Reek

Voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar

Nieuwe banenmarkt van Jong Landerd Werkt op 6 april

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Na het succes van vorige keer, wil Jong Landerd Werkt ook dit jaar een banenmarkt organiseren voor jongeren en jongvolwassenen tot de leeftijd van 27 jaar. De wereld ligt aan je voeten, maar zonder geld is die wereld een stuk minder leuk. Een bijbaantje is dan een goede uitkomst. Je kunt lekker bijverdienen en werkervaring opdoen. Een goede startplek hiervoor is de banenmarkt op 6 april in Het Wapen van Reek. Je bent welkom van 15 tot 17 uur.

Welke mogelijkheden je hebt op de (bij)banenmarkt hangt af van je leeftijd. Ben je 13 of 14 jaar oud? Dan is er een aantal regeltjes waar je je aan te houden hebt. Zo mag je wel huis-aan-huisbladen bezorgen, vakkenvullen en klusjes als oppassen of auto's wassen, maar slechts in beperkte mate tussen 7 en 19 uur. In schoolweken zijn de regels strenger dan tijdens de vakantie. Op zondag mag je niet werken.
Als je 15 jaar bent, mag je buiten schooltijd en in de vakanties werken. Je hebt dan wel regels voor werk- en rusttijden. Onder bepaalde voorwaarden mag je op zondag werken. Voor 15-jarigen die geheel of gedeeltelijk zijn vrijgesteld van de leerplicht gelden aparte regels. Er zijn ook werkzaamheden die je nog niet mag doen, zoals achter de kassa werken of te zware dingen tillen.

16 of 17 jaar
Je mag bijna elk soort werk doen als je 16 of 17 jaar bent, maar geen gevaarlijk werk. Er zijn risicovolle werkzaamheden die je wel mag uitvoeren, maar dan alleen onder deskundig toezicht. Je mag gemiddeld veertig uur per week werken. Wat niet mag: 's nachts werken, oproepdiensten en overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Als je nog geen 18 jaar bent, mag je een aantal werkzaamheden niet uitvoeren. Je mag bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen of in een lawaaiige omgeving. Onder de 18 jaar mag je niet werken tussen 23 en 6 uur. Uitzonderingen zijn er bij Defensie, in de binnenvaart en als bakkersleerling.

Geld terugvragen
Als je als jongere vakantiewerk doet, moet je in ieder geval het minimumloon verdienen. Hoe hoog het minimumloon is, hangt af van je leeftijd. Je kan zelf berekenen hoeveel het minimumloon voor jou is op www.rijksoverheid.nl. Op je loonstrook staat hoeveel loon je krijgt. Het loon dat een je op je bankrekening krijgt is meestal minder dan wat op de loonstrook staat, want de werkgever moet nog belastingen betalen over het brutoloon. Waarschijnlijk is er meer belasting op je loon ingehouden dan je eigenlijk hoeft te betalen. Dit geld kan je als jongere terugvragen via de Belastingdienst. Dit kan tegenwoordig ook via een handige app.

Aanmelden
Wil je komen helpen tijdens de volgende editie, heb je ideeën of misschien nog vragen naar aanleiding van de banenmarkt? Stuur dan een mail naar landerdwerkt@gmail.com. Bedrijven die belangstelling hebben om zich te presenteren op 6 april worden van harte uitgenodigd via hetzelfde mailadres contact op te nemen met de organisatie.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties