Reek

Aldi en Adje - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

Reek wil een Aldi. Dat is een loffelijk streven, want er is helemaal niks meer. In mijn jeugd was er in elke straat wel een winkeltje, er waren twee slagers, drie bakkers, de supermarkt van tante Drika, de kledingwinkel van Sjaak van Tilburg, drie cafetaria’s en een stuk of vier cafés. Nu kun je voor sigaretten of een bamischijf nog terecht bij de Texaco pomp aan de Rijksweg, voor kaas, vlees en appels bij de boerderijwinkel van Joost van Casteren en voor eieren bij Adje Zonnenberg. En dat is het. Dus ja, het zou goed zijn voor de gemeenschap als er weer een winkel komt in Reek. Echter, het bestemmingsplan Reek-Zuid staat het niet toe. Daarom wees het college de aanvraag af. Om er een winkel te krijgen moet dus de gemeenteraad akkoord gaan met een wijziging van het plan. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Ik las in het Brabants Dagblad dat de RPP hiertoe een bijeenkomst had georganiseerd in Het Wapen van Reek. Volgens de journalist had de fractieleider flink gefulmineerd tegen wethouder Brands en werd de bevolking van Reek opgeroepen om in actie te komen. Hij refereerde hier aan eerdere acties om het bejaardentehuis van Reek en de apotheek te behouden. Het was goed voor de moraal en het leverde de RPP veel nieuwe stemmers op maar het haalde verder helemaal niets uit, want Schaijk was machtiger.

Ik heb sterk het gevoel dat het met de Aldi niet veel anders zal lopen. Anders dan met de apotheek en het bejaardentehuis is het dit keer uitsluitend aan de politiek om te beslissen. En wat dat aangaat is de RPP na het vertrek van Chris School het gevoel voor politiek bedrijven een beetje kwijt geraakt. Om iets voor elkaar te krijgen is het zaak om een meerderheid van de raadsleden voor je idee te winnen vóór een collegebesluit wordt genomen. Daar moet je dus op tijd mee beginnen en begrijpen dat het gemakkelijker lukt met honing dan met azijn. En je moet willen dealen natuurlijk. Maar daar doet de RPP allemaal niet aan. Ik heb een belrondje gedaan bij de fractieleden van VHL. Niemand is gevraagd om steun voor een Aldi. Ook niet in de maanden ervoor. Terwijl een dealtje best mogelijk was geweest: VHL het onderzoek naar de Maashorstgemeente, Reek zijn Aldi. Maar nee. Het wegstemmen van het onderzoek was belangrijker dan een winkel.

Het had ook goed af kunnen lopen voor Reek als wethouder Vereijken op zijn post had kunnen blijven. Maar hier komen we op de meest onbegrijpelijke actie van de RPP: ze sturen hun eigen wethouder naar huis. Tijdens de onderhandelingen met DS97 en CDA kregen wij van Chris School de vraag of de RPP kon aanschuiven bij de nieuwe coalitie. Natuurlijk kon dat. En omdat Schaijk erg tevreden was over Vereijken, kon hij wat ons betreft gewoon aanblijven als wethouder Ruimtelijke Ordening. Tot onze verbazing echter weigerde fractieleider Werring om deel te nemen aan de coalitie. Vanaf zijn vakantieadres liet hij weten solidair te blijven met Progressief Landerd en ging met zijn partij de oppositie in.

Het roer uit handen geven en vervolgens op de bühne fulmineren tegen de schipper dat de boot niet de richting op vaart die jij wilt. Ik vrees dat met zo’n volksvertegenwoordigers de Reekenaren voor hun eieren nog lang blijven aangewezen op Adje. Heel lekkere eieren overigens.

Theo van Duren

|Doorsturen

Nico van Duren

2017-05-04 16:03:11

Beste Theo,

Gaat het hier over een winkel in Reek of over politieke spelletjes. VHL haaft toch een hekel aan spelletjes?

Vriendelijke groet,

Nico van Duren

Reekenaar

2017-05-04 16:03:14

gaat de RPP niet samen met DS'97?

Jacques P

2017-05-05 15:34:22

Stokerd

Nico van Casteren

2017-05-06 06:37:05

Beste Theo,

Desalniettemin heb je de mogelijkheid om jouw invloed uit te oefenen om een Aldi in Reek wel mogelijk te maken!

Met vriendelijke groet, Nico

Nico Degen

2017-05-06 17:06:51

De partij bestuurders van de RPP beraden op acties en wat komt er uit, jawel een handteken actie. Daar donder ik van mijn stoel af. Wat een lumineus idee gedurfd en dapper. Niet posten voor het gemeentehuis, geen Aldi biljetten op de deuren van het gemeentehuis plakken of een reclame vliegtuigje boven Zeeland laten vliegen met de tekst ALDI MOET inclusief flyers boven Zeeland dumpen. kleuters kunnen nog meer bedenken dan deze partij bestuurders.

Het kan natuurlijk wel dat ze met een grandioze reactie komen, maar dit nog niet openbaar willen maken. Enfin hoe het ook is, deze kans krijgt de RPP maar een keer.

Anton Coolen

2017-05-07 11:23:11

Beste Nico (van Casteren),

Daarnaast heeft de RPP de mogelijkheid voor verkenningsonderzoek aangaande de Maashorstgemeente. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Laat ze ook dienaangaande een raadsvoorstel indienen.

Wel in de juiste volgorde. Je kent de betrouwbaarheid van de fractie van de RPP. Totaal onbetrouwbaar.

Daarnaast Arie kan nu zijn vriendschap bewijzen aan de RPP. Hij wil toch gaan fuseren.

Algemeen: 

Jacques P, is dit de P van PL?

Nico van Duren

2017-05-09 22:17:27

Alle Nico's nog aan toe zeg, die Anton blijft ook van spelletjes houden die er feitelijk niet toe doen. Er komt gewoonweg geen Aldi. Is al eerder zo besloten, zo blijkt. 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties