Reek

Lezing over Orgelmakers Smits in Reek

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Doctor J.G.P.G. Boogaarts (1934) schreef zijn proefschrift over de orgelmakers Smits uit Reek. Door de jaren heen groeide hij uit tot een vooraanstaand kenner van de kerkorgels die door drie generaties Smits uit Reek zijn gebouwd en was betrokken bij de restauratie van meerdere Smitsorgels. Zaterdag 13 januari geeft hij om 14 uur een lezing in Het Wapen.

De achterzijde van het Smitshuis eind jaren vijftig.

In zijn proefschrift inventariseert Boogaarts alle door Smits gebouwde orgels en beschrijft hij de geschiedenis ervan. Ook de familiegeschiedenis komt uitvoerig aan bod. Die historie is interessant vanaf het eerste begin. Antoon Smits uit Haren komt uit een gezin waar vader als onderwijzer/koster en dirigent/organist van het kerkkoor de kost verdiende. Rond 1788, hij was toen 30 jaar, treedt hij in dienst bij Nicolaas Boeracker in Reek. Als administratieve kracht. De Boerackers waren een rijke en vooraanstaande familie met grond, een bierbrouwerij en een handel in koloniale waren.

Demonstratiemodel
Antoon trouwt twee jaar later met dochter Joanna Cornelia. En uiteindelijk blijkt Joanna Cornelia erfgenaam van het overgrote deel van dat Boerackervermogen. Hun zonen Klaas en Frans raken geïnteresseerd in het bouwen van kerkorgels. Rond 1830 bouwen ze uit het niets en op eigen kosten een geweldig orgel voor de kerk van Reek als demonstratiemodel. Klaas, de oudste zoon, overlijdt ongetrouwd op 40-jarige leeftijd. Frans, getrouwd met Maria Constantia van der Meulen uit Reek, gaat alleen verder. Succesvol. Hij bouwt meer dan tachtig orgels.
Zijn zoon Frans II, getrouwd met Maria Anna de Bruin uit Reek, gaat verder met het orgelbedrijf. Zijn ongetrouwde zonen Harrie en Frans III nemen het over, maar de zaken worden minder. Het (familie)orgel in de oude Reekse kerk wordt in 1925 afgebroken en opgestookt door pastoor Xavier Smits (geen familie). De oude kerk van Reek wordt ook gesloopt, omdat de pastoor een moderne kerk wilde hebben. In 1957 sterft met de dood van Arnold Smits de familie uit. Alles wordt verkocht. De huizen en graven blijven.

Familiegeschiedenis
Boogaarts neemt zijn publiek mee door 175 jaar familiegeschiedenis vanaf de Franse revolutie in 1790 tot aan de opkomst van Mgr. Bekkers, die in 1960 bisschop van Den Bosch werd en een eigen revolutie in de Katholieke Kerk op gang bracht. De Smitsen stonden bekend als traditioneel en conservatief. Benieuwd wat zij gedacht zouden hebben van deze moderne bisschop. Hoe aanwezig waren de families Boeracker en Smits-Boeracker in Reek? En wat betekenden zij voor het dorp?
Zaterdag 13 januari deelt Boogaarts om 14 uur zijn bevindingen in Het Wapen van Reek. De toegangsprijs is 7,50 euro. Dit is inclusief een kop koffie en een consumptiebon tijdens de pauze. Vooraf reserveren kan door een mail te sturen met naam en woonplaats naar princenreek@kpnmail.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties