Reek

De Reek Draait Door: 'Een geweldige avond ondanks corona, of misschien juist dankzij het virus'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De inwoners van Reek en omgeving werden zaterdag 13 maart getrakteerd op De Reek Draait Door. De Linde was voor de gelegenheid omgetoverd tot televisiestudio. De presentatie lag in handen van prinses Debby van CV De Kêleströpers met groothertogin Josje als verslaggever op locatie. De drijvende krachten achter de schermen, en soms ook op het scherm, waren Twan Martens, Bram Bulkens, Loek Willems en Maurits Raijmakers.

De Reek Draait Door was een avondvullend programma met een aaneenschakeling van fragmenten vol humor en Reekse mensen. De toon werd meteen gezet in het journaal, waarin demissionair minister-president Rutte bekendmaakte dat Reek gezien wordt als de parel van de nieuw te vormen gemeente en dat de fusiegemeente daarom ook de naam van dit prachtige dorp krijgt. De rest van de avond volgden vele dolkomische scènes, die waren stuk voor stuk gebaseerd op bestaande tv-programma's als Spoorloos, First Dates, Het Spijt Me, Praatjesmakers, Astro TV, Help mijn man is geen man, Oplichters Aangepakt en Tussen Vleesch en Visch. Met een humoristische inslag en serieuze toewijding speelden de vele vrijwillige acteurs vol overgave hun scène. Onder hen veel leden van toneelvereniging Onderling Kunstgenot, maar ook tot voor kort onontdekte talenten.

Wollige langnekzwijnen
Dieren waren een terugkerend thema in De Reek Draait Door. Dat begon toen de immer enthousiaste Freek Vonk de wollige langnekzwijnen ontdekte. In het programma Binnenstebuiten kreeg de kijker vervolgens te horen hoe je zo'n wollig langnekzwijn het beste bereidt. Verder nam Loeki de Leeuw diverse instrumenten ter hand. Sowieso zat het wel goed met de muziek tijdens De Reek Draait Door met het Rob 2000 Café, dweilorkest Ongerakt, een mysterieuze pianist, live muziek en Bohemian Reeksody als spetterende finale van de show.
Andere items waren een interview van gastvrouw Debby met prinses Debby, foto's kijken met Ton Cruijsen, Kakhiels kijk op Schaijk, een ingelaste persconferentie van de broer van Mark Rutte, de introductie van een nieuwe sport in Reek en de trailer voor het nieuwe seizoen van Undercover. De kijker werd er actief bij betrokken via een interactieve quiz vol vragen over de uitzending.

Organisatie
Het idee voor de show ontstond afgelopen najaar. Twan, Bram, Loek en Maurits wilden 'iets' doen om het gemis van evenementen op te vangen, zoals de activiteiten rondom carnaval. Wat de vier heren toen nog niet wisten, was dat het zo'n succesvol project zou worden. "Het begon als grappig idee”, vertelt Twan. "In de tussentijd is het uitgegroeid tot een professionele productie met meer dan zestig uur ruw beeldmateriaal, ruim vierhonderd uur montagewerk en een half dorp aan artiesten. Het kost wat vrije tijd en je sociale leven gaat even op pauze, maar dan heb je ook wat.”
De anderen zijn het daar roerend mee eens. "Van een uit de hand gelopen ideetje tot een prachtige productie”, vat Loek het samen. "De uitzending verliep op rolletjes. Toch mooi dat we dit zo hebben neer kunnen zetten ondanks corona. Of misschien wel juist dankzij het virus. Hier kunnen we nog lang en met veel plezier op terugkijken.”

Ben je benieuwd naar De Reek Draait Door of wil je nogmaals genieten van de show? Surf naar https://tinyurl.com/DeReekDraaitDoor. Daar vind je de uitzending in z'n geheel, maar ook de losse fragmenten die vertoond zijn.

|Doorsturen