Reek

Bas Linders (25) na anderhalf jaar blessureleed terug in eerste elftal Achilles Reek

'Het voelt goed om weer te voetballen'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Bijna twee jaar heeft Bas Linders aan de kant gestaan bij Achilles Reek. Niet alleen door corona, maar ook door een afgescheurde kruisband. Na een operatie en revalidatieperiode speelde hij halverwege september tegen VV VCO voor het eerst weer een hele wedstrijd. "En dat voelt goed", lacht de 25-jarige aanvaller.

Het verhaal van Bas is dat als van vele andere voetballers; lid van de vereniging zodra het op jonge leeftijd mag en daarna samen met vrienden opgroeien om uiteindelijk in de selectie te belanden. In tegenstelling tot veel van zijn leeftijdsgenoten beoefent Bas ook nog een andere sport: hij tennist bij TV Reek. "Dat was af en toe wel hectisch", blikt hij terug. "Op zaterdag een voetbalwedstrijd spelen en dan op zondag nog tennissen voor de competitie. Tussendoor voor beide sporten nog trainen. Dat was een heel drukke tijd. Op mijn zestiende is de keuze definitief op voetbal gevallen en ben ik gestopt met tennissen. Twee jaar later maakte ik de overstap van de jeugd naar de senioren. Ik kwam direct in het eerste elftal met vijf of zes vrienden."

Gescheurde kruisband
Alles gaat goed tot het noodlot toeslaat voor Bas tijdens de uitwedstrijd tegen DSV Sint Anthonis in oktober 2019. "Dat kwam door een ongelukkige actie", legt hij uit. "Er was geen tegenstander in de buurt. Waarschijnlijk heb ik mijn knie overstrekt bij het aannemen van de bal. Domme pech. Op dat moment wist ik overigens niet dat het mijn kruisband was. Op advies van de fysio heb ik rust gehouden en daarna ben ik rustig aan gestart met trainen. Drie maanden later zakte ik weer door mijn knie. Toen is er wel een MRI gemaakt. Daaruit bleek dat mijn banden de eerste keer al gescheurd waren."
Er wordt een operatie ingepland om Bas te helpen met zijn herstel. Door corona wordt hij niet in april 2020 maar pas in augustus van dat jaar geopereerd. "Eerst heb ik zes weken op krukken gelopen", vervolgt hij. "Daarna ben ik onder begeleiding begonnen met het langzaam opbouwen van de druk op mijn knie. Dat traject heeft negen maanden geduurd en verliep, op een kleine terugsla na, vrij soepel. Nu voelt het goed."

Voorbereiding
De aanloop naar het seizoen gebruikt Bas om het vertrouwen in zijn knie terug te krijgen. "We hebben zo'n acht vriendschappelijke en bekerwedstrijden gespeeld als voorbereiding op de competitie", vertelt hij. "Het eerste duel heb ik twintig minuten meegedaan. Daarna een keer een helft. Zo heb ik het opgebouwd. In de wedstrijd tegen VCO zou ik eigenlijk een uurtje meedoen, maar door het uitvallen van de spits ben ik de volle negentig minuten blijven staan. Dat is een heerlijk gevoel na zo'n lange periode van afwezigheid."
De kruisbandblessure is veruit het dieptepunt is Bas' voetbalcarrière. "In het verleden heb ik wel eens enkelklachten gehad, maar ik ben nooit langer dan een maand uit de roulatie geweest", zegt hij. "En door domme pech ben je ineens ruim anderhalf jaar verder. Dat is echt heel vervelend en jammer. Door corona gingen veel wedstrijden niet door. Eigenlijk geluk bij een ongeluk, want anders had ik mezelf echt zitten opvreten aan de zijkant. Toekijken kan ik echt niet. Ik wil meedoen."

Echte dorpsclub
Bas is blij dat hij weer op het veld staat. "Naast het spelletje zelf is het sociale aspect ook belangrijk", vindt hij. "Het is toch drie keer per week dat je gezellig met z'n allen samen bent. Achilles is een echte dorpsclub. Alle spelers wonen in Reek of hebben op z'n minst een sterke band met het dorp. Dat maakt ons zo'n hechte groep. Met een aantal teamgenoten ben ik op zesjarige leeftijd in de F'jes begonnen en we spelen nu nog steeds samen."

Vierde klasse
Waar zijn blessure het absolute dieptepunt is, is de ietwat gelukkige promotie naar de vierde klasse in 2016 een moment dat hij nooit zal vergeten. "En dan vooral de manier waarop", mijmert hij. "Het heenduel tegen SV Brandevoort verloren, thuis vier-nul voor in de eerste helft, in de tweede helft de voorsprong weggeven maar op het allerlaatste moment toch nog vijf-vier maken waardoor je pingels mag nemen en die strafschoppenserie winnen. Ik denk dat we daar wel geschiedenis hebben geschreven. Na afloop hebben we een mooi feestje gevierd met het hele dorp. Prachtig!"

Veel spelers die toen promotie afdwongen staan nu nog steeds in het eerste. "We hadden een erg jonge selectie", vervolgt Bas. "We zijn nog steeds niet oud. Het eerste seizoen in de vierde klasse was pittig. We hebben veel geleerd, maar moest vechten voor lijfsbehoud. Gelukkig zijn we erin gebleven. Daarna is het redelijk gaan draaien. We hebben wel eens meegedaan om een periodetitel voor promotie, maar die hebben we nooit gehaald. Achilles is een goede subtopper in de vierde klasse. Hier horen we thuis. Daarom moeten we er alles aan doen om erin te blijven."

Hoe zijn ploeg er op dit moment nu precies voor staat, durft Bas niet te zeggen. "Door corona hebben we anderhalf jaar amper gevoetbald", zegt hij. "Het is belangrijk dat we realistisch zijn. Ons belangrijkste doel is handhaving in de vierde klasse. Het liefst in de middenmoot. Dan kunnen we ons eigen voetbal spelen: verzorgd en aanvallend. Met een fitte selectie moet dat zeker lukken. Dan is de subtop zelfs niet ondenkbaar, maar dan moet iedereen naar zijn eigen kunnen voetballen en vooral niet geblesseerd raken. We zitten namelijk in een pittige competitie. De afgelopen jaren hebben we geleerd om te vechten en ook lastige wedstrijden in ons voordeel over de streep te trekken. Er staat een groot aantal derby's op het programma tegen ploegen als Herpinia, SES Langenboom, Festilent Zeeland en VV Gassel. Stuk voor stuk leuke duels."
Een extra uitdaging voor de selectie van Achilles is het plotselinge vertrek van trainer Lenard Weber. Ondanks dat hij had bijgetekend voor nog een seizoen is hij in het voorjaar op stel en sprong vertrokken naar een club in West-Brabant. Een nieuwe hoofdtrainer is nog niet gevonden. "Gelukkig hebben de club, de selectie en onze aanvoerder Rob van der Wijst dat gat goed opgevuld", vindt Bas. "Het maakt het niet per se makkelijker, maar we krijgen gewoon twee keer in de week training zodat we als team kunnen groeien."

Achilles Reek start de competitie in de vierde klasse H op zondag 26 september om 14.30 uur met een uitwedstrijd tegen NLC'03 in Lith. Een week later komt FC De Rakt op bezoek in Reek.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties