Reek

Zaterdag 2 oktober lange tafels en pullen bier in Het Wapen

Dweilorkest Ongerakt viert 33-jarig bestaan met Oktoberfest

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Samen muziek maken is van alle tijden. Dat is in Reek niet anders. Er zijn in het dorp altijd voldoende muzikanten geweest die verdeeld over meerdere groepjes zorgen voor sfeer en gezelligheid. Eind jaren tachtig is er een clubje mensen dat iets nieuws begint en zaterdag 2 oktober wordt met een heus Oktoberfest het jubileum van deze muziekgroep gevierd. Dweilorkest Ongerakt bestaat namelijk 33 (eigenlijk al 34) jaar.

Ongerakt is voortgekomen uit de toenmalige hofkapel, een voormalige band uit Reek. “Tot die tijd was het allemaal erg vrijblijvend”, weet voorzitter Mark Kouwenberg nog. “Zo kon het gebeuren dat je met slechts een paar mensen ergens stond. Een groepje mensen heeft toen de koppen bij elkaar gestoken en zo is het orkest ontstaan. In eerste instantie zonder naam. We zijn gewoon begonnen. Op enig moment deed iemand het voorstel voor Ongerakt. Dat vonden we wel goed klinken en daarom hebben we ervoor gekozen. Spannender kan ik het niet maken. De naam hebben we later in het dorp gelanceerd via een rebus.”
In de beginperiode is spelen bij het orkest zonder verplichting. “Zo’n vijftien jaar zijn we het serieuzer gaan aanpakken”, vervolgt Mark. “Wekelijks repeteren, meer kwaliteit en andere muziek. Je merkte dat onze club, ondanks de grote diversiteit, steeds hechter werd. Het gros van de Reekse muzikanten heeft ooit wel eens bij ons gezeten. Of nog steeds.”

Meer optredens
De serieuzere aanpak leidt ook tot meer optredens. Niet enkel meer tijdens carnaval, maar ook bij evenementen als de Bemmelse dweildag. De eerste grote uitstap is naar de wijnfeesten in het Duitse Cochem. Een regelrechte hit. Daarna gaat Ongerakt veel vaker op reis in binnen- en buitenland. “Duitsland, Spanje, Oostenrijk”, somt Niek Kouwenberg op. Hoewel hij het zelf liever niet wil horen, is hij als muzikaal leider een van de drijvende krachten achter het dweilorkest. Hij steekt er veel tijd en energie in. Zo is hij vaak op zoek naar geschikte muziekstukken waarmee Ongerakt goed voor de dag komt.
En dat gaat hem prima af, want waar het Reekse dweilorkest ook komt; ze laten bijna altijd een blijvende indruk achter. Een mooi voorbeeld daarvan is het spelen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Als muziekgroep kun je je daarvoor aanmelden. De eerste jaren mag je dan ergens aan de route spelen, zodat de organisatie een beetje kan peilen wat je in je mars hebt. “Binnen twee jaar stonden we op vrijdagmiddag op de Wedren bij de finish te spelen”, zegt Niek niet zonder trots. “Dat komt denk ik omdat we er altijd een feestje van maken. We hebben lol met elkaar en met het publiek.”

Jubileum
In 2020 is het 33-jarig bestaan van Ongerakt in aantocht. Het dweilorkest gebruikt de pronkzitting als aankondiging van het jubileum: een oktoberfest. Dat thema is niet per ongeluk gekozen, want het past helemaal bij het dweilorkest. Met carnaval wordt flink geflyerd om het evenement nog meer aandacht te geven. “En daarna ging het mis”, zegt Mark, die doelt op corona. “Hoewel we dat toen eigenlijk nog niet wisten. Het was maart en ons feest zou pas in oktober zijn. We maakten ons geen enkele zorg. We wisten niet beter, maar werden snel met de neus op de feiten gedrukt.”

Dresscode Tiroler
Inmiddels zijn de plannen weer uit de kast gehaald en hoopt Ongerakt het feestje een jaar later alsnog te kunnen vieren. Het Oktoberfest staat gepland voor zaterdag 2 oktober. Niek: “Lange tafels, pullen bier, bratwurst en meerdere acts. Dat zijn de ingrediënten voor een gezellige avond. De dresscode is Tiroler. In die setting willen wij onze verjaardag vieren.”
Of het Oktoberfest van Ongerakt echt door kan gaan, hangt af van de dan geldende maatregelen. “We hebben op korte termijn overleg met Het Wapen van Reek”, licht Mark toe. “Op dat moment bekijken we wat de mogelijkheden zijn en hoe we daar invulling aan kunnen geven.”

Kaartverkoop
De kaartverkoop start na het beslismoment van de organisatie over het al dan niet doorgaan van het Oktoberfest. Een ticket gaat waarschijnlijk 5 euro kosten. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het op die manier eenvoudig te controleren is hoeveel mensen er verwacht worden en aanwezig zijn. Houd de facebookpagina van Ongerakt in de gaten voor het laatste nieuws.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties