Reek

INGEZONDEN: RPP is boos op landelijke CDA en GroenLinks

Door Harold van den Broek van RPP Landerd

De RRP (Reekse Politieke Partij) is BOOS op de landelijke CDA en GroenLinks. Vorige week heeft de Tweede Kamer het gemeentelijke herindelingsvoorstel besproken van de gemeente Landerd en Uden. Het gemeentelijke herindelingsbesluit is een democratisch besluit, genomen door de meerderheid van de gekozen gemeenteraadsleden van de gemeente Landerd. Dat een gedeelte van Schaijk een andere mening heeft, is in Nederland gelukkig mogelijk.

De RPP is boos dat juist Tweede Kamerleden van nota bene het CDA en GroenLinks een amendement hebben ingediend waarbij Schaijk wordt afgesplitst van Reek en Schaijk wordt toegevoegd aan Oss. Zonder hierover in gesprek te gaan met de gemeente Landerd. Niet per telefoon, niet via Skype of Zoom.
Ik had geen tijd, liet het GroenLinks kamerlid weten in de krant. Geen tijd? Voor zo'n belangrijke stap voor de burgers van Landerd? Laat me niet lachen. Hier spelen andere factoren mee. Het bestuur van het CDA liet weten dat hun Tweede Kamerlid met hen geen contact had gehad om te spreken over het splitsen van Schaijk.

Waar komt dan dit amendement dan vandaan? Wat is er binnen het CDA aan de hand? Het CDA, de partij die juist de belangen van burgers voorop stelt in de Toeslagenaffaire, laat hier de burgers voor schut staan en dan met name de burgers uit Schaijk en Reek. Het CDA in Landerd heeft zich altijd uitgesproken dat Reek en Schaijk bij elkaar horen. Het CDA en GroenLinks in Uden hebben zich altijd uitgesproken voor een ongedeeld gemeentelijke herindeling, waarbij Schaijk naar Oss nooit is aangehaald.
Schaijk en Reek zijn met elkaar verweven, op het gebied van sociale verbindingen, evenementen, verenigingsleven en geloofsgemeenschap. Beide dorpen zijn op vele wijzen belangrijk voor elkaars vitaliteit en leefbaarheid.

Het standpunt van de RPP is altijd geweest: een nieuwe gemeente op basis van de gehele gemeente Landerd en niet een deel ervan. Als de Tweede Kamer het niet eens is met het voorstel omdat men vindt dat het proces niet juist of volledig verlopen is dan mag men dit vinden. Maar men mag nooit, zonder ook anderen dan de actiegroep Schaijk bij Oss gehoord te hebben, zeggen dat alleen Schaijk dan maar naar Oss moet gaan.

Die keuze is altijd aan Landerd en haar inwoners.

Harold van den Broek
Fractievoorzitter RPP - Landerd

|Doorsturen

anton coolen

2021-02-18 14:33:32

Kijk eens naar het programma van PL. Met de toezegging van een referendum. Vraag daar maar eens wat er intern aan de hand is.

Kijk maar naar het verkiezingsprogramma dat ik je gisterenavond nog heb doorgestuurd van PL... 100% duidelijk, een referendum.

Daarnaast, die 1100 stemmers van Schaijk, je vrienden?, heb je gewoon genegeerd. In despiegel kijken een keertje. Het ligt niet altijd aan een ander.

Daarnaast is het CDA Landerd landelijk leidend binnen het CDA.

Is er ook misschien een CDA Oss of Bernheze Utrecht of Veghel etc etc.

Heeft de coalitie niet bewust vergeten maanden geen contact te leggen met de Tweede Kamer en ander lieden zoals het comité wel .

Hebben wij niet een twee pagina's grote advertentie over de vragen van de Tweede Kamer in de Arena geplaatst zonder persoonlijke bijdrage? Hebben jullie niets mee gedaan. Een aantal heeft daar zelfs om gelachen.

Nu plots is het een verrassing. Ga je er vanuit dat men bij de Tweede Kamer niet tot in detail is geïnformeerd?

Neem maar van mij aan, zij zijn van alles op de hoogte. 

Uiteraard had jij veel contacten met jouw gedeputeerde. Dat was wel heel snel geregeld, de goedkeuring.

Jullie dachten: het is geregeld. Het comité en onze groep dachten daar anders over, dus al maanden heel hard gewerkt en jullie daarentegen hadden jullie overwinning al gevierd. Is het niet tijd voor zelfreflectie? Daarnaast, dinsdag had je nog een kans voor een referendum, ook voor de Reek seperaat. Neen, geen interesse, nul komma nul. Wij weten nu dat het alle kanten op kan.

Het is als coalitie niet iets om trots op te zijn. Beetje flauw om nu andere partijen de schuld te geven. Allemaal heel jammer voor een ieder.

Blijf gezond. Er blijft alleen nog dankzij jullie een stemming en geen debat meer over.

PS: Ga gewoon weer boodschappen doen bij je vrienden (???) in Schaijk. 

Inge van der Heijden

2021-02-18 15:56:34

De discussie over de herindeling blijft in de media de boventoon voeren. We lopen echter dit amendement het risico dat Reek en Schaijk gedwongen gescheiden raken. 

Deel jij als Reekenaar net als ik deze vrees, onderteken dan de petitie dat Reek en Schaijk hoe dan ook samen horen te blijven:

https://reekenschaijksamen.petities.nl

Roel van Schaijk

2021-02-18 16:01:24

Beste Anton,

Begrijpelijkerwijs richt jij je pijlen op PL waar het gaat om de toezegging om bij de kiezer terug te komen over het herindelingsontwerp 'middels bijvoorbeeld een enquête of referendum'. Het proces is inderdaad anders gelopen, tot mijn persoonlijke spijt.

Voor de volledigheid wijs ik je ook even op dit ingezonden stuk van de RPP:

https://www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-oss-uden/landerd/ingezonden-hoezo-rpp-tegen-een-referendum

Groet, en hou je goed.

anton coolen

2021-02-18 18:02:27

Roel,

Hopelijk lezen Loek en Harold dit ook opnieuw. Kunnen ze het meteen op zijn Twitter zetten naar Den Haag. Zie nu ook weer de ingezonden brief Comité inwoners van Reek. Klasse! Ja, zwijgende meerderheid zit toch iets anders dan wat sommige lieden helemaal opeisen.

Maashorst Vooruit begrijp ik helemaal, zij zijn vanaf dag 1 transparant geweest en hebben ook als belangrijkste aangegeven in hun verkiezingsprogramma  Maashorst. Uden incl heel Landerd. Ik zou ook niet toegeven als ik van die club was. Zoals wij niet toegeven aangaande het referendum.

Doch PL en ook een stuk RPP hebben de kiezers gefopt en daarom zitten wij nu in een fase van niet meer praten maar Tweede Kamer laten kiezen. Laat ze alsnog verstandig zijn. Theoretisch kan het mogelijk zijn dit uit te voeren.

Maar ik heb er een hard hoofd in. Misschien helpt het als JP terugtreedt en Mathieu laat komen. Ik denk dat die wel praktisch kan denken in het belang van Landerd. Daarnaast een heel goede andere optie Jos Cornelissen of Jan de Leur, die staan ook op de lijst van PL. JP heeft dan geen gezichtsverlies, daarna kunnen wij middels een referendum gaan voor eenieder. Laat maar kiezen.

Kijk de vergadering nog eens na van dinsdag.  Die burgemeester!!!! en Jacques Pijnappels. Oordeel zelf en dat geldt voor iedereen.

We wachten maar af.

Toon Bergmans

2021-02-24 20:09:13

Wat zullen ze onder de indruk zijn van die boosheid, tjonge tjonge!!..Hou je vast er komen vast nog kamervragen over...get real!!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties