Reek

55 jaar autismezorg in Reek

Corrie Kersten bedankt dorp voor gastvrijheid

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Corrie Kersten (82) is een icoon in de zorgwereld. Ze is niet voor niets opgenomen in de eregalerij van Canon Sociaal Werk Nederland. Zij was de eerste de inzag dat kinderen met autisme al op jonge leeftijd geholpen moeten worden. Dat is in 1966 de start van Kinderhuis Reek, jarenlang de enige behandelplek in het land voor kinderen van 3 tot 8 jaar. In 1981 begint Corrie met De Boerderij, een plek waar mensen met autisme kunnen wonen. “Mijn plannen had ik nooit kunnen realiseren zonder de gastvrijheid en bereidheid van Reek”, zegt ze. “Ik ben het dorp zeer dankbaar voor die positieve houding.”

Corrie trekt al van jongs af aan haar eigen plan. Het was haar jeugddroom was om aan de slag te gaan met kinderen met ontwikkelingsproblemen als autisme. “Toentertijd werden die kinderen in een tehuis gestopt met verstandelijk beperkte kinderen”, legt ze uit. “Dat was een ongeschikte plek. Na een zoektocht in de regio kon ik via de burgemeester van Schaijk in Reek terecht. Zo zijn we begonnen. Autisme was in die tijd nog vrij onbekend. Wat wij deden was uniek; de kinderen behandelen.” Daarmee is Corrie de grondlegger van de autismezorg zoals Nederland die tegenwoordig kent.
Op een gegeven moment ontdekt de zorgpionier een hiaat in het systeem. “Sommige kinderen konden, nadat ze bij ons vertrokken, niet goed doorgeplaatst worden”, zegt Corrie. “Er was voor hen geen adequate oplossing. Ze kwamen in een gesloten instelling terecht. Daarom begon ik onder de vlag van het kinderhuis De Boerderij, het eerste verblijfshuis in Nederland voor mensen met autisme. Een plek om te zijn en te wonen. Sommigen wonen nu, veertig jaar later, nog steeds hier: Mats, Ludo en Helma.”

Verhuizing
Officieel gaat Corrie in 2005 al met pensioen, maar doordat ze in het pand van De Boerderij woont is ze nooit echt weg. Ze is nog erg betrokken bij de (oudere) bewoners. Nu is toch echt het moment aangekomen om te vertrekken. Per 1 juli is De Boerderij overgegaan van GGZ Oost-Brabant naar het Regionaal Autisme Centrum (RAC). Corrie is inmiddels verhuisd en heeft haar intrek genomen in een appartement in Oss. Haar sleutel van De Boerderij heeft ze ingeleverd. “Maar helemaal weg ben ik natuurlijk niet”, lacht ze. “Daarvoor heb ik een veel te grote binding met iedereen hier. Ik heb sowieso twee vaste bezoekdagen. Op maandag kom ik om vier uur 's middags op de koffie en blijf ik eten. 's Avonds kijken we dan een film. Ook mijn bezoek op donderdag is vaste prik. En als het ooit zo uitkomt dan ben ik altijd welkom voor een kopje koffie. De bewoners weten ook dat ze me mogen bellen als er iets is. Dat is altijd zo geweest en dat verandert niet.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties