Reek

Reekse ommetjes: mooie wandelingen door het dorp

'Eerst kon je alleen heen en weer, nu ook rond'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Reek is een mooi dorp waar je prachtig kunt wandelen. Tot voor kort moest je zelf je route bepalen, maar dat hoeft niet langer. Een speciale werkgroep heeft een aantal ommetjes uitgezet variërend van 3,5 tot 4,8 kilometer. Ontdek de natuur, de historie en de paadjes van Reek. Om de nieuwe routes te vieren is er zondag 20 oktober een officiële opening met allerlei activiteiten. 

Harm Strik, Chris de Bruin, Larissa Weitzel, Luc Schouten en Marij van Diggelen.

De realisatie van de Reekse ommetjes komt voort uit het dorpsplan. Tijdens een van de eerste bijeenkomsten, op 18 juni 2016, is een groepje gevormd om met dit punt aan de slag te gaan. De leden zijn Luc Schouten, Marij van Diggelen, Chris de Bruin, Harm Strik en Larissa Weitzel. Allemaal met een eigen motivatie en expertise. “Wat mij voorheen stoorde, was dat je in Reek niet rond kon”, zegt Luc. “Het was heen en weer lopen. Er waren geen mooie wandelingen om even lekker een ommetje te maken.”
Met die gedachte in het achterhoofd is de werkgroep van start gegaan. In overleg met diverse landeigenaren zijn creatieve doorsteken gecreëerd, soms op onverwachte locaties. “Het uitgangspunt is om vanuit Reek een wandeling te maken van ongeveer drie kwartier à een uur”, vertelt Marij. “Alle routes komen langs de kerk. Dat is een centraal punt. Onderweg kom je allerlei informatieborden tegen en plekken om even uit te rusten.”

Routes
De werkgroep heeft voor elk ommetje een andere insteek gekozen. De rode route gaat door de oude straten van Reek, de groene route loopt over landgoed Koperhoeve, de blauwe route is een 'veldtocht' door de Overlaat en de zwarte route is de reeds bestaande komwandeling. Dit alles is samengevoegd in een mooie routekaart met extra toelichting. Onderweg kom je diverse informatiepanelen tegen. Op verschillende plekjes staan bankjes om even te genieten van de omgeving. “De tochten zijn even mooi als divers”, vindt Harm. “Neem bijvoorbeeld de blauwe route. Dan wandel je vanuit de Schaijksestraat over boerenland naar de Helstraat. Vanaf daar maak je de doorsteek via akkers naar In de Overlaat. Bij de Hertogswetering staat een bankje om te rusten. Een prachtige wandeling, die zeker in de zomer goed te doen is. In het natte seizoen zal het een iets grotere uitdaging zijn.”

Rijksweg
Ongeveer een jaar geleden was de werkgroep bijna klaar om de Reekse ommetjes te lanceren. De paaltjes met de gekleurde routepijlen waren zelfs al geplaatst. “En toen bleek dat de Rijksweg ons plan doorkruist”, baalt Chris. “Alles klopte, alles was gereed, maar ineens was de oversteek van de Soeterstraat naar de Ploegstraat verdwenen. Dat had de provincie zonder overleg aangepast. Wij waren verbouwereerd, net als de gemeente. We moesten op zoek naar een oplossing. Er is nog steeds overleg tussen alle partijen en wij blijven hopen op een veilige oversteek. Voorlopig werken we op de routekaart met een omleiding.”

Ambitie
Inmiddels zijn de eerste drie Reekse ommetjes af, plus de bestaande komwandeling. “Toch hebben we de ambitie om extra routes toe te voegen en bestaande tochten te verfijnen”, stelt Luc. “Zo hebben we de wens om vanuit de Heijtmorgen een doorsteek te realiseren naar de Hertogswetering. En vanaf de Kempenlandstraat naar de Noordhoek. Er zijn nog veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld bermwandelingen in de Heijtmorgen en De Steeg. Daar kun je een mooi gemaaid pad creëren. We blijven in contact met grondeigenaren en de gemeente. Wie weet wat dat in de toekomst oplevert.”
De werkgroep is blij dat de eerste ommetjes gepresenteerd kunnen worden. "Met geduld, respect en vertrouwen in elkaar is er iets moois tot stand gekomen", zegt Chris. "Wij willen iedereen die deelgenoot was van dit proces, en nog steeds is, bedanken voor hun medewerking. Wij hopen dat de Reekenaren trots zijn op het resultaat. Wij in ieder geval wel; apetrots."

Knapzak
De officiële opening van de Reekse ommetjes is zondag 20 oktober om 11 uur bij de kerk. Daar onthult de werkgroep een informatiepaneel. Om het nog feestelijker te maken kunnen wandelaars die dag bij Onder Ons in Reek of De Linde een knapzak ophalen met drie verschillende fotopuzzeltochten. Leuk om met of zonder kinderen te doen.
Kaarten met de ommetjes zijn verkrijgbaar bij diverse openbare gelegenheden in Reek en omstreken. De inwoners van het dorp hebben inmiddels allemaal een eigen exemplaar ontvangen met het oktobernummer van dorpsblad Reek Goed Voor Mekaar. Zij kunnen alleen of samen met vrienden, familie en/of kennissen de verschillende routes ontdekken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties