Reek

Historische vossenjacht op zondag 14 oktober

Beleef Reek ten tijde van Napoleon en verjaag de Fransen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Wie 200 jaar terug in de tijd wil, moet zondag 14 oktober in Reek zijn. Op de mooiste plekken van het dorp kan het publiek historische personages ontmoeten: Pastoor Borret die zijn zorgen deelt met de Reekse inwoners en niet zonder reden boos is op Napoleon Bonaparte. Burgemeester Jan Baptist van Erp, waar iedereen zich kan aanmelden om mee te gaan strijden met De Landstorm tegen het Franse Leger in Grave. Naast burgervader was hij tevens de commandant van De Landstorm. Allemaal samen vertellen zij het verhaal over hoe de Reekenaren in 1813 de Fransen uit Grave hebben verjaagd.

Iedereen ontmoet ook de strijdende Reekse Landstormers van vroegere tijd. Om er maar een paar te noemen: Nicolaas van Kuppeveld, Gerardus van der Wijst, Wilm Hendriks, Hermanus de Bruin, Johannes van den Broek, Hendrik van Casteren. Doorgaan met het noemen van bekende voorvaderen van de huidige Reekenaren is niet moeilijk: Bernadus Schraven, Gerard Peters, Joseph Schiks, Bart van Gaal en ga zo maar door. Niets zou er gelukt zijn zonder de Reekse vrouwen, die schuil gaan achter het geheime wapen dat de Reekse Landstormers onoverwinnelijk maakte. Je kunt hen in actie zien als ze eraan werken, maar ze zullen het geheim niet prijsgeven.

Hoofdkwartier in Reek
Luitenant-Kolonel Snoeck, die de opdracht had de Blokkade van Grave te organiseren, had zijn hoofdkwartier in Reek. Tevens was het zijn taak om de Landstormers van de linker Maasoever klaar te stomen voor de strijd. En de geschiedschrijvers zijn het er over eens: geen grotere helden dan de Landstormers van Reek. Google maar eens op Reekse helden in 1814. Ook de Nederlandse soldaten van Snoeck die samen met de Landstormers de Fransen te lijf gingen, zijn in Reek te vinden. De Bossche Schutterij komt schieten met musketten en een echt kanon dat uiteraard gericht wordt op de plunderende Franse troepen.

Deze spraakmakende gebeurtenis wordt zondag 14 oktober vanaf 14 uur tot leven gebracht tijdens de historische vossenjacht door het dorp. Beleef Reek ten tijde van Napoleon en ontmoet bekende figuren uit de lokale én wereldgeschiedenis van 1814. Door mee te doen, word je zelf onderdeel van het verhaal.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties