Reek

INGEZONDEN: Het glas is voor iedereen vol

Door Loek Willems

Laten we als de goedkeuring voor de Maashorst gemeente er komt symbolisch het glas heffen. Niet iedereen is euforisch, dat begrijp ik. Toch zijn er de afgelopen dagen velen van een stilzwijgende massa opgestaan die trots zijn. Het glas is niet halfvol of halfleeg. Laten we samen het glas legen dan hoeft het voor niemand de gifbeker te zijn. Voor of tegen de plek waar het toekomstig gemeentehuis staat, mag geen splijtzwam zijn en overal zit nuance in.

Sommigen hadden liever een keuze gehad expliciet voor Oss, of voor Uden of juist alleen een keuze per dorpskern. Zoveel opties die met welke uitkomst dan ook opnieuw veel tegenzin of complexe situaties zouden opleveren. En dan? Sommigen hadden graag meer inspraak als een persoonlijke keuze. Onrealistische beloftes versus valse beloftes in polderlandschap? Hoopvolle verwachtingen versus valse verwachtingen? Zeg het maar, is een referendum vraag met alleen ja/nee zaligmakend? Of zit er ook kracht in vele consultatierondes als een andere vorm van burgerparticipatie? Het is te lastig om in de hoofden van alle mensen te kijken want niet alles is zwart/wit. Het is wel mogelijk op zoek te gaan naar de grootse gemene deler. In al die felle contrasten is 1 overkoepelende boodschap te vaak gemist vind ik. De meesten mensen uit Landerd wilden niet klakkeloos ergens aansluiten en ook niet uit elkaar vallen. Die verbondenheid is door politiek of actiegroepen te hoekig of niet duidelijk genoeg uitgedragen.

Het gaat namelijk niet om de plek. Het draait om iets nieuws bouwen vanuit een meerderheidsgedachte en graag met iedereen aan boord. Het bouwen aan een verbindende gemeente begint van onderaf en zodra je de straat op gaat. Iedereen kan en heeft zelfs de plicht om mee te bouwen aan een prettige omgeving. Doe het via je verenigingen, organisaties of andere dorps- of persoonlijke initiatieven. Daarvan hebben we in deze gemeente ook zoveel krachtige organisaties met oog naar elkaar. En doe het in maart en eind dit jaar ook weer met je stem! Niet meedoen of anoniem schoppen verlaagt je legitimiteit om iets bij te dragen. De burger is krachtiger dan de lokale overheid of die daarboven. Dat maakt het verzet duidelijk tegen het eerdere amendement om Schaijk af te splitsen, een die voor- EN tegenstanders geen recht aan doet. Zo ook de niet gemakkelijke tijd die we al een jaar voelen sinds de pandemie. De overheid kan iets opleggen, als wij niet meedoen bereiken we niets.

Als er één ding verbinding kan brengen is het een ambitieuze gemeenschap van onderaf gevoed. Een samenleving waarin jong en oud samen de kans grijpt om een toekomst te schetsen. Laten we elkaar ook niet direct afkraken bij kinderziektes als de Maashorst gemeente een feit wordt. Werk elkaar niet tegen en hou de dialoog open. Liefst heffen we dan het glas na Corona beperkingen in mooie zomerse sferen. Dan zijn we geen tegenstanders maar medemensen die genieten van meer vrijheid en geluk. Maakt niet uit of het nu in Ravenstein aan de Maas is, Het Bomenpark, De Potter, De Linde, D’n Brouwer, ’t Stulpke, Hemelrijk of waar dan ook. Vrijheid en respect is een gemeengoed van ons allemaal en altijd een veilig thuis komen.

Kijk niet om en wijs niet na. Blijf mensen niet haten om een mening. Ga gemaakte fouten ook niet eeuwig nadragen. Reik mensen die politiek gesneuveld zijn weer de hand. Niemand is perfect, toch? En het is geen schande om over je schaduw heen te stappen en zaken later in perspectief te zien. Misschien zie ik het zelf over een paar jaar ook anders. Misschien vind ik mezelf dan wel een enorm belerende betweter die toekomst van anderen frustreert. Ik wens iedereen een vorm van zelfreflectie. Iedereen heeft volgens zijn democratisch grondrecht gestreden voor zijn of haar mening. Dat waardeer ik juist aan hen die dit openlijk en consistent hebben uitgedragen. Laat men over honderd jaar niet terug kijken naar die paar jaar dat er vurig gestreden is, maar naar de samenhang die er daarna ontstaan is. Blijkbaar gaat het ons allemaal aan. Iedereen is trots op onze Brabantse Maashorsten, Maasdonken, wijstgronden of zandverstuivingen. Laat de gastvrijheid een middel worden om deze omgeving te versterken en economisch klimaat door toerisme aan te wakkeren. Ook daarvan profiteert iedereen en worden we voor vol aangezien. Wie weet zijn een succesvolle Maashorst gemeente, Bernheze en Oss dan wel zo’n verwevenheid geworden dat we tot een nog grotere gemeenschap uitgroeien. Positiviteit verbindt en negativiteit brengt niemand een stap verder. Stem nog steeds op de petitie als je oprecht trots bent voor wat een groot aantal gepassioneerde mensen probeert te bereiken: https://petities.nl/petitions/ik-ben-voor-de-nieuwe-gemeente-maashorst-want-daar-voel-ik-mij-thuis?locale=nl. Je stemt niet tegen Oss, je stemt ook niet voor Uden, maar je stemt voor het pakken van je eigen identiteit en kansen op verbondenheid.
En voor angst naar het onbekende moeten we elkaar de hand reiken, ook als je nog niet naar de overkant durft. Voor diegenen met koudwatervrees naar een nieuwe gemeente de volgende mooie symbolische tekst:

It'll take a lot more than words and guns
A whole lot more than riches and muscle
The hands of the many must join as one
And together we'll cross the river


Puscifer – The humbling river

|Doorsturen

Nico van Duren

2021-02-24 21:24:04

Goed artikel Loek Willems!

Lucretia

2021-02-25 12:49:51

Een boeiend stuk om te lezen, je schrijft goed!  

Vief

2021-02-25 17:09:36

Heel mooi voorwoord en er staan veel wijsheden in, die we sowieso altijd in pacht zouden nemen moeten.

Sinds de kids geen Deugdenleer en zedekundigelessen meer leren, krijg je zoals je ziet allemaal nepdeugers. Het geweten weet t beter en luisteren hierna is een pré voor een echt gelukkig bestaan.

 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties