Reek

Harold van den Broek benoemd als lid Provinciale Staten

'Ik wil de lokale politiek naar het provinciehuis brengen'

Door De redactie van Arenalokaal.nl

REEK - Harold van den Broek uit Reek werd vrijdag 5 juni benoemd als Statenlid van de Provinciale Staten van Brabant. Een uitdagende nieuwe stap op het politieke pad dat hij tien jaar geleden bij de RPP begon. Harold: “Ik vind het belangrijk om bij het verbeteren van onze leefomgeving zelf aan het roer te staan.”

De installatie tot Statenlid op 5 juni zal Harold niet snel vergeten. Door de maatregelen van het coronavirus moest hij zijn debuuttoespraak geven in een bijna lege Statenzaal. Alleen Commissaris van de Koning Wim van de Donk en enkele medewerkers waren getuige van zijn eedaflegging. “Dat verliep inderdaad anders dan anders”, blikt Harold terug. “Toch kijk ik er met een goed gevoel op terug. In mijn speech heb ik goed kunnen verwoorden wat mijn ambities zijn voor de komende bestuursperiode. Ik vind het heel belangrijk om het lokaal bestuur dichterbij Den Bosch te brengen, om een verbindende rol te spelen tussen de provinciale en de gemeentepolitiek. Daarnaast heb ik in mijn ‘maidenspeech’ ook gesproken over een aantal onderwerpen uit het bestuursakkoord waar ik mij als persoon iets minder bij thuis voel. Ik vind het mooi dat er ruimte was om daar op een luchtige manier, en met een kwinkslag, iets over te zeggen.”

Actief meebeslissen
Helemaal nieuw is het bestuur van Brabant niet voor Harold. Het afgelopen jaar was hij al burgerlid van Provinciale Staten. Het statenlidmaatschap kwam enigszins als een verrassing. Harold: “Nadat in december 2019 de vorige coalitie was gevallen, werd mijn partij Lokaal Brabant benaderd voor deelname aan de nieuwe coalitie. Een van de voorwaarde voor Lokaal Brabant was dat wij een gedeputeerde konden leveren. Hierdoor ontstond voor mij de kans om de vrijgekomen statenzetel in te vullen. Ik heb dit met beide handen aangegrepen omdat ik graag actief meedenk en -beslis over onze Brabantse leefomgeving. In de politieke arena kan ik echt iets bijdragen.”
Het zegt iets over de drijfveer van Harold. Zijn betrokkenheid bij zijn eigen leefomgeving zat er al op jonge leeftijd in. Als puber was hij betrokken bij het oprichten van verschillende verenigingen en clubs en op zijn vijftiende had hij al diverse bestuursfuncties. Harold: “Ik was niet per se een jongen van de ‘voorgrond’, maar ik realiseerde me wel al vroeg hoe belangrijk het is om het heft in eigen handen te nemen als je iets voor elkaar wil krijgen in je dorp.”

Genoeg te doen
Een motivatie die hij met de paplepel krijgt ingegoten, volgens Harold: “Bij ons thuis werd vaak gesproken over het belang van winkels, verenigingen en andere voorzieningen voor het dorp. En hoe jammer het was dat deze één voor één uit het dorp verdwenen.” Toen de RPP tien jaar geleden een beroep op hem deed was het besluit dan ook snel genomen. Harold: “De noodzaak is niet veranderd. Ook nu kunnen we nog steeds genoeg bereiken in ons dorp.” Een van de onderwerpen waar hij zich de afgelopen jaren hard voor heeft gemaakt is de komst van de Aldi naar Reek. De gemeente heeft de vergunning verleend en de laatste fase van de bezwaarprocedure wordt nu doorlopen. “Het is bijna rond,” vertelt hij trots. “Een supermarkt is zó'n belangrijke aanwinst voor ons dorp.”

Eén vuist
Als Statenlid kan hij op een ander niveau ‘mee aan de knoppen draaien’. Maar de lokale politiek en het belang van de leefomgeving ‘dichtbij huis’ blijft hij ook bij zijn werk in Den Bosch belangrijk vinden. Harold: “Voor veel onderwerpen waar ik een bijdrage aan wil leveren, heb je de provincie nodig. Denk aan mobiliteit (bereikbaarheid), wonen en het buitengebied met de landbouw en ons natuurgebied De Maashorst. Om het Brabantse belang goed te kunnen dienen, wil ik vooral de verbinding blijven leggen met de lokale situatie. Ik ga op pad om te luisteren naar de lokale politieke partijen die aangesloten zijn bij Lokaal Brabant, ga kennis uitwisselen en ophalen wat zij belangrijk vinden. Op sommige punten moeten de lokale gemeenteraadspartijen vaker één vuist maken. Hierbij wil ik ze ondersteunen. Ik vind het een eer om op deze manier bij te dragen aan een betere en gezondere leefomgeving in ons mooie Brabant.”


Werkzaamheden in provincie
Als lid van de Provinciale Staten is Harold zo'n 24 uur per week actief. Op vrijdag neemt hij deel aan de vergaderingen in de Statenzaal. De overige tijd besteedt hij aan het voorbereiden van de vergaderingen, het deelnemen aan verschillende overleggen en het bezoeken van bijeenkomsten met lokale partijen. Zijn partij Lokaal Brabant maakt onderdeel uit van de nieuwe Brabantse coalitie met VVD (10 zetels), Forum voor Democratie (9 zetels), CDA (8 zetels) en Lokaal Brabant (1 zetel). Als lid van de coalitie heeft Lokaal Brabant een gedeputeerde: Wil van Pinxteren. Hij heeft de portefeuille Vrije Tijd, Cultuur en Sport, Bestuur en Veiligheid en is coördinerend portefeuillehouder regionale samenwerking.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties