Reek

Twintigjarige Nadia heeft veel steun aan haar psychosociale hulphond in opleiding

'Misbruik verwoestte mijn leven, maar samen met Hope pak ik dit weer op'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De twintigjarige Nadia van de Wetering woont net iets langer dan een jaar bij zorggroep 't Zicht in Reek. Van haar zesde tot veertiende is ze seksueel misbruikt. Ze ondervindt nog dagelijks klachten aan deze nare periode, met onder meer heftige herbelevingen en een posttraumatische stressstoornis. Toch heeft ze sinds begin dit jaar een lichtpuntje in haar leven: Hope, een psychosociale hulphond in opleiding. De kosten hiervoor moet Nadia volledig zelf ophoesten, want zowel de zorgverzekering als de gemeente Landerd vergoedt dit niet. Om het benodigde geld op te halen is ze een crowdfundingsactie gestart.

Door het misbruik is Nadia's leven heel beperkt. Ze durft niet alleen te zijn, slaapt slecht en gaat bijna niet naar buiten. Ze heeft veel klachten door het trauma, waaronder een persoonlijkheidsstoornis, een depressie en eetproblematiek. Haar wereld is heel klein. Een verpleegkundige suggereert een psychosociale hulphond. “Ik schrok van het prijskaartje”, vertelt Nadia. “Alleen de opleiding kost al zevenduizend euro. Dat is nog los van andere zaken als voer en de dierenarts. Tegelijkertijd liep ik vast met mijn psychiatrische behandelingen. We hadden al van alles geprobeerd, maar ik kwam geen stap vooruit. Daarom zijn we de optie toch serieus gaan onderzoeken.”

Vanuit 't Hart
Nadia oriënteert zich op verschillende hulphondscholen. “Als eerste wilde ik weten of zij er met al hun expertise heil in zouden zien”, licht ze toe. “Het bleek mij zeker te kunnen helpen. Ik heb de keuze gemaakt voor kynologisch instituut Vanuit 't Hart in Nijkerkerveen. Daar had ik het beste gevoel bij.”
De zorgverzekering vergoedt een zogeheten PTSS-hond niet. Nog even hoopt Nadia op steun vanuit de gemeente. “Nadat de gemeente Landerd en Oss (waar Nadia oorspronkelijk vandaan komt, red.) na veel gepingpong eindelijk hadden bepaald wie voor mij verantwoordelijk was, vond een keukentafelgesprek plaats met de gemeente Landerd”, vervolgt ze. “Daarin kreeg ik te horen dat hulphonden alleen bij zeer hoge uitzondering voor mensen met autisme heel soms vergoed worden, maar niet voor PTSS.”

Opleiding
Omdat Nadia inmiddels duidelijk was dat een psychosociale hulphond veel voor haar zou kunnen betekenen, zet ze samen met vrienden en familie een inzamelingsactie op onder de noemer Help me get Hope. Ze staat onder meer op de kerstmarkt in het Hoessenbosch om spullen te verkopen. Verder start ze een crowdfundingspagina op geef.nl. Hiermee haalt ze eind 2019 voldoende geld op van start te gaan.
Uit drie nestjes met in totaal 23 puppy's komt Hope als beste uit de bus. “Ze kijken verder dan of een hondje schattig en lief is”, legt Nadia uit. “Vanaf acht weken oud is Hope bij mij. Dat was eind januari. Hij groeit bij mij op, want zo leert hij mijn signalen en triggers kennen. In de eerste maanden kwam de trainer veel naar mij in Reek toe. Nu wisselt het tussen privétrainingen in Reek en op locatie. Dan is er iemand anders bij die ook een hulphond aan het opleiden is. Hope moet namelijk leren om andere honden te negeren. Tussendoor oefen ik heel veel met hem. Ik krijg opdrachten en maak filmpjes. Bij vragen kan ik contact opnemen met de trainer. Zo kan Hope zich blijven ontwikkelen.”

'Mijn maatje'
Nadia en Hope zijn ongeveer tien maanden samen. Toch kan ze haar leven zonder haar trouwe viervoeter niet meer voorstellen. “Voorheen kon ik niet alleen zijn, zelfs niet op mijn eigen kamer met de deur open”, verklaart ze. “Nu heb ik mijn maatje altijd bij me en ben dus nooit meer alleen. Verder heb ik veel minder last van herbelevingen. Ik heb ze nog wel, maar minder vaak en minder heftig. Ook het slapen gaat beter. Dat durf ik weer, want ik weet dat Hope me wakker maakt bij nachtmerries. Hij signaleert mijn spanning en geeft aan wanneer deze te hoog is, zodat ik minder snel over mijn eigen grenzen heenga. Ik ga vaker naar buiten, lekker wandelen. Voor de opleiding van Hope ga ik zelfs met het openbaar vervoer. Met hem aan mijn zijde voel ik me veiliger.”
Door Hope heeft Nadia een vaste structuur in haar dag. “Een hulphond is geen medicijn, maar het maakt mijn dagen wel draaglijker”, stelt ze. “Het motiveert en stimuleert me om dingen te ondernemen. Hope geeft me een reden om door te gaan. Zonder hem zou ik verloren zijn en snel achteruit gaan.”

Inzamelingsactie
Kortom, Nadia kan niet meer zonder haar kleine superheld. “Misbruik verwoestte mijn leven, maar samen met Hope probeer ik dit weer stukje bij beetje samen op te pakken”, vat ze samen. “Helaas is de opleiding tot psychosociale hulphond erg duur, zeker omdat ik alle kosten helemaal zelf moet dragen. Gelukkig ben ik al zo ver dat Hope bij mij is, maar qua kosten zijn we er nog lang niet. Als mensen iets kunnen missen om mij te helpen dan zou dat heel fijn zijn.”

De crowdfundingspagina is te vinden op www.geef.nl/nl/actie/geef-hoop-door-een-ptss-hulphond. Wil je meer weten over Nadia en Hope? Kijk dan op www.helpmegethope.nl. Hope is ook te volgen op Instagram via www.instagram.com/hulphondhope

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties