Reek

Duiken in de Reekse geschiedenis

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Voorafgaand aan de viering dat het wapen van Reek 200 jaar oud is op zondag 14 oktober in en om het gemeenschapshuis, krijgen de Reekse kinderen dinsdag 2 oktober een speciale geschiedenisles over de heldendaden van de Reekenaren in de tijd van Napoleon. Lia Verstegen heeft met veel enthousiasme lesmateriaal ontwikkeld en gaat deze lessen geven op basisschool De Kreek’l. Tijdens deze les deelt ze kleurplaten uit waarbij kinderen zelf het mysterie van de onoverwinnelijke Reekenaren kunnen inkleuren. Zo kunnen de leerlingen zich vooraf al inleven in de manschappen van de Reekse Landstorm van 1814 en de gebeurtenissen rondom de Franse bezetting van Grave en de gevolgen voor de omgeving.

Reek in 1814 is een heel bijzonder verhaal, vindt Lia. Ze ziet er naar uit deze leuke geschiedenisles te geven aan de leerlingen van De Kreek'l. Het laatste onderdeel van het lesmateriaal is de video-opname van het schimmenspel Reek Roem Rijk dat toneelvereniging Panta Rhei tijdens de dorpsreünie in het jaar 2000 ten tonele heeft gebracht.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Panta Rhei wat zaken overdreven heeft. Tegelijkertijd zijn er zaken die toen bewust overdreven of verzonnen waren, maar waarvan intussen blijkt dat het toch echt gebeurd is. Dat verrassende gegeven blijkt uit stukken die door Marij van Diggelen recent gevonden zijn in het streekarchief in Den Bosch. In het gevonden verhaal van de legerofficier Snoeck uit 1814 worden de Reekenaren meerdere malen geprezen om hun moed in de strijd tegen de Fransen. Snoeck spreekt over "wonderen van dapperheid".

Schimmenspel
De organisatie is in overleg met Landerd TV voor het uitzenden van het schimmenspel Reek Roem Rijk. Zo kunnen ook volwassenen zich vooraf al inleven in de gebeurtenissen van 200 jaar geleden. Tijdens de vossenjacht op 14 oktober komen de personen uit 1814 weer opnieuw tot leven. Het wordt een bijzonder evenement voor jong en oud.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties