Reek

Bewoners en politiek manen gemeente Landerd tot actie

'De Monseigneur Borretstraat is net een racebaan'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - De Mgr. Borretstraat is een van de belangrijkste toegangswegen van Reek. Sinds 2014 geldt op de hele weg dertig kilometer per uur als maximaal toegestane snelheid. Iets waar veel gemotoriseerd verkeer moeite mee lijkt te hebben, zeker nu de verkeerssluis halverwege de straat is weggehaald. Dat was de laatste verkeersremmende maatregel. Daarnaast is het naastgelegen voetpad zo goed als onbegaanbaar, terwijl de verwachting is dat door de komst van de Aldi inwoners van het dorp daar veel meer gebruik van gaan maken. Bewoner Mari de Louw heeft al meermaals contact gezocht met de gemeente Landerd om zijn zorgen te uiten, maar tot zijn grote onvrede wordt er helemaal niets met zijn vragen gedaan. "Ze nemen niet eens de moeite om te reageren", betreurt hij.

De Louw baalt enorm van de situatie. "In 2019 heeft de gemeente hier een meting gedaan waaruit bleek dat liefst zestig procent van het verkeer veel te hard rijdt", licht hij toe. "De ambtenaar die hier was schrok daar echt van, maar daarna hebben we nooit meer iets van hem vernomen. De verkeerssluis is weggehaald en vervangen door een lage drempel. Daardoor wordt nu nog harder gereden. De Monseigneur Borretstraat is net een racebaan. Als je jezelf aan de snelheid houdt dan word je ingehaald. Het liefst rijden ze je van de weg. Het is echt een onveilige situatie. Dat wordt alleen maar erger als langzaam verkeer en wandelaars vanuit het dorp de weg gaan gebruiken om naar de Aldi te gaan."
Om de situatie nogmaals aan te kaarten heeft De Louw een brief geschreven en afgelopen februari persoonlijk afgegeven op het gemeentehuis. "Ze namen hem in ontvangst bij de balie, zetten er een stempel op en dat was het", zegt hij. "Daarna niets meer van gehoord. Ik had op z'n minst op een antwoord verwacht, want over drie maanden bestaat Landerd niet meer. En wat dan? Nu kan er misschien nog iets geregeld worden."

Voetpad onbegaanbaar
Iets anders dat De Louw aanstipt is de slechte staat van het voetpad naast de Mgr. Borretstraat. "Daar kun je absoluut niet veilig overheen", stelt hij. "De putdeksel ligt bijvoorbeeld een paar centimeter lager. De klinkers liggen schots en scheef. Dat is al bijna niet te doen voor mensen die goed kunnen lopen, laat staan voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn."
Ook Harold van den Broek van de RPP heeft onlangs vragen gesteld aan het college van B en W over dit voetpad. "Het is onveilig en voor ouderen en mindervaliden zelfs onbegaanbaar", schrijft hij. "Mensen met een rollator moeten gedwongen op de drukke straat lopen. De gemeente is hier al geruime tijd van op de hoogte. Voor een veilig verbinding tussen het dorp en de Aldi is een goed pad nodig. Wij vragen ons af wanneer dit aangepakt gaat worden, vanaf de Burg. Wientjensstraat tot aan de Rijksweg. Wellicht is het mogelijk en sneller om aan de andere zijde van de weg een nieuw fiets- en wandelpad aan te leggen."

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties