement is vier keer vlekkeloos verlopen”, begint ze. “Er is nooit eerder bezwaar ingediend. Dat gebeurt nu pas, vlak voor de vijfde editie. Gedeputeerde Staten heeft meermaals aangegeven Reek Explodeert een warm hart toe te dragen. Dan moet er toch een mogelijkheid zijn om een passende oplossing te vinden? Of welk belang weegt zo zwaar om er nu op het laatste moment de stekker toch uit te trekken?” Ondanks het pleidooi van de rechter vinden de partijen het lastig om nader tot elkaar te komen. GS blijft hameren op veiligheid en wil daarin geen concessies doen. De gemeente Landerd is toeschietelijker. Het college is mogelijk bereid om eenmalig de kosten van een deskundige afsteker op zich te nemen. Het is nu zaak om te kijken of er nog professional beschikbaar is voor 1 januari, de drukste avond van het jaar.

Alle betrokkenen krijgen een paar dagen de tijd om te kijken of ze tot een oplossing kunnen komen waar iedereen achter staat. Dit lijkt een lastig verhaal te worden. Als ze er niet uitkomen dan beslist de rechter. De uitspraak volgt zo snel mogelijk, maar op z'n vroegst volgende week pas. Tot die tijd wacht Reek in spanning af...

|Doorsturen

Albert van den Eijnde

2018-12-19 09:19:46

Het wrange is wel dat de Omgevingsdiensten o.a. worden betaald door de deelnemende gemeenten. Landerd behoort daar ook toe. Prachtig evenement, niks mis mee. Alle lof voor dit Reekse initiatief. Mijn reactie is dus zeker niet negatief bedoeld naar deze mensen. Echter, nu de Omgevingsdienst feitelijk gewoon haar werk doet (controleert o.a. immers op veiligheid en milieuaspecten) en aangeeft dat 25 kg vuurwerk de maximale bovengrens is, onstaat er (weliswaar na 4 jaar) een probleem. Nu lijkt het alsof de Provincie en deze Omgevingsdienst het probleem veroorzaken maar het probleem ligt bij de gemeente Landerd die veel scherper op het vinketouw hadden moeten zitten als het gaat om naleving van de bestaande veiligheidseisen. Vuurwerk is nu eenmaal een explosief goedje en daar kunnen zeer ernstige ongevallen (bijv. als gevolg van verkeerde opslag) mee plaatsvinden. De gemeente Landerd had eerder een oplossing voor moeten zoeken. Veiligheid van de burgers gaat boven alles! Nu gaan twee instanties (van belastinggeld) tegen elkaar procederen. Omgevingsdienst Brabant-Noord (betaald door 16 gemeentes en provincie Noord-Brabant) kwam afgelopen jaar al bijna 1 miljoen Euro tekort. Dat moet door 16 gemeentes (waaronder Landerd) worden bijgepast. Lijkt me niet meer dan logisch dat beide instanties verantwoord omgaan met de verstrekte budgetten en niet met elkaar in de juridische clinch raken wat veel geld kost. Het gaat hier immers om BELASTINGGELD! Laten we hopen dat dit goede Reekse initiatief gevolgd zal worden door meer plaatsen.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties