Schaijk

Landerd komt in actie tijdens week tegen eenzaamheid

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - De eerste week van oktober staat elk jaar in het teken in de strijd tegen eenzaamheid. In deze landelijke actieweek zijn de belangrijkste thema's ontmoeting en verbinding. Het is ook een goed moment om mensen even extra te verwennen. In Reek, Schaijk en Zeeland zijn diverse acties ondernomen om eenzaamheid in de dorpen tegen te gaan.

Een van de initiatieven kwam van Samen Landerd, Samen Genieten. Deze vrijwilligers organiseerden een etentje voor mensen die het door persoonlijke omstandigheden moeilijk vinden om naar een restaurant te gaan en ook voor hen die het gewoon verdienden. Zij die een grote wereld hadden, maar die door leeftijd of gezondheidsklachten kleiner geworden is en soms zelfs heel klein. Zij, die stilzwijgend thuisblijven. Die geluids- en geruisloze mensen uit Schaijk heeft preventiewerker Toos Franken thuis bezocht en een verrassingsdiner aangeboden.

Voldoende ruimte
Tijdens het etentje werden de RIVM-voorschriften in acht genomen. Daarom was het diner niet in ontmoetingscentrum Onder de Linde van Zorgcoöperatie Schaijk, maar in de grote zaal van dorpshuis De Phoenix. Daar was voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te bewaren, zelfs als de mensen een beetje over hun bord heen moesten buigen om elkaar beter te verstaan.

Zwaaihandje
Het verrassingsdiner werd woensdag 7 oktober tegen een klein prijsje aangeboden. Van Kraaij Keurslager Albert Heijn Christiaens ondersteunden de actie. De gasten hebben genoten van het heerlijke diner. Ze kregen na afloop allemaal een Landerds zwaaihandje mee naar huis. Die kunnen ze voor het raam hangen als teken van 'mij hebben ze gezien'.

Jong+oud=goud
In Reek zijn vrijdag 2 oktober zo'n 25 alleenstaande ouderen verrast met een mooie kleurplaat. Die waren gemaakt door de leerlingen uit groep 3 en 4 van basisschool De Kreek'l. Dit was een alternatief voor de gebruikelijke activiteit waarbij de kinderen samen met de ouderen samenkomen om dierendag te vieren. De kleurplaten werden met veel enthousiasme ontvangen. Ook het praatje dat aan de deur even gemaakt kon worden, deed veel mensen goed.

|Doorsturen