Landerd

Quo vadis Landerd?

Door Paul Paar

Op 25 januari jl. heb ik de voorbereidende raadsvergadering bezocht van de gemeenteraad van Landerd. Ik was geïnteresseerd in het laatste agendapunt van die avond: 'Hoe nu verder met de herindeling van Landerd' na publicatie van het rapport Regionale Toekomstbestendigheid eventuele fusiegemeente Landerd-Uden.

Van zo’n avond word je niet vrolijk. Je staat erbij en kijkt ernaar en je krijgt de indruk dat Schaijk, Reek en Zeeland bij Uden worden gerommeld op basis van een éénzijdig opgesteld rapport. De argumenten die de raadsleden aanvoeren zijn bedroevend en de mening van de bevolking van Zeeland, Reek en Schaijk doet er niet meer toe.

Allereerst: de beslissing tot samenvoeging met Uden zal door de meeste partijen (met uitzondering van DS97) worden genomen naar aanleiding van het door Bureau Necker van Naem uitgebrachte rapport over de toekomstige samenvoeging Landerd-Uden. Echter, dit rapport heeft alleen de voors en tegens onderzocht van de samenvoeging van Landerd met Uden. Waarom is er ook niet gekeken naar de voors en tegens van een samenvoeging van Landerd met Oss of van een samenvoeging van Zeeland met Uden en Schaijk/Reek met Oss? Het heeft er schijn van dat toen de opdracht voor dit rapport door de gemeenteraad van Landerd werd gegeven, de kaarten al waren geschud. Men wilde naar Uden!

Maar de bevolking van de betrokken dorpen wordt niet gehoord! Misschien wil men in Schaijk wel naar Oss, misschien wil men dat in Reek ook wel en wat wil men in Zeeland? We weten het niet. Het referendum (ruim twee jaar geleden) is door het vertrek van Bernheze mislukt. Dáár kan men zich met goed fatsoen niet op beroepen.

Progressief Landerd
Ten tweede: Volgens Progressief Landerd zal, als Landerd en Uden samengaan, er één overkoepelend bestuur wat betreft de Maashorst komen. Daar dromen ze van. Ik kan Progressief Landerd uit de droom helpen: Bernheze en Oss zijn óók betrokken bij de Maashorst, dus vergeet dit argument maar. Deze droom van Progressief Landerd zal niet uitkomen. Ook door Progressief Landerd wordt niet gekeken naar: wat wil de bevolking van de individuele gemeenten nu eigenlijk?

VVD
De VVD vindt dat er genoeg is getreuzeld: “We zijn al 4 jaar bezig. Dus: geen geneuzel. Bij Uden!” Wat de bevolking wil, is niet belangrijk. Doorgaan! De VVD heeft de afgelopen 4 jaar niet zo’n dadendrang laten zien. Ze hebben misschien zitten slapen. Moet er nu, vlak voor de verkiezingen, opeens een beslissing worden genomen op basis van een eenzijdig rapport? En is de VVD bekend met de wensen van de bevolking? Ik heb de VVD daar die avond niet over gehoord.

DS97 en CDA
De enige die duidelijk verklaarde dat zij een nieuwe peiling wil laten uitvoeren bij de bevolking van Zeeland, Reek en Schaijk is DS97, waarbij de uitslag per dorp telt en niet het aantal uitgebrachte stemmen. DS97 wil zich bij haar besluitvorming laten leiden door de uitslag van deze peiling. Chapeau!
Het CDA (Sybren Reitsma) wacht af. De partij zal de uitslag van een eventuele peiling respecteren. Of de partij een nieuwe peiling wil, is niet geheel duidelijk.

Ik mag hopen dat de raad dit voorstel van DS97 zal uitvoeren bij de komende gemeenteraadsverkiezing. Als de uitslag dan bekend is, is samenvoegen een fluitje van een cent. Het kost dan geen tijd en er wordt dan op waarlijk democratische wijze besloten over het wel en wee van de bevolking van Zeeland, Reek en Schaijk!

Paul Paar, Schaijk

 

|Doorsturen

Peter Wijnen

2018-01-29 12:32:50

DS en CDA hadden twee jaar geleden dan niet moeten toelaten dat optie Bernheze (of een deel van) mee werd genomen in de keuzes, die hebben puur gegokt op zelfstandigheid. Overigens ook vreemd dat RPP/VVD/PL altijd een optie hebben geopperd waarvan ze wisten dat dit geen optie was. Iedereen die een beetje had geluisterd wist dat dit een zogenaamd sprookje was. Maar ja, “liever een sprookjesbos dan onderdeel van Oss” werd er luid en duidelijk geroepen is Schaijk.

Keuze Oss/splitsen is gewoon geen draagvalk voor, hoe spijtig dat dat misschien ook is. Naast dat Uden niet alleen met Zeeland wenst. Eventueel optie Grave erbij, dan ligt de haalbaarheid nog verder weg. En uiteindelijk gaat het erom dat Landerd verlost word van het serviceniveau die meer dan belabberd is. Schaijk blijft Schaijk, ongeacht met wie we fuseren. Dus welke vorm van herindelen dan ook, we gaan erop vooruit.

Nu weer een referendum of iets dergelijks is gewoon weer 4 jaar niks doen behalve hobbyisten in het zadel houden. Fuseren met Uden en door naar de volgende fusie en dan met Oss met of zonder Bernheze lijkt me de juiste weg. Met deze nieuwe gemeente krijgen we ook een nieuwe burgemeester, kwaliteit bij de ambtenaren en wethouders van weleer. Onvermogen verdwijnt als sneeuw voor de zon, dat klinkt als muziek in de oren. PW

Madeleine Hoek

2018-01-29 17:22:16

Beste Paul Paar,

U mag alles vinden en opschrijven maar als u "haakjes"gebruikt citeert u iemand, dan moet u dat ook correct doen. U schrijft De VVD vindt dat er genoeg is getreuzeld: “We zijn al 4 jaar bezig. Dus: geen geneuzel. Bij Uden!” U legt VVD woorden in de mond die zo absoluut niet gezegd zijn en dat is jammer daardoor daalt uw opiniestuk enorm in geloofwaardigheid. Ik hecht erg aan betrouwbaarheid en eerlijkheid vandaar deze reactie.

MvG

Madeleine Hoek VVD Landerd

Carel van Herpen

2018-01-29 18:56:02

Lekker met z'n allen naar Uden gaan. @peter..jij klinkt ook niet al te slim. Jouw motto is meer "Liever een gastvrij, gezellig, ver gemeentehuis ....dan een gemeente die staat als een huis".

Karin

2018-01-29 19:05:52

Peter..peter.. Wie hebben allemaal in schaijk geroepen "liever een sprookjesbos dan onderdeel van Oss"? Zeker de gemeenteraad? of enkele ondernemers die wel heel blij zijn met de gemeenteraad?

Uden met Oss? Ze keren al de rug toe naar hun buurman Veghel. En denkt u nu echt dat bernheze ooit wil fuseren met gemeente Uden? Daar zijn ze in de gemeenteraad iets slimmer. Als ooit herindelen ter sprake komt dan kijken ze naar de inwoners van elk dorp op welke regio ze georienteerd zijn. Dan valt er maar weinig over voor Uden. Misschien Nistelrode maar ja...wat zou men kiezen?...tussen twee krachtige gemeenten Oss of Meierij stad of dat kleinschalige gemeente Uden (of in jouw dromen gemeente Maashorst). Sweat dreams.

J@n

2018-01-29 21:48:34

Geachte heer Wijnen,

Bakermans wordt de burgemeester van Groot Uden. Waarom denkt u dat hij zo’n haast heeft met dat herindelen.

Hellegers gaat over enkele jaren met pensioen en wie denkt u dat zijn baan overneemt? Juist ja, Bakermans!

Dus hoezo krijgen we een nieuwe burgemeester?

Alles is van te voren al lang en breed bekokstoofd. En de gemeenteraad is er met open ogen ingetuind. 

J@n

2018-01-29 21:59:23

Geachte heer Van Schaijk,

In dat artikel staat: “Na de Maashorstgemeente scoort de optie 'Landerd zelfstandig' het best.”

De inwoners hebben niet gekozen voor fusie met Uden!

De inwoners hadden gekozen voor Uden én Bernheze.

De gemeenteraad moet zich de ogen uit de kop schamen om wederom een grote fout te begaan.

Maar dat zal wel niet gebeuren, want dat woord kennen ze niet.

Peter Wijnen

2018-02-01 12:25:51

J@n, als je landelijk kijkt zie je dat de trend niet is dat een bestaande burgemeester weer burgemeester wordt van een nieuwe gemeente. Dus dat zie ik hier ook niet gebeuren, naast dat de provincie en de (nieuwe) raad daar ook over gaan. De populariteit van MB is in beide gemeentes niet hoog, dus dat lijkt me geen argument om niet met een klein Maashorst te beginnen.
@Karin, bestudeer de uitslagen nog eens van het referendum en lees de berichten van Carel eens, Oss is niet populair, heel vreemd, maar waar. RPP heeft zelf nog een motie van wantrouwen willen indienen tegen de burgemeester van Oss. In de Arena, BD en overal is duidelijk gemaakt dat Bernheze nooit mee zal doen. Ik ben ook voorstander van Oss, maar de meerderheid bepaald. Opnieuw een referendum brengt nog meer vertraging op en leidt tot nog langer zelfstandigheid, precies van de oude politiek wenst (DS).

J@n

2018-02-02 02:24:16

“Zo hoort Zeeland van oudsher bij de Peel en Schaijk en Reek in het Maasland.”

Reek en Schaijk horen inderdaad niet bij Uden.

Ik snap werkelijk waar niet waarom beide dorpen bij Uden gerommeld worden.

Geografisch klopt het gewoon niet! 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties