Reek

Flinke opfrisbeurt volière hertenpark Reek

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Middenin Reek ligt een hertenpark met veel verschillende dieren en een eendenvijver. Het is een prachtige locatie in het hart van het dorp waar jong en oud lekker kunnen wandelen. De dieren hebben het goed naar hun zin en worden vaak verwend. Het is een leuke plek om te bezoeken voor toeristen en mensen uit de eigen omgeving. Zeker met kinderen. De volières aan de zijde van de Brouwershof hebben onlangs een flinke opfrisbeurt gekregen. Dit is grotendeels gedaan door Rob Wuite. Hij zag eind vorig jaar een oproep van het bestuur voor extra hulp met de vogels. Als nieuwe inwoner van Reek leek het hem een mooie manier om zich in het dorp te integreren en tegelijkertijd een oude hobby weer op te pakken.

Rob en zijn vrouw Alie strijken zo'n anderhalf jaar geleden vanuit het westen aan de Rosmolen in Reek neer. “We wilden graag in de buurt van dochterlief en onze kleinkinderen wonen”, zegt hij. “Die wonen in Heesch. Dat is lekker in de buurt. We kunnen er zo op onze fiets naartoe. Hier in Reek kunnen we lekker landelijk wonen in een vriendelijk dorp. Mensen die hier geboren en getogen zijn, zien niet altijd hoe prachtig de omgeving is. Je kunt alle kant op: naar het bos, tussen de rivieren en in de polder. Dat vinden wij fijn: vrijheid, ruimte en rust.”

'Parel onder stof'
Om Reek een beetje te leren kennen, had Rob het dorp al meermaals verkend. Daarbij was hij al eens door het hertenpark gelopen. “Het viel me op dat er wat achterstalling onderhoud was bij de volières”, zegt hij. “Een parel onder het stof. In het decembernummer van Reek Goed Voor Mekaar las ik de oproep voor iemand die zou willen helpen bij de vogeltjes. In het verleden heb ik parkietjes gehad. Het leek me leuk daarmee weer aan de slag te gaan. Daarom heb ik contact opgenomen met voorzitter Toon Wagenmakers.”
In een prettig kennismakingsgesprek krijgt Rob vanuit het bestuur ruimte voor eigen inbreng. Eerst neemt hij de tijd om zijn plannen uit te werken, vervolgens start het opknapwerk. Dat begon met schoonmaken en alles wit schilderen, zodat het veel lichter kijkt. "Tijdens de renovatie had ik veel aanspraak van passanten. Die response was hartstikke leuk. Zo leer je het dorp toch beter kennen.”

Nieuwe vogeltjes
De volgende stap was zorgen voor nieuwe vogeltjes. Van een vader en dochter uit Reek krijgt het hertenpark een tiental kanaries geschonken. Het bestuur tast ook in de buidel en schaft onder meer een koppel rosellaparkieten aan. “Dat is helaas niet goed gegaan”, baalt Rob. “Het mannetje overleed. Het vrouwtje zat al op een nestje, maar zonder de hulp van het mannetje is dat mislukt. We hadden vrij snel een nieuw mannetje. Er is een nieuw nestje en dat ziet er goed uit. Als alles goed gaat, hebben we medio juli jonge vogeltjes. Ook andere soorten zijn al aan het broeden, zoals de kanaries. Verder hebben we Japanse meeuwtjes, zebravinkjes, een paar kwartels, roodrugparkieten, dwergpapegaaitjes, diamantduifjes en valparkieten.”
De diverse vogels zitten verdeeld over twee volières, die elk ook nog opgesplitst zijn in twee delen. “Je kunt ze niet samenvoegen”, weet Rob. “Aan de ene kant zitten de zogeheten kromsnaveltjes. De andere volière bevat zangvogeltjes. Zo kunnen ze elkaar niet aanvallen. Ook de voedselsamenstelling is anders.”

Laatste stap
Rob is van mening dat de voorheen stoffige parel inmiddels een heel eind is opgepoetst. Zijn wens is om in de toekomst het gaaswerk te vervangen met een duurzame en onderhoudsvriendelijke variant. “Dan zijn de vogels beter te zien”, zegt hij. “Het hertenpark is een prettige omgeving is. Een prachtige en natuurlijke plek in Reek. Ik ben er drie à vier keer per week om het water te verversen, de volières schoon te maken en de vogels te voeren. Altijd kom ik er jong en oud tegen. Het leeft weer.”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties