Reek

Donatusweekend in Reek op 14 en 15 juli

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De viering van Sint Donatus in Reek vindt plaats in het weekend van 14 en 15 juli in parochiekerk St. Antonius Abt. De Romeinse soldaat is een beschermheilige tegen onder meer onweer, bliksem, hagel en brand. In de huidige tijd is daar ook het milieu bijgekomen. De H. Donatus biedt de mensen de kans bewust stil te staan over hoe om te gaan met de natuur. Dit kan in de Reekse kerk op zaterdag 14 juli om 19 uur en zondag 15 juli om 11 en 15 uur (lof).

Het jaar 1779 is het begin van de Donatusviering in Reek. Als in dat jaar een hevige brand woedt, veroorzaakt door een bliksemvuur, wordt een groot gedeelte van Reek in de as gelegd. De kerk verzicht en verkreeg, door tussenkomst van de Paters Kapucijnen van het nabij gelegen klooster in Velp, een relikwie van de H. Donatus. In plechtige optocht, onder zang en muziek werd de Heilige Relikwie naar de kerk van Reek overgebracht.
In datzelfde jaar richtte men ook de broederschap van de H. Donatus op. Pastoor Tibosch heeft toen een ledenlijst opgesteld van alle leden van de broederschap, die nog steeds in het parochiearchief bewaard wordt. In die tijd was Reek voornamelijk een boerengehucht. De boeren vroegen dan ook om bescherming van hun gewassen. Het was voor velen een bron van inkomsten. Aangezien ze geen invloed hadden op het weer, zochten ze bescherming bij elkaar in de kerk en door een kaarsje op te steken bij de relikwie van de H. Donatus.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties