Reek

Omwonenden springterrein in Reek zijn explosies beu

'Door al die knallen en salvo's lijkt het hier soms wel oorlog'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Verscholen aan de Zandvoortseweg in de Reekse bossen ligt Springterrein Schaijk. De locatie wordt door Defensie gebruikt voor trainingsdoeleinden en het oefenen met zware explosieven. In 2009 is het springterrein volledig op de schop gegaan. In die periode is een tien meter hoge geluidswal aangebracht om het geluidsniveau in de omgeving te reduceren. Sinds een jaar lijkt het terrein echter intensiever gebruikt te worden met meer en vooral ook hardere ontploffingen. Dit tot grote onvrede van omwonenden, die op allerlei manieren hinder ondervinden aan de knallen: van gestreste huisdieren tot gescheurd pleisterwerk.

De bewoners in de omgeving van het springterrein merken sinds september 2019 een toename in het aantal knallen. Een van hen is Elise van Schaijk-Tolhuis die samen met haar partner Lennart Tolhuis in 2019 in Reek is komen wonen. “We zijn onze woning aan het opknappen, maar zitten inmiddels met een scheur in het stucwerk van het plafond en kapotte spotjes in de keuken”, vertelt ze. “Ik heb geprobeerd gehoor te krijgen, maar onze klachten lijken aan dovemansoren gericht. Vorig jaar is bij ons een inspecteur op bezoek geweest die alles heeft bekeken en ons heeft aangehoord. Een paar weken later kregen we een brief waarin alles wordt weerlegd.”
Buurman Henk Sengers heeft een soortgelijke ervaring. “Iedereen weet dat de schade aan onze woningen ontstaat door de ontploffingen op het springterrein”, stelt hij. “Dat gebeurt door de jaren: knal na knal. De huizen hier in de omgeving lijden veel meer dan woningen elders. Het is alleen niet honderd procent zonder enige twijfel aan te tonen dat het door het springterrein komt. Je wordt afgescheept met dat het waarschijnlijk te maken heeft met de constructie van je huis en daarna hoor je niets meer.”

'Minder springstof'
Ook Roel Weber, een van de omwonenden, onderschrijft het probleem. Hij woont al dertig jaar in de buurt van het springterrein. “De laatste tijd is het echt extremer”, vindt hij. “Ik begrijp dat militairen moeten oefenen met bermbommen en andere explosieven, maar heb je daar echt zoveel springstof voor nodig? Als het minder hard knalt, kun je nog steeds trainen. Kunnen ze na 55 jaar knallen in Reek niet elders gaan oefenen? Verder vraag ik me af waarom tegenwoordig alleen nog in de buitenlucht geknald wordt. Voorheen had je bunkers. Dat scheelde toch. Grondtrillingen komen niet zo ver als luchttrillingen.”

Vast aanspreekpunt
Elise, Lennart, Henk en Roel hopen door samen op te trekken beter gehoord te worden. “Nu zijn het speldenprikjes die we uitdelen”, baalt Elise. “Niemand weet precies waar ze moeten zijn. Vaak word je van het kastje naar de muur gestuurd. Er is nergens registratie van de klachten. Daarom ontstaat er geen dossier waaruit blijkt hoe vaak er klachten zijn. Er moet meer duidelijkheid komen. Veel buren zijn door de jaren heen moegestreden. Wij zijn nieuw hier en gaan er met frisse energie tegenaan. Door al die knallen en salvo's lijkt het hier soms wel oorlog. Dat kan zo niet langer.”
De wens van de omwonenden is met Defensie om tafel gaan. “Een serieus gesprek waarin beide partijen hun best doen elkaar te begrijpen”, licht Lennart toe. “Het doel is om er samen uit te komen. Verder willen we graag een vast aanspreekpunt. Iemand waar we contact mee op kunnen nemen bij vragen en/of klachten. Zo kunnen we het op één plek bundelen.”
Om hen te ondersteunen hebben de omwonenden contact opgenomen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze instantie gaat na wat de oorzaak is dat het aantal meldingen van geluids- en trillingsoverlast bij omwonenden toeneemt. “Daarvoor onderzoeken we bij Springterrein Schaijk een aantal dingen”, laat woordvoerster Daniëlle Rebel weten, “zoals de belasting op de omgeving van explosiegeluid, het voorkomen van hinder, schrikreacties plus extreme piekniveaus en de communicatie met omwonenden.”

Defensie
Majoor Dennis Stoppelenburg reageert namens Defensie. "We zijn op de hoogte van klachten over het springterrein in Reek", zegt hij. "Die zijn met name gericht op geluidsoverlast en schade aan woningen. Ik snap dat de knallen voor omwonenden soms vervelend zijn, zeker op momenten met laaghangende bewolking. Het is echter niet mogelijk iets te verzetten als het een beetje regent. Alleen bij echt slecht weer, zoals onweer, wordt een springoefening verplaatst. Bliksem en explosieven gaan niet goed samen. Op andere momenten gaan we gewoon door. Het heeft namelijk direct consequenties voor de inzetbaarheid van ons personeel. We zijn erg kien op de regels en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met iedereen. We kunnen uitleggen wat we doen en waarom we het doen, maar we kunnen niet minder gaan springen. Het terrein in Reek is een essentieel onderdeel van Defensie."
Stoppelenburg snapt de vraag vanuit de omgeving om minder springstof te gebruiken, maar geeft aan dat het hen niet om de knallen gaat. "We bootsen levensechte situaties na", legt hij uit. "Als je een voordeur wil opblazen heb je een bepaalde hoeveelheid kracht nodig. Dat oefen je niet op een spaanplaatdeur, want die kom je in het echt ook niet tegen. We gebruiken nooit meer dan noodzakelijk. Springterrein Schaijk is dé locatie om militairen en burgers voor te bereiden op hun taken in missiegebieden. Ze leren de gevaren van explosieven herkennen, zowel theorie als praktijk. Deze opleidingen en trainingen redden levens."

Klachten
Er is een e-mailadres voor klachten over de landmacht in de regio Noord-Brabant: communicatie.13ltbrig@mindef.nl. "Het is jammer om te horen dat bij omwonenden het gevoel leeft dat ze niet gehoord worden", geeft Stoppelenburg aan. "Wij kunnen onderzoeken of er andere oplossingen mogelijk zijn. We zijn ook zeker bereid om met hen om tafel te gaan. In 2019 is er nog burendag geweest. Voor dit jaar staat er niets op de planning. Met de huidige covid-maatregelen zouden we moeten bekijken hoe zoiets georganiseerd kan worden."

Nieuwe vergunningsaanvraag
Intussen is ook bekend dat Defensie op 15 december 2020 een aanvraag heeft ingediend voor een omgevingsvergunning milieu voor het veranderen van het springterrein. Die wordt momenteel beoordeeld. "Op het moment dat alle benodigde informatie aanwezig is en de aanvraag kan worden vergund, wordt een ontwerpbeschikking opgesteld”, legt Rebel van het ILT uit. "Die wordt gepubliceerd en ligt voor iedereen zes weken ter inzage. Het is dan mogelijk om zienswijzen in te dienen. Vervolgens wordt een definitieve beschikking opgesteld. Ook die ligt weer zes weken ter inzage.”

 

|Doorsturen

Anton

2021-01-29 14:48:47

Sedert 1850 is het een militair terrein van ruim 450 ha. Sedert die tijd altijd veel en weinig oefeningen. Dat is altijd heel afwisselend. Zelfs de afgelopen 10 jaar redelijk rustig.

Als je daar gaat wonen weet en wist je wat het nadeel kan zijn. Nu gaan klagen en vragen of ze het probleem elders willen onderbrengen is wel de omgekeerde wereld. U hebt zelf bewust de keuze gemaakt om aldaar te gaan wonen en dat doen veel mensen al sedert 1850.

ingrid

2021-01-29 19:38:16

Ter aanvulling: Discussie zuiver houden aangaande schade.

Het pand D. nummer 10 is verkocht aangeboden Excutoriale verkoop in 2018. Pand in heel slechte staat met heel veel achterstallig onderhoud. Verder aangegeven dat de aspirant-koper op de hoogte moet zijn van alle lusten en lasten.

Uiteraard begrijp ik het ongemak maar wel zuiver zijn in het verhaal.

De aankoop was een koopje met veel ongemak. Defensie hebben wij nodig. Daarom vind ik het een niet juiste klacht.

kees.

2021-01-29 19:53:36

Volgens defensie doen ze er zoveel  mogelijk aan om de klachten te beperkenen tja ,een militaire oefenterrein vanaf 1850 u had het kunnen weten. wel hoop ik dat jullie er met defensie uitkomen , het moet wel leefbaar blijven iig.

Adri Ekstijn

2021-02-01 11:54:12

Het is absoluut heel vervelend om veel energie te stoppen in het opknappen van je huis en om een of andere reden ontstaat er schade.
Okay, het gebruik van het springterrein zou hier debet aan kunnen zijn, maar ook grondbewegingen en die zijn in deze contreien aanzienlijk onder invloed van de peelrandbreuk.
Ook een uitbreiding van het pand, die dan veel zwaarder word heeft invloed op de ondergrond en gaat bewegen.

De factor van tegenslag na 2 jaar erg je best doen en het is eindelijk klaar is niet fijn en niet te onderschatten.
De stap voor een aankoop voor woonplezier gaat of staat door omgevingsfactoren.
Men neemt het voor lief vooraf en ziet de realiteit nadien. Een overschatting?!
Mijn ervaring is dat ik het springterrein, door de aanpassingen van ruim 10 jaar geleden, juist veel minder hoor.
De incidentele hardere knallen klinken dan weer vertrouwd sinds ik hier 24 jaar geleden ben gaan wonen.

Ga snel verder in gesprek met Majoor Dennis Stoppelenburg.
Neem onderling wel de tijd hiervoor, want het mag niet zo zijn dat er straks een situatie ontstaat zoals jaren geleden rondom en nationaal en internationaal zeer geliefd motorcrossterrein.
En dan heb ik het nog niet over onze mannen en vrouwen, die in den vreemde levend hun opdracht willen uitvoeren en niet dood. Vanuit die gedachte dient men zich altijd te blijven realiseren, dat een dergelijke inzet ervoor zorgt dat veilig wonen mogelijk blijft.
Direct voorbij onze staatsgrens en indirect hier in Nederland!

Heel veel succes! ;-)

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties