Reek

RPP stelt kritische vragen aan college van B en W

Afwijzing Aldi schiet in verkeerde keelgat in Reek

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REEK - Het besluit van het Landerdse college van B en W om geen medewerking te verlenen aan de komst van een Aldi op Reek-Zuid is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Inwoners zien graag een supermarkt op die locatie verschijnen. Dit staat hoog op het verlanglijstje van het dorpsplan. Harold van de Broek, fractievoorzitter RPP Landerd, spreekt zelfs van een gemiste kans.

De motivatie die wethouder Ben Brands aanvoert, kan op weinig begrip rekenen. 'Ik begrijp niets van de uitleg', laat Jeroen van den Berg op Arenalokaal.nl weten. 'De locatie is heel geschikt voor een supermarkt: goed bereikbaar vanuit de kern, maar ook -heel belangrijk- voor mensen van buiten Reek. Er is geen enkele winkel meer in het dorp. Een vestiging van Aldi zou heel veel kunnen brengen. Ik dacht dat voor Landerd de leefbaarheid belangrijk was. Het lijkt er nu op dat er zakelijke belangen spelen, hoewel niet in de uitleg van wethouder Brands te vinden, waar Reek ondergeschikt aan gemaakt wordt.'
Rien van Son deelt deze mening. 'Tja, het is een buitengewoon lastige afweging', schrijft hij cynisch. 'De optie van een Aldi op Reek-Zuid of geen enkele winkel in het dorp. Ze willen alleen supermarkten in de kernen om op die manier recht te doen aan de leefbaarheid. Reek is één groot centrum. De afstand van de vestigingsplek tot 'de kern' is welgeteld een paar honderd meter. Het lijkt erop dat het college zijn uiterste best doet om bij te dragen aan de vermindering van de leefbaarheid in Reek.'

Leefbaarheid
Het begrip voor de beslissing is ook bij de RPP ver te zoeken. “Het college heeft altijd de mond vol over het stimuleren van de leefbaarheid en doe-democratie”, stelt Van den Broek. “Nu krijgen ze kans om daad bij woord te voegen, maar laten ze het lopen. Wij zijn heel benieuwd of het college op zoek is gegaan naar mogelijkheden om de Aldi juist wel op Reek-Zuid te vestigen in plaats van alleen maar met argumenten te komen waarom het niet zou kunnen. Is er bijvoorbeeld vooroverleg geweest met de provincie Noord-Brabant?”
Het argument dat een supermarkt in een centrum thuishoort, gaat volgens Van den Broek ook niet op. “Door die houding aan te nemen, zegt het college eigenlijk dat in Reek geen plek is voor een supermarkt”, stelt hij. “Je ziet de Aldi bijna altijd op een soortgelijke locatie zitten. Dat past beter bij hun concept van regionale aantrekkingskracht. En dan hebben we het nog niet eens over de parkeerproblematiek. Reek-Zuid aan de Rijksweg N324 is juist de ideale plek met voldoende ruimte.”

Positieve uitwerking
Van den Broek denkt dat de komst van een supermarkt een positieve uitwerking heeft op de Reekse gemeenschap. “Het biedt werkgelegenheid voor de jeugd, sponsoring voor verenigingen, de kans voor inwoners om in hun eigen dorp boodschappen te doen en de gemeente Landerd verkoopt eindelijk grond op dit lastige terrein”, somt hij op. “In de brochure staat dat Reek-Zuid geschikt is voor andere functies dan enkel wonen en werken. Dat er creatief naar gekeken kan worden. Daarom is het raar dat het verzoek van de Aldi zonder meer wordt afgewezen. Een dergelijke supermarkt heeft ook een aanzuigende werking voor andere winkels. Nog meer grondopbrengsten voor de gemeente dus.”
De voordelen zijn niet alleen voor Reek. “Ook het centrumplan in Schaijk heeft er baat bij”, denkt Van den Broek. “Door de vestiging van een supermarkt op Reek-Zuid neemt de kans af dat een derde supermarkt zich meldt voor de achterblijvende locatie van de Albert Heijn in Schaijk.”

De RPP wil dat het college van B en W zich nogmaals over het dossier buigt. “Nu met een andere bril”, hoopt Van den Broek. “Niet 'nee, want...' maar 'ja, mits...'. Op die manier kunnen we een grote slag maken voor de leefbaarheid van Reek en we komen tegemoet aan een van de grote wensen uit het dorpsontwikkelingsplan.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties