Reek

Cileke Angenent geeft klassiek concert in Reek en Grave

'Ik zing het liefst zo puur mogelijk'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - In Reek woont Cileke Angenent, zangpedagoog en liefhebber van pure muziek. Het liefst zingt ze zonder microfoon om alles zo natuurlijk mogelijk te houden. Onlangs heeft ze het album Stil Ogenblik opgenomen. Om ook in haar eigen dorp te laten horen hoe dat klinkt, geeft ze vrijdag 29 september een akoestisch optreden in Het Wapen van Reek. Twee dagen later is ze te zien in Grave.

Cileke Angenent gaat graag de interactie met het publiek aan. (foto: Piet van der Horst)

Angenent houdt ervan om op zo natuurlijk mogelijke wijze klassiek te zingen, zonder microfoons of enige andere vorm van versterking. “Op die manier kun je geen trucs toepassen, maar moet je echt waarnemen wat er gebeurt”, vertelt ze. “Dat is de beste manier om verder te komen. Je leert als het ware schilderen met je stem. Dit pas ik zowel in mijn werk als bij het lesgeven toe.”

Alt-mezzo
De stem van Angenent is een warme alt-mezzo. Ze dankt haar natuurlijke manier van zingen vooral aan Die Schule der Stimmenthüllung van de Zweedse zangeres Valborg Werbeck-Svärdström. Volgens Cileke hoort muziek in het nu. “Het moet uit instrumenten komen en de zang uit een levend persoon”, legt ze uit. “Niet uit een box, want dat haalt de ziel eruit.”
Toch beseft Cileke dat het opnemen van liedjes ook zo z'n voordelen heeft. “Op die manier heeft iedereen toegang tot bijna alle muziek. Echter is de invloed van de tot perfectie gemanipuleerde cd versus een live optreden wel heel groot. Hierdoor stijgen ook de verwachtingen van het publiek. Als artiest ben je dan meer bezig met topsport in plaats van het maken van muziek.”

Eigen album
Onlangs ontving Angenent het aanbod van een anonieme weldoener om zelf professionele opnames te maken. “Ik heb even getwijfeld of ik het wel moest doen”, geeft ze aan. “Maar omdat ik deze kans in mijn schoot geworpen kreeg, besloot ik het avontuur aan te gaan. Daarbij koos ik voor een studio in België die heel puur werkt. Nauwelijks knippen en geen toonhoogtecorrecties.”
Het album, dat 27 liedjes bevat, draagt de titel Stil Ogenblik. Angenent: “Het is klassieke muziek met nummers van bekende en onbekende componisten. Dit is aangevuld met een paar Nederlandstalige gedichten. De illustratie op de hoes is gemaakt bij het lied Broodkruimeltjes. In dit Tsjechische nummer wordt beschreven hoe twee paar handen als vlinders over de tafel fladderen.”

Optreden
Ondanks dat Angent veel optreedt, heeft ze in Reek nog nooit een eigen concert gegeven. Ze is in het hele land te beluisteren, van het Rijk van Nijmegen tot Utrecht en Leiden. Ook zingt ze regelmatig tijdens uitvaarten in de Graafse kerk. “Ik heb in deze regio eigenlijk nog nooit echt een eigen optreden gegeven. Het album is een goede aanleiding om daar verandering in te brengen.”
Enige tijd geleden gaf Angenent een workshop stemvervorming aan het Smitskoor. Die vond plaats in Het Wapen van Reek. Daar merkte ze voor het eerst de geweldige akoestiek van de zaal op. “Het is een fantastische ruimte om onversterkt te zingen”, weet ze. “Ik neem mijn eigen piano en een pianist mee.”

'Leuk en spannend'
Wie in het Reekse dorpshuis naar Cileke Angenent gaat luisteren, staat een bijzondere avond te wachten. “De muziek is heel kwetsbaar”, vertelt ze. “Er is maar een kleine doelgroep voor klassieke zang. Toch hoop ik dat de mensen komen luisteren naar hoe het klinkt als je het puur ten gehore brengt. Tijdens het concert wil ik graag iets met het publiek doen. Dat is een leuk en spannend onderdeel van het programma.”
Het concert is vrijdag 29 september in Het Wapen van Reek. De aanvang is 20 uur. Twee dagen later, zondag 1 oktober, gaat Angenent om 15.30 uur op herhaling in de Bagijnenkerk van Grave. Een kaartje kost 10 euro. Het album Stil Ogenblik is tijdens beide optredens voor 7,50 euro te krijgen. Anders is het te bestellen via www.cilekeangenent.nl voor 15 euro.

Het liefst zingt Cileke Angenent onversterkt, zo puur mogelijk. (foto: Piet van der Horst)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties