Reek

Restauratie ter nagedachtenis aan overleden broer

'Het was Peters droom om zijn zoon Luuk in de gouden Kever te laten rijden'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Het was een prachtige uitdaging voor de gebroeders Ad, Albert en Peter van der Zanden: de verloren gewaande en opnieuw gevonden gouden Volkswagen Kever van Peter restaureren. Dit avontuur ging in rook op toen Peter eind maart in het ziekenhuis belandde met corona. Twee bloedpropjes werden hem fataal. Hij overleed op 58-jarige leeftijd. Vrij snel komen Ad en Albert op het idee om een inzamelingsactie op te starten, zodat de Big Bug toch gerestaureerd kan worden. Het doel is om de auto aan Peters zoon Luuk te geven op zijn achttiende verjaardag.

Peter kocht voor zijn 21e verjaardag de VW 1303 Big Bug in goudkleur met het kenteken 81-AG-79. Dit was begin jaren tachtig. Mensen die toen in de omgeving van Reek woonden, kunnen zich de auto wellicht nog herinneren. Peter reed er altijd mee rond. Door een combinatie van factoren doet hij op enig moment afstand van het bijzondere voertuig, maar echt vergeten doet hij hem nooit. Hij heeft het er na al die jaren nog regelmatig over. Zo komt broer Albert op het idee om de auto op te sporen, met stiekeme medewerking van Peters partner Dorothé. “Via websites en fora ben ik gaan speuren. Na acht weken vond ik een foto van de Big Bug bij de Friese Kever Elfstedentocht. Vrijwel direct vonden we nog een andere foto. We wisten gewoon dat het om Peters auto ging. Zoiets voel je.”
Uiteindelijk treffen de broers de auto in een oude showroom in Hoornsterzwaag. “Wat blijkt”, zegt Ad, “de Kever was net verkocht aan iemand anders. Albert heeft contact met haar opgenomen en het hele verhaal verteld. Ze zag af van de koop en wij mochten de auto overnemen. Dorothé heeft de auto toen gekocht zonder dat iemand van ons hem gezien had.”

Verrassing
Een week later reizen Ad en Albert af naar Friesland om de gouden Kever op te halen. “Het was eigenlijk alleen de buitenkant”, vertelt Albert. “Er ontbrak van alles: de motor, de versnellingsbak, het interieur. Daarom hebben we dezelfde week een zogeheten donorkever met APK-keuring gekocht in de buurt van Gouda. Met dat materiaal hebben we de Big Bug weer rijdend gekregen. In vijf dagen tijd hebben we van twee één gemaakt. Daarna hebben we Peter verrast. Die reageerde heel emotioneel en vooral dankbaar. Hij zag het echt niet aankomen.”
Wat volgt is een periode waarin de drie broers bijna wekelijks bij elkaar komen om aan hun auto's te werken. Ad heeft een VW Kever Cabriolet en Albert een Volkswagen Type 3 variant. “Het schiep een hechte band tussen ons”, stelt Ad. “Dat een auto zoiets kan doen, heel bijzonder”, vult Albert aan. Omdat Ads cabrio al het verst is, besluiten de broers eerst die af te maken. Daarna de auto van Albert en tot slot de gouden Kever van Peter. Zijn auto is al die tijd wel rijdend gehouden, in afwachting van restauratie.

Covid-19
Er lijkt geen vuiltje aan de lucht te zijn, totdat covid-19 zijn intrede doet. Peter loopt in maart het coronavirus op en is al veertien dagen ziek thuis. “Op enig moment kregen ze het zuurstofgehalte in zijn bloed niet meer onder controle en moest hij naar het ziekenhuis”, licht Ad toe. “Uit een scan bleek Peter echte coronalongen te hebben, zoals ze dat noemen. Die zaten vol met blaasjes. Hij lag aan de zuurstof en het ging mondjesmaat beter. De koorts was onder controle. Door het masker kon hij echter niet slapen en hij was al oververmoeid door zijn ziekbed. Dat brak hem op.”
Peter wilde niets liever dan naar huis en daar verder uitzieken. “Het ging echt de goede kant op”, vervolgt Ad. “Op maandag (30 maart, red.) heb ik nog naar hem gezwaaid vanaf de parkeerplaats. De volgende dag kwam 's middags ineens het bericht van Dorothé dat het heel slecht ging met Peter. Op een CT-scan zagen ze in beide kransslagaders een bloedprop zitten. Het was duidelijk dat hij de avond niet zou halen. Het enige wat je dan kunt, is thuis gaan zitten wachten op dat onvermijdelijke telefoontje. Zenuwslopend. Je kunt niks, je mag niks. Verschrikkelijk.”

Laatste wens
De familie neemt afscheid van Peter. Ook de gouden Kever is erbij. Daar zit 17-jarige zoon Luuk in. “Ik weet dat hij de Big Bug wilde restaureren zodat in de toekomst Luuk er in zou kunnen rijden. Hij genoot echt van dat idee. Ik kon die gedachte niet loslaten. Het spookte constant door mijn hoofd. Luuk wordt 18 jaar oud op 18 maart 2021. Hoe mooi zou het zijn als hij dan de auto van zijn overleden vader volledig gerestaureerd terugkrijgt?”
Ad en Albert zoeken uit hoe ze de restauratie van de gouden Kever het beste kunnen realiseren. De rest van de familie staat vierkant achter het plan en doen er van alles aan om het onder de actie aandacht te brengen. Inmiddels hebben de broers onder meer interviews gegeven aan Omroep Brabant, Brabants Buske, Brabants Dagblad en het dorpsblad Reek Goed Voor Mekaar. "We zijn een beetje overrompeld door al die aandacht”, geeft Ad aan. “We hoopten natuurlijk wel op enige publiciteit, maar hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Al die aandacht hebben we wel als leuk ervaren, maar het is ook raar en emotioneel.”

Sponsoring
Inmiddels is de actie een aantal weken onderweg. Het streefbedrag is 10.000 euro. Ad: “Daarnaast vragen we hulp van mensen en bedrijven die bijvoorbeeld diensten en/of materiaal kunnen sponsoren. Zo helpt autobedrijf Van den Udenhout ons met de begeleiding van het project. Ook hebben ze een werkplaats beschikbaar gesteld voor het demonteren en restaureren van Peters Kever.”

De kop is eraf. Zaterdag 8 augustus is de Big Bug uit elkaar gehaald. Nu komt het aan op de bereidheid van anderen om mee te werken. Er is mankracht en geld nodig. De deadline is duidelijk: de verjaardag van Luuk. “Qua verwerking doet dit wel iets met ons, in positieve zin. Ter nagedachtenis aan onze broer verwezenlijken wij zijn droom voor hem...”

BrotherBug 2.0: steun de actie
Om geld in te zamelen is de GoFundMe-actie BrotherBug 2.0 in het leven geroepen. Via deze website kun je veilig geld doneren. Ga hiervoor naar https://gf.me/u/ykkait. Wil je het project op een andere wijze steunen? Neem dan contact op met Ad van der Zanden via 06-50994534.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties