Reek

Rob van der Wijst (30) start aan veertiende seizoen in Achilles Reek 1

'Als dorpsclub doen we het helemaal niet slecht'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK - Rob van der Wijst komt uit een echte Reekse voetbalfamilie. Zodra hij als dreumes kon lopen, kreeg hij meteen een paar voetbalschoentjes. Inmiddels is hij 30 jaar oud en begint hij aan zijn veertiende seizoen in de hoofdmacht van Achilles Reek. Van jong talent tot aanvoerder. Hij draagt de band al bijna tien jaar. (foto: Matt Gerrits)

Rob wordt op zijn vijfde lid van Achilles. Daar speelt hij in de F'jes en E'tjes. In de E1 wordt hij gescout door zowel Top Oss als FC Den Bosch. "Bij beide clubs heb ik een trainingsstage gedaan", blikt Rob terug. "Ik koos voor Oss. Daar heb ik in de D2 en D1 gespeeld. Dat was een heel mooie tijd. We speelden tegen teams als Ajax, Feyenoord en PSV. Op een gegeven moment kreeg de club het financieel zwaar. Dat ging ten koste van de jeugdopleiding. Er moesten een hoop jeugdspelers eruit. Ik hoorde niet tot de betere spelers, dus ik mocht ook vertrekken. Dat was op de laatste dag dat je jezelf nog kon overschrijven naar een andere vereniging. Toen ben ik teruggegaan naar Achilles."

Zesde klasse
Rob speelt in Reek nog een aantal jaar in de jeugd. In de B mag hij af en toe als wisselspeler al mee met het eerste elftal. Vanuit de B1 maakt hij definitief de overstap naar het eerste elftal. Het team was toen net gedegradeerd naar de zesde klasse. "Het waren niet bepaald de gloriejaren van Achilles", lacht hij. "We hingen meestal een beetje in de middenmoot. Bovenin kwamen we eigenlijk niet; de vijfde klasse hadden we nooit echt in het vizier."
Langzaam maar zeker verjongt het team. Het maakt ook de weg vrij voor Rob om aanvoerder te worden. "Dat was een hele eer", weet hij nog. "Ik was pas 21 jaar. Er speelden nog veel oudere jongens in het elftal. Daarom was ik erg gevleid toen de keuze op mij viel. Ik ben van nature wel een voetballer die het overzicht bewaart en andere coacht. Dat heeft ongetwijfeld een rol gespeeld in de keuze van de coach. Het dragen van de band geeft voor mij geen extra druk. Ik voel me sowieso wel verantwoordelijk voor het team, zeker nu ik een van de oudsten ben. Het is mooi dat ik de aanvoerdersband al zolang mag dragen."

Vijfde klasse
In 2015 besluit de KNVB om de zesde klasse op te heffen. Rob: "Op dat moment hadden we een erg jong elftal. Een goede lichting met veel potentie. Toen ging het bergopwaarts. Marco Benneheij kwam als coach en op zijn verlanglijstje stond promotie naar de vierde klasse. Op de laatste speeldag tegen VCO wisten we nacompetitie af te dwingen. Wat volgde was een dubbele confrontatie tegen SV Brandevoort uit Helmond. Dat vergeet ik nooit meer. Die wedstrijden zijn de mooiste uit mijn hele voetbalcarrière. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan terugdenk hoe we thuis op onvergetelijke wijze wonnen en het feestje dat naderhand werd gevierd. Ik moet toegeven dat ik ook wel toe was aan een prijs. Jaar in jaar uit train je twee keer in de week en je speelt iedere zondag een wedstrijd. Dan wil je ook een keer succes proeven. Dat is goed voor de motivatie."

Vierde klasse
Achilles start aan het vierde seizoen in de vierde klasse. "Het eerste jaar was lastig", legt Rob uit. "Via de nacompetitie hebben we ons veilig gespeeld. Daarna werd het stabiel. We zijn nooit een serieuze titelkandidaat geweest, maar kunnen vaak leuk meedoen bovenin en dan eindigen we rond plek vier tot zes. Dat is een knappe prestatie voor een dorpje als Reek. We spelen tegen teams als Festilent en Haps die uit veel grotere plaatsen komen. Het is geen schande om het daar tegen af te leggen."
Rob verwacht een pittig seizoen voor Achilles. "Een paar zwakkere teams zijn vertrokken en daarvoor zijn sterkere teams teruggekomen. Het is voor de competitie wel goed. Je krijgt meer strijd. Vorig seizoen stonden we op de vijfde plek toen alles werd stilgelegd. We kunnen er niet zomaar vanuit gaan dat we die notering dit jaar weer halen. Het team kampt momenteel sowieso met wat zwaardere blessures."

Derde klasse?
Rob zou het mooi vinden als Achilles een keer mee kan doen om de prijzen. "Als dorpsclub doen we het dan helemaal niet slecht", stelt hij. "Lange tijd hadden we een jong team. Nu zijn we geen jong team meer, alleen qua voetbal niet zo ervaren. De meeste spelers zijn nu tussen de 23 en 28 jaar oud. Als er ooit een tijd is om daar de vruchten van de plukken dan is eigenlijk nu het moment. Overigens moet je wel realistisch blijven. Ik heb niet de illusie dat wij in de derde klasse thuis horen. Dan ben je het hele seizoen lang bezig om een paar punten te sprokkelen. Het is voor iedereen veel leuker als we een stabiele vierdeklasser zijn die bovenin meedraait. Daar moeten we naartoe bouwen."

Toekomst
Hoe het Achilles het komende seizoen ook vergaat, Rob heeft vertrouwen in de toekomst. "Er zijn twaalf jeugdspelers doorgekomen naar de selectie", weet hij. "Doorstroom is altijd goed, want dan kun je door selecteren. Elke dinsdag- en donderdagavond staan er bijna veertig Reekse jongens op het trainingsveld. Het zijn twee volwaardige teams voor het eerste en tweede elftal. De motivatie is groot, iedereen is erg gedreven en de sfeer onderling is goed."
Voor zichzelf hoopt Rob dat hij nog een aantal jaar in het eerste kan spelen. "Ik moet even afkloppen voordat ik dit hardop uitspreek, maar de afgelopen dertien seizoenen heb ik weinig duels gemist", blikt hij terug. "Eén keer heb ik met een knieblessure drie maanden aan de kant gezeten. Verder heb ik weinig vervelends meegemaakt. Hooguit dat we iets te lang in de zesde klasse gebungeld hebben. Nu draaien we gelukkig stabiel in de vierde klasse en met een nieuwe lading jeugdspelers erbij kunnen we wellicht een volgende stap zetten. Het is mijn doel om nog minimaal twee jaar in het eerste elftal van Achilles te spelen, het liefst zelfs nog langer. Dat moet ik per jaar bekijken; of ik nog fit ben."

Jeugdcommissie
Naast aanvoerder van het eerste elftal zet Rob zich ook nog op andere manieren voor zijn club in. "Sinds een aantal jaar ben ik voorzitter van de jeugdcommissie. Ook ben ik soms als scheidsrechter actief. Wat de toekomst gaat brengen, weet ik nog niet. Dat is ook afhankelijk van hoe lang ik nog in de selectie speel. Wellicht zou een bestuursfunctie iets voor mij zijn of misschien zelfs trainer. We zien wel hoe het allemaal loopt. Voorlopig sta ik in ieder geval nog elke zondag binnen de lijnen."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties