Reek

Goed bezochte infobijeenkomst over stand van zaken

'Gemeente laat ons niet in de steek en gun ons een Aldi in Reek'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REEK - De kerngroep Aldi op Reek-Zuid hield maandag 15 januari in Het Wapen van Reek een infoavond. Daar kwamen zo'n tweehonderd belangstellenden op af. Dat geeft de groep het vertrouwen dat ze op de goede weg zijn. Met die steun in de rug blijven ze onverminderd actie voeren om de wens van vele dorpsinwoners te realiseren.

Voorzitter Antoon de Louw opent de avond en geeft een korte terugblik op de gebeurtenissen tussen de eerste bijeenkomst van mei vorig jaar en nu. “Er is een kerngroep ontstaan die bijgestaan wordt door een steungroep”, laat hij weten. “Gezamenlijk hebben wij diverse acties op poten gezet. Zo is er medio mei een handtekeningenactie gehouden. De 2.630 verzamelde handtekeningen zijn donderdag 1 juni tijdens de raadsvergadering aangeboden. Hiervoor fietsten zo'n tweehonderd mensen van Reek naar Schaijk, om onze boodschap kracht bij te zetten. Tevens hebben we de raad en het college van B en W toegesproken over het belang van deze vestiging voor de leefbaarheid van het dorp, het ontmoeten van elkaar en het invullen van het al jaren braakliggende ITC-terrein. Dat levert een win-winsituatie op.”

Onderzoek
In de betreffende vergadering besloot de gemeenteraad een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden voor de vestiging van detailhandel op Reek-Zuid. “Hieruit kwam naar voren dat het een flinke positieve invloed heeft op de leefbaarheid van een klein dorp”, vervolgt De Louw. “Vertegenwoordigers van supermarkten en belanghebbenden van centrumplan Schaijk beweren echter dat dit ten koste gaat van de overige Landerdse kernen.”
De Louw geeft aan een aantal dingen in het rapport te missen. “De koopstromen van de inwoners van Landerd, de effecten van de regio en de invloed van de mensen die gebruik maken van de wegen Grave-Heesch en Uden-Ravenstein”, somt hij op. “Volgens onderzoek doet zeven procent van de inwoners uit Landerd regelmatig inkopen bij een Lidl of Aldi. Dat gaat om zo'n 1.200 personen. Vaak halen ze dan ook een deel van hun andere boodschappen bij winkels in hetzelfde centrum. Dat is in Reek niet het geval, dus die blijven gewoon naar hun eigen supermarkt gaan.”

'Geluksgevoel'
De actiegroep baalt van de onvolledigheid van het rapport. “Hierover kun je geen goed besluit nemen”, stelt De Louw. “We roepen de politiek op geen overhaaste besluiten te nemen en eerst een vervolgonderzoek af te wachten. Leefbaarheid zou altijd voor economisch belang moeten gaan. We hebben gesproken met inwoners van andere kleine kernen waar een soortgelijke winkel is gekomen. Volgens hen is daardoor de leefbaarheid en het geluksgevoel gestegen van een 6 naar een 8,5. Dat dorp is veranderd van afwachtend en berustend naar een leefbare plek waar jongeren graag blijven wonen. Gemeente laat ons niet in de steek en gun ons een Aldi in Reek.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties