Reek

Festiviteiten in Reek omdat dorp 200 jaar eigen wapen heeft

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Dat Reek een bijzonder dorp is, is misschien geen nieuws. Maar hoe uitzonderlijk de Reekenaren al waren in de tijd van Napoleon, is tegenwoordig bij menig inwoner niet eens bekend. De uitzonderlijke dapperheid is echter wel in de genen terecht gekomen van de dorpsbewoners. Chauvististisch? Het valt niet te ontkennen. Maar wat moeten de Reekenaren anders met zo'n unieke historie?

Het is 14 oktober exact tweehonderd jaar geleden dat Reek een eigen wapen heeft gekregen van de Hoge Raad van Adel. Dit vanwege getoonde dapperheid en moed in de tijd dat Napoleon Bonaparte de regio in zijn greep hield. De Reekse Landstorm heeft in 1814 geholpen de Franse troepen uit Grave te verjagen. Het is dus een gezamenlijke geschiedenis van de dorpen rond de vestingstad. Het feest ter ere van dit heuglijke feit is dus niet alleen voor Reekenaren, maar ook voor de inwoners van Grave en omgeving.

Tentoonstelling en vossenjacht
De verhalen van de tentoonstelling in gemeenschapshuis Het Wapen van Reek worden letterlijk tot leven gebracht tijdens de historische vossenjacht door het dorp. Ontmoet zelf bekende figuren uit de Reekse geschiedenis én wereldgeschiedenis van 1814.
Iedereen die zich van tevoren in wil inleven, kan terecht op de pagina www.dorpshuizenlanderd.nl/locaties/het-wapen-van-reek-in-reek. Daar staan alle gebeurtenissen rond Reek in de Franse Tijd te lezen. Wat de Reekenaren zo bijzonder maakte, kan gevonden worden in het verhaal van luitenant-kolonel Snoeck en de Reekse Landstorm.

Schimmenspel
Een extra mogelijkheid om in de sfeer van de Franse Tijd te komen is het schimmenspel Reek Roem Rijk uit het jaar 2000 dat vertoond werd tijdens de grote dorpsreünie. Vanaf zondag 30 september tot en met vrijdag 5 oktober zendt Landerd TV dit schimmenspel elke dag uit om 12, 18, 20 en 22 uur. Het enige wat echt overdreven blijkt te zijn in dit schimmenspel, is dat de Reekenaren net niet Napoleon zelf uit Grave verjagen hebben. De rest van de 'overdrijvingen' blijken na historisch onderzoek waar te zijn: met gaffels en rieken gingen de Reekenaren de Fransen te lijf.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties