Reek

Eerste monumentale boom in Landerd geplant

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REEK - Donderdag 5 maart heeft de Landerdse wethouder Hans Vereijken een van de twaalf bomen van het project ‘Monumentale bomen van de toekomst’ geplant. De boom, een zoete kers, is geplant aan de Driehuizerweg in Reek. Elise van Schaijk en Lennaert Tolhoek zijn de trotse eigenaren van de boom die 15 tot 20 meter hoog kan worden, opvallend bloeit in het voorjaar en een mooie herfstkleur heeft. Een ware blikvanger.

Bomen zijn van levensbelang voor mensen en dieren. Daar waar bomen de meeste ruimte krijgen worden ze het grootst. In het project ‘Monumentale bomen van de toekomst’ worden bomen geplant die de ruimte krijgen om uit te groeien tot monumentale exemplaren die naast hun ecologische waarde ook beeldbepalend zijn voor het landschap.

In een tijd waarin elke vierkante meter wordt benut, blijft er weinig ruimte over voor duurzame groeiplaatsen voor bomen. Hierdoor komen er weinig monumentale bomen bij. De gemeente Landerd is eind vorig jaar als eerste Brabantse gemeente aangesloten bij het project. Inmiddels is ook de gemeente Oss aangesloten. Daar worden dit najaar tien monumentale bomen geplant.

Er is bij de Landerdse inwoners veel interesse in het project en kunnen er daadwerkelijk 12 bomen worden geplant. Alle mensen die zich hadden aangemeld zijn bezocht en de locaties beoordeeld. Om een echt herkenningspunt te kunnen worden moeten de bomen bijvoorbeeld goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Ook moet er minimaal 10 bij 10 meter rondom de boom worden afgeschermd zodat de groeiplaats ongestoord blijft.

Het project ‘Monumentale bomen van de toekomst’ is een initiatief van Roel Vermeulen van Vermeulen Boomadvies en Koen van Hout van Orbis. Het project in Landerd wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Landerd, provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties