Escharen

Gedeputeerde Henri Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie Reek-Escharen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REEK/ESCHAREN - Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Zaterdag 8 september liep hij de zeventiende etappe, van Reek naar Escharen. (foto's: Wim Hollemans)

Uitleg over de route. Vooraan van links naar rechts: William de Klein, Albert van Duren, Henri Swinkels, Moritz Böhmer en Hans Vereijken.

De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.

Diversiteit
Swinkels 'verkent' de route alvast: “Je ziet de Zuiderwaterlinie pas echt als je er doorheen loopt. Dan valt de diversiteit van het landschap op, en al het moois dat het gebied te bieden heeft. Er lopen welke week gasten me me mee, die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Deze week liep ik met een heel grote groep: twee wethouders (Hans Vereijken en Moritz Böhmer), een paar raadsleden en diverse leden van de Werkgroep Zuiderwaterlinie Reek, onder wie Chris de Bruin en Albert van Duren. In Escharen vertelden Tonnie Roefs en Herman Peters van heemkundekring Esters Heem me mooie verhalen over het gebied. Ook waterschap Aa en Maas was er weer bij, deze keer vertegenwoordigd door William de Kleijn. Mooi om hier deze week te zijn, omdat Landerd zich zelf meldde bij de Zuiderwaterlinie Alliantie, met de mededeling dat ze mee willen doen. Zoals Chris de Bruin het zo mooi verwoordde: 'Ik wil dat iedereen in Reek weet dat ze deel uitmaken van de zuiderwaterlinie.' Mooie ambitie, want dat is wat we allemaal willen."

Bevlogen
Tijdens alle wandelingen hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. "Over een klein bruggetje bij de Bus, waar een van de eerste infrastructurele werken van de gemeente lag, vertelde Herman Peters me. En Albert nam kopieen mee van oude documenten, waarin de ' heldenmoed en de braafheid' van de Rekenaren werd benoemd. En ik was geraakt door de passie van Chris de Bruin, die in een boek over militair ergfoed las dat Reek bij de Zuiderwaterlinie hoort, en daarin meteen alle kansen zag voor Reek. Geweldig, zo veel bevlogen mensen als ik vandaag ontmoette."

Doorkruisen
Swinkels: “Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen, die varieren van informatie over de natuur en de monumenten op de route tot toekomstvisies voor het gebied. Ik heb vandaag weer een heleboel nieuwe dingen gezien en gehoord. Allemaal van meewandelaars die hun kennis graag met me wilden delen."

Rekenaren bleken echte helden, vertelt Albert van Duren (derde van rechts). William de Kleijn (links), met naast hem Hans Verijken, en Henri Swinkels (tweede van rechts) en Moritz Böhmer luisteren aandachtig.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties