Reek

De Bende van Oss in Alle 40 Goud van Nederlands Film Festival

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Het Nederlands Film Festival bestaat veertig jaar. Ter ere van dit jubileum stelde het NFF de lijst Alle 40 Goud samen. Het Nederlandse publiek mocht de afgelopen maanden kiezen uit meer dan tweehonderd speelfilms van eigen bodem die sinds de eerste editie van het festival in 1981 met een Gouden Kalf bekroond zijn. Het historische misdaaddrama De Bende van Oss van de Reekse regisseur André van Duren heeft de lijst ook gehaald.

Regisseur Andr'é van Duren met hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks.

De Bende van Oss is gebaseerd op waargebeurde feiten. Johanna van Heesch (Sylvia Hoeks), een jonge en levenslustige vrouw, is via haar man Ties (Matthias Schoenaerts) verzeild geraakt in de zogeheten Ossche bende die bijna dagelijks samenkomt in haar café in de industriestad. Onder leiding van de gewelddadige Wim de Kuiper (Marcel Musters) zorgt de bende voor een golf van misdaad en moord.
Johanna wil breken met de misdaad en krijgt hulp uit onverwachte hoek van de corrupte verzekeringsagent Harry den Brock (Frank Lammers). Maar hoe harder ze probeert los te komen van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie en zelfs moord. Intussen is de marechaussee, die de machteloze politie te hulp is geschoten, vastbesloten om met de bende af te rekenen. Door hun harde optreden escaleert de situatie nog verder. De bende van Oss hield heel Nederland jarenlang in zijn greep en veroorzaakte de val van het laatste vooroorlogse kabinet. De film toont een strijd over goed en fout, macht en machteloosheid, liefde en verraad.

Online bekijken
De Bende van Oss (2011) kreeg zes Gouden Kalf-nominaties, waaronder Beste Acteur (Frank Lammers) en Beste Scenario (André van Duren en Paul Jan Nelissen). Uiteindelijk werd die voor Beste Muziek (Het Paleis van Boem) gewonnen. Meer dan honderdduizend bezoekers zagen de speelfilm in de bioscoop. Het programma Alle 40 Goud is van 25 september tot en met 3 oktober grotendeels online te bekijken. Dit geldt ook voor De Bende van Oss. Tickets zijn te verkrijgen op www.filmfestival.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties