Reek

Diversiteit goed voor flora en fauna

Bosomvorming in Reek voor gevarieerde natuur

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Wie in februari in de Reekse bossen is geweest, heeft ze misschien wel gezien of gehoord: de machines die bezig zijn bomen te vellen om op specifiek aangewezen plekken open ruimtes te creëren voor een betere en meer gevarieerde ontwikkeling van het bos. Dit komt de diversiteit ten goede. Het doel is een aantrekkelijk gebied, zowel qua natuurwaarde als visueel. Elke zes jaar wordt het bos opnieuw bekeken.

Het Reekse bos is aangewezen voor drie zaken: recreatie, natuurontwikkeling en houtproductie. Bij een inventarisatie ongeveer een jaar geleden is gekeken welke bomen bijdragen aan welke doelstelling. Dit is een zorgvuldig proces. “Markante bomen willen we behouden”, legt Twan van Alphen van Bosgroep Zuid-Nederland uit. “Die kunnen van waarde zijn voor de natuur of gewoon mooi om naar te kijken. Dan heb je nog mooie, rechte bomen. Die zijn zeer geschikt om te gebruiken als hout. Een rode stip betekent weghalen. Bij een groene stip blijft een boom staan omdat er bijvoorbeeld een nest inzit of een specht. Dat kan ook een dode boom zijn, maar die is dan wel van waarde. Een boom met blauwe stip is interessant voor de toekomst. Dat kan zijn voor de houtproductie, maar ook om een andere reden. Verder heb je bomen waar strepen opstaan. Daarmee markeren we de bospaden waarop de machines kunnen rijden. Dit om te voorkomen dat kwetsbare delen kapot gemaakt of verstoord worden. Ook conformeren we ons aan de gedragscode. Uiterlijk 15 maart, maar waarschijnlijk al eerder, is de aannemer hier weg. Dan begint het broedseizoen. Hooguit liggen er her en der dan nog stapels stammen die later worden opgehaald.”

Meer concurrentie
Door het uitdunnen van het bos, krijgt de natuur ruimte zich verder te ontwikkelen. “Nu bestaat het bos in Reek voornamelijk uit dennen, berk en eik”, weet Jos de Looijer, beleidsmedewerker openbaar groen van de gemeente Landerd. “Dat is erg saai en in de schaduw groeit weinig. Door meer licht te creëren, ontstaat er spontaan verjonging. Wij helpen de natuur een handje door over een of twee jaar de open plekken weer in te planten met andere boom- en struiksoorten, denk onder meer aan linde, haagbeuk en esdoorn. De kosten hiervoor dekken we uit de opbrengsten van het hout. Ons budget is neutraal.”
De diversiteit in het Reekse bos zorgt voor meer concurrentie en dat is goed voor flora en fauna. “We willen een gemengd bos creëren, dat is voor iedereen leuker”, vervolgt De Looijer. “We zijn hier bezig met het oog op de toekomst. Eigenlijk doen we dit voor de volgende generatie.”


 

Reekse heide
De bosomvorming in Reek is een tweetrapsraket. Het uitdunnen is stap een. In het najaar wordt ook de heide nog onder handen genomen. “Het voormalige crossterrein begint dicht te groeien”, vertelt Jos de Looijer. “Daar willen we juist openheid behouden en heidegroei stimuleren. Het opschot halen we dan weg. Als we niets doen, wordt het namelijk allemaal bos. Dan is het hier over twintig jaar helemaal dichtgegroeid.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties