Reek

Leerbewerking, vilten en schilderijen

Kunstzinnige zussen exposeren samen in Reek

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De drie zussen Marianne, Josephine en José Dekkers zijn graag creatief en kunstzinnig bezig, maar wel allemaal op hun eigen manier. In het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 juli exposeren ze samen bij Atelier José Govers-Dekkers aan de Molenstraat 1c in Reek. Hun werken zijn die dagen van 10 tot 17 uur te bewonderen onder de noemer Zussen aan Zet.

Marianne houdt zich bezig met leerkunst. "Zelf een tas maken van leer, dat was voor mij een  uitdaging", vertelt ze. "Hiermee ben ik begonnen op een gewone huis-, tuin- en keukennaaimachine. Al snel kwam ik erachter dat het niet de ideale manier was. Je bent namelijk erg beperkt in de keuze van het te gebruiken leer vanwege de dikte. Vervolgens heb ik een leernaaimachine aangeschaft. Direct kreeg ik meer mogelijkheden. Mijn kennis heb ik uitgebreid door het volgen van diverse workshops en cursussen bij het Leerlokaal in Arnhem. Ambachtelijk leer bewerken is leuk en je kunt unieke producten maken doordat leer nooit hetzelfde is."

Vilten is in feite een eeuwenoud ambacht. "Al in de prehistorie maakten ze van schapenwol en andere dierlijke vachten jassen, schoenen, vloerkleden en nog veel meer", weet Josephine. "Vandaag de dag is dat niet meer nodig, maar het vilten fascineerde mij wel. Via cursussen en workshops heb ik diverse vilttechnieken geleerd. Als je die eenmaal onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden ongekend: sjaals, sieraden, kleding en 3d wandobjecten. Door het verkennen van structuur, dichtheid en transparantie kom ik telkens weer tot nieuwe ontdekkingen en mogelijkheden. Het is wonderlijk hoe losse vezels onder je handen veranderen in een vaste stof en dat er steeds weer nieuwe vormen ontstaan. Een oude ambacht op een eigentijdse manier toegepast. Met heel veel plezier ben ik bezig om met zachte wol, water en zeep iets moois te maken. Daarnaast heb ik me de laatste tijd het eco printen eigen gemaakt. Je 'print' daarmee de tannine (pigment) uit bladeren van bomen en planten door middel van natuurlijke verfstoffen op stof. Elke keer weer een verrassing wat het resultaat is.

Met het betrekken van haar nieuw atelier en het opruimen van het oude kwam José op het idee om een verhuizingsuitverkoop te houden. Daarnaast was het ook weer een gelegenheid om haar nieuwe werken te exposeren. "Schilderen heeft mij altijd geboeid", zegt ze. "Nadat ik door de jaren heen meerdere cursussen gevolgd heb, ben ik in 2002 gestart met de opleiding aan de Academie der Schone Kunsten in Arendonk. In 2010 heb ik deze opleiding afgerond met een hoge jury-waardering. Ik schilder figuratief, met daarin vrije vlotte penseelstreken die zich vaak uiten in een vorm van abstracte momenten. De gebeurtenissen in mijn leven vormen voor mij de grootste bron van inspiratie. Het wandelen en fietsen door de natuur en het reizen in binnen- en buitenland. Een stilte, emotie, beweging, kleur, een bijzonder schouwspel, een bepaalde blik, een lichtval. Dat inspireert mij en wil ik graag vastleggen op doek.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties