Reek

Huisarts Frans van Horne: 'Corona ontwricht de hele maatschappij'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Een huisarts staat middenin de maatschappij. De huisartspraktijk is voor veel mensen het eerste aanspreekpunt op het moment dat ze klachten ervaren of (medische) vragen hebben. Dat is niet anders bij Franse van Horne uit Gassel, huisarts in Reek en als zodanig onderdeel van huisartsengroep Grave. Zijn praktijk bleef door corona lange tijd gesloten voor patiënten. De afgelopen maanden heeft hij in de constante aanwezigheid van het virus hard gewerkt om iedereen te helpen. Hij blikt terug op de afgelopen negen maanden en met name op die bizarre beginperiode.

Frans herinnert zich de aanvankelijke lacherigheid over het virus nog. “Dat sloeg snel om in ontzetting toen de massaliteit en de grote maatschappelijke ontwrichting duidelijk werden”, blikt hij terug. “Er heerste heel veel angst, zelfs bij mensen waar ik het niet van verwacht had. Er was zoveel onduidelijkheid.”

Triage
De huisartsen in de regio komen snel na de uitbraak bij elkaar voor overleg over praktische maatregelen. “We besloten alle huisartsenpraktijken dicht te doen om te voorkomen dat de besmetting bij ons binnen zou komen”, legt Frans uit. “We handelden zo goed als alles telefonisch of per e-mail af. Het was telkens zaak om snel in te schatten of iemand mogelijk corona kon hebben. Daarvoor was vanuit de huisartsenpost Nijmegen (CHN) een flowchart beschikbaar gesteld. Die hebben wij aangepast aan onze eigen praktijk. Via een serie van vragen werd de urgentie bepaald. Alleen als het echt niet anders kon dan zagen we patiënten. De rest werd allemaal telefonisch gedaan.”

Coronaspreekuur
In Grave draait Frans regelmatig het regionale coronaspreekuur. “De laatste twee uren van de werkdag waren speciaal voor patiënten met koorts en/of andere coronaklachten die we echt moesten zien. Ook reden we visites naar mensen die niet zelfstandig naar de praktijk konden komen. Sommigen heb ik met regelmaat bezocht om ze te controleren.”
Tijdens het spreekuur en de huisbezoeken is Frans goed beschermd. “De hygiënische maatregelen zijn erg belangrijk, zoals de volgorde van aan- en uitkleden”, weet hij. “Dat is niet iets wat je gewend bent en een foutje is zo gemaakt. De dreiging van corona is er altijd. Er zijn collega's van me ziek geworden.”

Zorgvuldig handelen
Vlak voor de zomer keert de rust iets terug bij de huisartsen en hun patiënten. De deuren gaan weer open. “Veel mensen bleven voorzichtig, maar een substantieel deel werd te nonchalant”, vertelt Frans. “We hebben nooit echt streng hoeven optreden tegen mensen die de regels aan hun laars lapten. Een aantal van hen hebben we wel toegesproken. Door zorgvuldig te handelen, hebben er binnen onze praktijk geen besmettingen plaatsgevonden.”

Corona in Reek
Volgens Frans kende Reek een aantal ernstig zieken tijdens de eerste golf. “Hoewel het overwegend bleef bij ernstig zieken is er toch iemand uit het dorp zeer waarschijnlijk door corona overleden”, zegt hij. “De ouderen in het dorp hebben het tot nu toe relatief goed doorstaan. Zij ondervonden gelukkig weinig last. Op Mariëndaal in Velp, waar ik ook als huisarts kom, is het helaas een ander verhaal. Daar zijn veel mensen overleden.”
Frans noemt corona een naar virus. “Er zijn al veel mensen aan gestorven, maar het had nog erger gekund. Het probleem is de bestrijding. Een ziekte als ebola is heel dodelijk. Mensen sterven voordat ze de kans krijgen anderen te besmetten. Corona is niet zo dodelijk en kan veel meer hebben. Het kan lange tijd, tot wel dagen, overleven. Ter vergelijking: het griepvirus influenza overleeft slechts een paar uur. Dan is de kans op besmetting veel kleiner.”

'Mensen zijn weerbaar'
In de eerste paar maanden van de coronaperiode zijn veel klachten telefonisch afgehandeld. Sommige mensen belden zelfs helemaal niet omdat ze de zorg niet wilden belasten. Frans: “Als huisarts heb je minder zicht op je patiënten. Er was sprake van uitgestelde zorg, ook in Reek. Gelukkig hebben we dit afgelopen zomer grotendeels ingelopen. Her en der zijn toch nog lange wachttijden. Op korte termijn valt het wel mee, maar het is niet te zeggen wat het voor de toekomst betekent.”
Volgens Frans valt de voorspelde GGZ-problematiek wel mee. “De problemen zijn veel meer psychosociaal bepaald. Dan gaat het over inkomstenderving, economische onzekerheid, misgelopen vakanties en meer van dat soort persoonlijke zaken die stress tot gevolg hebben. Veel mensen lopen rond met frustraties en dat is logisch. Corona ontwricht de hele maatschappij. Gelukkig zijn mensen weerbaarder dan we soms denken. Dat is een groot compliment aan iedereen, als je ziet hoe we samen die moeilijke tijd zijn doorgekomen.”

Laagdrempelig
Voor Frans en zijn huisartspraktijk waren het drukke tijden. “De mentale belasting viel gelukkig mee”, geeft hij aan. “Doordat de praktijk dicht was, was de druk op het team niet zo hoog. Er kwamen veel vragen bij ons binnen, ook vragen die niet per se bij de huisarts thuishoren. Wat doe je daarmee? Wij staan middenin de maatschappij. De laatste jaren zijn we steeds laagdrempeliger geworden. Dat is iets waar we aan gewerkt hebben en wat goed gelukt is, met als gevolg dat we nu heel veel op ons af kregen. Je kunt stellen dat we bijna ten onder gingen aan ons eigen succes. Uiteraard hebben we geprobeerd alle mensen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Die verantwoordelijkheid hebben we nu eenmaal.”
In dat opzicht heeft corona ook wat duidelijkheid verschaft. “Het werkt zuiverend, om het zo maar te noemen”, licht Frans toe. “We zijn weer even met onze neus op de feiten gedrukt: we doen het voor de mensen en niet voor de instanties. Onze patiënten staan centraal, het draait om hen.”

Tweede lockdown
Inmiddels is het land voor de tweede keer in lockdown. "Iedereen is beter voorbereid", meent Frans. "In maart was er een capaciteitsprobleem. We werden overvallen door het virus en wisten er nog niet zoveel van. Dat is nu flink verbeterd. Toch merk je dat het druk is bij de GGD. Normaal krijgen we een melding als een van onze patiënten corona heeft, maar nu horen we bijna niets of heel laat. Als huisarts is het fijn als je snel weet wat er speelt. Gelukkig krijgen we het van onze patiënten zelf vaak wel te horen, meestal nog voor de GGD-melding doorkomt.”

Richtlijnen RIVM
Als huisarts volgt Frans het advies van het RIVM op. "We hebben het in Nederland goed voor elkaar”, stelt hij. "De wetenschap is verantwoord. Ik weet dat er discussies zijn over onder andere de mondkapjes en de anderhalve meter afstand. Het is niet altijd mogelijk om je daaraan te houden. We moeten ons meer richten op groepsgroottes en luchtcirculatie. Wat je er ook van vindt, uiteindelijk is het belangrijk dat je het beleid van de overheid volgt. Zelfs als je het er niet helemaal mee eens bent. Alleen samen krijgen we corona onder controle.”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties