Reek

Feestelijke receptie om verjaardag te vieren

Jong Nederland al 60 jaar in Reek

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Het is 19 januari 1959 als tien mensen in het Bondsgebouw in Reek bijeen zijn om het nieuwe bestuur te vormen van het zojuist opgerichte Jong Nederland Reek. Precies zestig jaar later viert de vereniging deze bijzondere verjaardag. Zaterdag 19 januari is er een feestelijke receptie in De Rekelhof. In het clubhuis is die dag van 15 tot 17 uur een borrel om te proosten op deze heuglijke mijlpaal.

De landelijke organisatie Jong Nederland ontstaat na de Tweede Wereldoorlog binnen de Katholieke Kerk. Het biedt jonge mensen van 4 tot 18 jaar in hun vrije tijd de mogelijkheid te spelen, ontspanning en ontplooiing. Reek haakt in 1959 aan met de stichting Parochiële Jeugdbelangen. Er is direct grote belangstelling en de club telt enkele honderden leden. Dat is gezien de kinderrijke gezinnen van die tijd niet zo raar. In eerste instantie zijn de jongens en meisjes nog gescheiden, maar later worden die samengevoegd.
Huisvesting is in de beginjaren een groot probleem. De club zit op verschillende locaties in het dorp, zoals de boterfabriek, de jongensschool, de eierbond en op de bovenverdieping van het oude gemeentehuis. Totdat in 1968 twee opgeknapte barakken aan het Kennedyplein worden geplaatst. Dit clubhuis krijgt de naam De Rekelhof. Daarna verhuist Jong Nederland naar de plek waar ze nog altijd zitten, aan De Scheenen. Ook dit nieuwe pand krijgt de naam De Rekelhof.

Drie pijlers
Door de jaren heen is er het nodige veranderd bij Jong Nederland Reek. Zo zijn de uniformen afgeschaft en wordt de Nederlandse vlag niet langer gehesen bij activiteiten. Andere tradities zijn juist gebleven, zoals chocomel met peperkoek op het jaarlijkse kamp. Verder werkt de club nog steeds met drie pijlers: sport, spel en creativiteit. Dit is ter ontspanning en verdere ontplooiing. De leden zijn opgedeeld in leeftijdsgroepen. De minioren zijn 4 tot 6 jaar oud, de maxioren 7 tot 10 jaar, de junioren 11 tot 14 en de senioren 15 jaar en ouder. Eens per week komen de groepen bij elkaar voor een leuke avond.
Buiten de wekelijkse groepsbijeenkomsten organiseert Jong Nederland Reek door het jaar heen verschillende andere activiteiten. Denk hierbij aan de Avonddriedaagse, de lampionnenparade met Sint Maarten, de spooktocht en sinds enkele jaren het beachtoernooi. Door het gebrek aan leiding dreigt een aantal activiteiten weg te vallen. “We hebben meer handjes nodig”, geeft Hedwig van Poppelen aan. “Extra vrijwilligers zijn altijd welkom.”

Feestje
Om het zestigjarig bestaan feestelijk onder de aandacht te brengen houdt Jong Nederland Reek zaterdag 19 januari van 15 tot 17 uur een receptie. “Dit keer is het geen grote reünie, maar een gezellige borrel voor alle belangstellenden”, zegt Hedwig. “We doen het gewoon in De Rekelhof, want veel mensen zijn hier misschien nog nooit binnen geweest. Dan is het leuk om een keer een kijkje te nemen. Er staat een wand met onze historie. Verder projecteren we foto's uit de oude doos.”
Aansluitend aan de receptie is er een feestavond voor de leiding. “Voor de kinderen is er op een later tijdstip een leuke activiteit”, vervolgt Hedwig. “Zaterdag 19 mei hebben we een verrassingsdag voor al onze leden. Wat we gaan doen, ga ik nog niet verklappen. Maar ik wil best een tipje van de sluier lichten: we gaan met de bus weg...”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties